Lister

Skal bli mer tilgjengel­ige

Politiet i Agder har nylig opprettet et eget fagmottak som skal sikre at innbyggern­e får svar.

- ANDERS MJAALAND, FAEDRELAND­SVENNEN

– Målet er at vi skal vaere mer tilgjengel­ige for innbyggern­e og kunne svare ut behovet ved første kontakt, sier seksjonsle­der og innførings­ansvarlig i Agder politidist­rikt, Anne Marit Egenes Zachariass­en, til Faedreland­svennen.

Det nye fagmottake­t i Agderpolit­iet har allerede vaert i sving to måneder.

Formålet med det nye mottaket er å sikre rutiner som gjør at innbyggere som kontakter politiet, skal slippe å bli en «kasteball» i systemet i møte med Agder-politiet på telefonnum­mer 02800.

Politiet understrek­er at de ønsker at alle som henvender seg skal føle at de blir møtt med respekt og at de er mer tilgjengel­ige enn tidligere.

– Publikum som tar kontakt angående en straffesak vil få svar ved første kontakt, og slippe å bli satt videre og sitte igjen med følelsen av ikke å nå frem fordi personene kan svare dem kanskje ikke var på jobb - eller er ute på oppdrag, sier leder av Felles straffesak­sinntak (FSI) og fagmottake­t, Jan Nesland, til Faedreland­svennen.

Svare og veilede

Nå vil fagmottake­t, som består av både sivilt ansatte i politiet og etterforsk­ere - med støtte av jurist - bedre kunne svare ut og veilede innbyggern­e, ifølge politiet.

– Typiske henvendels­er vi gjerne får er spørsmål knyttet til en pågående sak, eller noen som vil anmelde en sak. Da vil fagmottake­t kunne veilede eller bidra til å ordne avtaler, sier Nesland.

Fagmottake­t bemannes av politiansa­tte som er geografisk plassert rundt i hele politidist­riktet.

Under ordinaer kontortid mellom klokka 08.30–15.00 får politiet i Agders sentralbor­d flere hundre henvendels­er daglig.

Sentralbor­det vil fremdeles vaere førstelinj­a når man kontakter Agder-politiet på telefon 02800, men det nye er fagmottake­t som en ekstraress­urs i bakhånd.

Antall returtelef­oner ned

Tidligere opplevde man ytterliger­e trafikk ettersom publikum gjerne ringte opp igjen dersom den de ble satt videre til ikke svarte.

– Vi har merket allerede at antall returtelef­oner til sentralbor­det har gått drastisk ned, sier Nesland.

Det nye fagmottake­t har allerede vaert prøvd ut som et pilotprosj­ekt i tre andre politidist­rikt i Norge. Fra 15. januar ble det rullet ut nasjonalt.

Frigir ressurser

Nesland i FSI sier at et annet pluss med de nye rutinene er at det fører til mindre avbrudd i arbeidshve­rdagen til etterforsk­erne i distriktet.

– Etterforsk­erne skjermes på en bedre måte. Tidligere har sentralbor­det satt over disse telefonene, noe som ofte har ført til avbrytelse­r i arbeid eller at samtalen havner i retur til innbyggere­n uten en løsning. Nå vil slikt siles ut på en bedre måte, sier han.

Nesland sier at det nye fagmottake­t nå vil kunne svare ut på en bedre måte med et bredt kompetanse­grunnlag.

Dersom det ikke vil vaere mulig å gi et svar på direkten, vil fagmottake­t sørge for å gå via etterforsk­er, og deretter ringe innringere­n opp igjen med et svar.

Garanterer svar

– De som jobber med fagmottake­t legger aeren sin i at publikum skal få et svar den dagen de ringer inn, enten i den første samtalen eller at de blir oppringt like i etterkant, sier Nesland og legger til:

– De blir ikke nødvendigv­is fornøyde med svaret, men de får hvert fall et svar.

Politiet opplyser at det nye mottaket ikke er opprettet ved flere tilgjengel­ige stillinger, men som følge av omorganise­ring.

– I distrikten­e dette er prøvd ut allerede har det ført til bedre innbyggers­ervice og økt tilgjengel­ighet, med tilnaermet samme ressursbru­k som før, sier innførings­ansvarlig Anne Marit Egenes Zachariass­en.

Ved akutte og alvorlige hendelser er det fremdeles politiets nødtelefon­nummer - 112 - som gjelder. anders.mjaaland@fvn.no

 ?? FOTO: ANDERS MJAALAND ?? Anne Marit Egenes Zachariass­en og Jan Nesland i Agder politidist­rikt sier at responsen så langt har vaert positiv etter at politiet har innført et fagmottak for å hjelpe publikum.
FOTO: ANDERS MJAALAND Anne Marit Egenes Zachariass­en og Jan Nesland i Agder politidist­rikt sier at responsen så langt har vaert positiv etter at politiet har innført et fagmottak for å hjelpe publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway