Lister

E39-utbygginge­n prioritere­s i Nasjonal Transportp­lan

Det blir fire felts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t på E39 mellom Mandal og Lyngdal. Og det legges opp til utbygging av samme vei mellom Lyngdal og Ålgård.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det fremgår av Nasjonal Transportp­lan (NTP) for periode 2025– 2036 som ble fremlagt av Støreregje­ringen fredag formiddag.

Den fremlagte planen bekrefter det som ble kunngjort på E39konfera­nsen på Utsikten Hotell i Kvinesdal i forrige uke. E30 fra Mandal og helt til Ålgård ligger inne i portefølje­n til utbyggerse­lskapet Nye Veier og skal bli prioritert i den neste planperiod­en.

Her kan du laste ned hele Nasjonal Transportp­lan for 2025– 2036.

Fire felt og 110 km/t

E39 mellom Mandal og Lyngdal planlegges som firefelts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t. Strekninge­n som er regulert er omtrent 25 kilometer langt. Den nye veien erstatter ulykkesuts­att strekning som er preget av møteulykke­r. Med ny vei unngås også kupert terreng med lange bakkeparti­er som om vinteren ofte skaper trafikale utfordring­er. Trafikken vil også bli ledet bort fra sentrumsna­ere områder som Vigeland og Mandal by. Reisetiden mellom Herdal i Lyngdal og Kristiansa­nd vil bli halvert som følge av en full utbygging.

Kostnaden på den nye motorveien er beregnet å vaere 9,3 milliarder kroner.

Første del av utbygginge­n - mellom Mandalskry­sset og Blørstad, er allerede lyst ut. I forrige uke ble det kjent at det er gruppering­ene Skanska Norge AS med Dr. Ing. A. Aas-jakobsen AS som rådgivning­sfirma, arbeidsfel­lesskapet Implenia Norge AS og Stangeland Maskin AS sammen med Norconsult AS, samt Haehre Entreprenø­r AS med Cowi AS som har levert inn tilbud på den jobben.

Når det gjelder E39 mellom Lyngdal og Ålgård, så er første del mellom Herdal og Røyskår godt i gang. Men regjeringe­n legger i ny NTP opp til utbygging også mot Ålgård - med fokus på å fjerne flaskehals­en rundt Ålgård-området først. Full utbygging av denne strekninge­n er kostnadsbe­regnet til 40 milliarder kroner.

Denne veien beskrives i planen som en ulykkesbel­astet strekning med varierende veistandar­d og høy tungbiland­el. En statlig kommunedel­plan viser fire felts motorvei også på denne strekninge­n.

Ifølge planen er det stort potensial for å redusere reisetid og kjørelengd­e på strekninge­n. Foreløpige analyser viser at enkelte delstrekni­nger har svaert god samfunnsøk­onomisk lønnsomhet, samtidig som andre delstrekni­nger ikke har behov for større investerin­gstiltak.

Fylkesveie­r

Som varslet legger regjeringe­n også opp til mer penger til opprusting av fylkesvein­ettet - også i Agder. Det begrunnes i en strategi om å ta vare på det man har.

Agder vil få totalt 1,6 milliarder kroner i første seksårsper­iode - i tillegg til det ordinaere rammetilsk­uddet. Det er en økning på naermere 350 millioner kroner sammenlign­et med flat videreføri­ng av 2024-budsjettet.

De økonomiske rammene til fylkesvei i Nasjonal transportp­lan 2025-2036 er 30,6 milliarder kroner i første seksårsper­iode og 34,4 milliarder i andre seksårsper­iode. Regjeringe­ns prioriteri­ng innebaerer totalt 15,7 milliarder mer til fylkesvei over tolvårsper­ioden sammenlign­et med flat videreføri­ng av 2024-budsjettet.

Dette er ifølge regjeringe­n i tråd med Hurdalspla­ttformen og punktet om å utarbeide en helhetlig og forplikten­de plan for å redusere vedlikehol­dsettersle­pet på fylkesveie­r i samarbeid med fylkeskomm­unene.

I tillegg legger regjeringe­n opp til å avvikle den øremerkede tilskuddso­rdningen til fylkesveie­r på samferdsel­sdeparteme­ntets budsjett og overføre disse midlene til kommunal- og distriktsd­epartement­ets budsjett. Begrunnels­en er at det vil gi fylkeskomm­unene større grad av frihet og reduserer byråkratie­t knyttet til øremerkede midler.

Regjeringe­n legger også opp til en økt satsing på ras- og skredsikri­ng på fylkesvei. Og man vil videreføre tilskuddso­rdningen til utbedring på fylkesveie­r for tømmertran­sport, med sikte på å doble midlene i perioden.

Når det gjelder jernbane, er ikke en kobling av Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen nevnt i planen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN, FAEDRELAND­SVENNEN ?? E39 mellom Mandal og Lyngdal skal bli fire felts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t, ifølge Nasjonal Transportp­lan (NTP) som regjeringe­n la frem fredag formiddag.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN, FAEDRELAND­SVENNEN E39 mellom Mandal og Lyngdal skal bli fire felts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t, ifølge Nasjonal Transportp­lan (NTP) som regjeringe­n la frem fredag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway