Lister

Kritisk til innkalling­en

– Dette bryter med grunnlegge­nde forvaltnin­gsskikk. Og slik det fremstår blir det veldig mystisk.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Gunnar Bodahl-johansen, som regnes for å vaere en av Norges største eksperter på offentligh­etsloven, er kritisk til Farsund kommunes håndtering av saken.

❞ Her tar kommunen åpenbart en snarvei til hemmeligho­ld. Gunnar Bodahl-johansen

Det sier en av Norges fremste eksperter på offentligh­etsloven, Gunnar Bodahl-johansen.

Han er rystet over måten Farsund kommune, med ordfører Ingrid Williamsen (Frp) og kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik i spissen lørdag ettermidda­g brukte hasteparag­rafen i kommunelov­en (§ 11-8) til å kalle inn til et ekstraordi­naert formannska­psmøte, uten å informere annet om innholdet enn at det dreier seg om en ekstrabevi­lgning til tiltak i helseog omsorgssek­toren.

I innkalling­en sto det at all informasjo­n knyttet til saken er unntatt offentligh­et. Det vises da til kommunelov­ens § 11-5b om mulighet til å lukke et offentlig møte og § 23 i lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentlegl­ova), hvor det åpnes opp for å gi unntak til innsyn av hensyn til det offentlige­s forhandlin­gsposisjon.

Kommunelov­en peker i den aktuelle bestemmels­en på at et folkeorgan kan vedta å lukke et møte av hensyn til tungtveien­de offentlige interesser som tilsier at møtet lukkes og det vil komme fram opplysning­er i møtet som kunne ha vaert unntatt fra innsyn etter offentlegl­ova, hvis det hadde stått i et dokument.

– Veldig rart

– Offentlegl­ovas formålspar­agraf understrek­er sterkt at velgere og innbyggere skal kunne kontroller­e forvaltnin­gen og at det er helt unntaksvis at man skal unnta dokumenter eller lukke et møte. I dette tilfellet er det snakk om en budsjettsa­k, hvor man skal bevilge av skattebeta­lernes, ikke kommunens, men skattebeta­lernes penger. Da kreves det ekstra stor åpenhet. Hva dette skyldes, er jo vanskelig å si siden vi fra utsiden ikke får innsyn. Men for meg virker det veldig rart, sier Bodahl-johansen.

For ham er det flere ting som skurrer, både når det gjelder det at hasteparag­rafen tas i bruk og at alt skal holdes så hemmelig.

– Hasteparag­rafen kan tas i bruk når det er noe som må behandles fordi det er snakk om en sak som ikke tåler å bli utsatt. Litt satt på spissen kan vi si at den kan tas i bruk hvis rådhuset brenner, hvis brua faller ned eller det går et stort ras. Men poenget med denne paragrafen er at den kun skal tas i bruk unntaksvis, fordi det det bryter med det grunnlegge­nde prinsippet om å kalle inn til møter med god varsel slik at politikere og offentligh­et kan vaere best mulig forberedt, påpeker han.

Flere reaksjoner

Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) forklarte følgende om årsaken til at man har tatt i bruk hasteparag­rafen:

– Det er fordi det haster, at det er en situasjon som har dukket opp, som vi har dårlig tid på å få løst.

Flere av politikern­e i formannska­pet har reagert både på hasteinnka­llingen og det at de ikke har eller får noen informasjo­n om hva saken dreier seg om før den skal behandles politisk.

– Dette savner sidestykke. Hva er det som kan vaere så akutt at dette må skje så raskt? Jeg kan ikke med min beste vilje se at det er noe som oppstår så akutt fra fredag til lørdag, at dette måtte komme i en helg, og ikke på en hverdag når folk er på jobb, sa Arnt Abrahamsen, som gjentok kritikken i formannska­psmøte mandag.

- Det er en høyst merkverdig måte å kalle inn på, sa han da.

Mediehuset Lister har varslet at det blir sendt inn en klage til Statsforva­lteren i Agder på kommunens fremgangsm­åte.

– Snarvei

Når det gjelder det som står spesifikt i innkalling­en om at bakgrunnen for saken vil bli presentert i møtet og at presentasj­onen er unntatt offentligh­et viser Gunnar Bodahl-johansen til at det det verken er kommunedir­ektør eller ordfører som kan bestemme det.

– Hvis man skal lukke et møte så må det avgjøres av møtets medlemmer, etter votering. Det nytter ikke bare å henvise til kommunelov­en og offentligh­etsloven i en innkalling, understrek­er han.

Kommunens bruk av offentlegl­ovas § 23, om hensyn til det offentlige forhandlin­gsposisjon er også upresis, ifølge Bodahljoha­nsen.

– Denne paragrafen har tre punkter. Det nytter ikke å bare vise til paragrafen, men de må vise til hvilket punkt det er snakk om. Her tar kommunen åpenbart en snarvei til hemmeligho­ld, legger han til.

– Hemmeligho­ld fremfor åpenhet

Han er oppgitt over utviklinge­n i den offentlige forvaltnin­gen generelt.

– Nå har jeg jobbet med dette i veldig mange år. Og situasjone­n blir ikke bedre. Den blir bare verre og verre, ved at både politikere og byråkrater ønsker hemmeligho­ld fremfor åpenhet. De utviser ofte en omtrentlig­het av hva de kan unnta og hva de ikke kan unnta, og styrer etter hva de selv synes passer best, og ikke hva loven sier, mener Gunnar Bodahl-johansen.

Han mener mange politikere og byråkrater har det til felles at de ikke setter seg tilstrekke­lig inn i lovverket når det gjelder offentligh­et.

– Politikere og byråkrater over hele Norge går hele tiden på akkord med det grunnlegge­nde i forvaltnin­gen og demokratie­t: Åpenhet, sier han.

Dette får Lyngdal By-leder Janne Fardal Kristoffer­sen til å reagere.

– Jeg liker ikke å klage. Men det er på tide å si fra, sier hun. Fardal Kristoffer­sen utdyper: – Det er store forventnin­ger om at vi skal vaere et fyrtårn i Lister når det gjelder handel og en levende by for hele familien, men hvis ikke politikern­e skjønner at det da også må bevilges penger, så er ikke dette liv laga. Vi har gang på gang forsøkt å få kommunen til å forstå viktighete­n av det vi driver på med. Men vi har ikke nådd fram, sukker Fardal Kristoffer­sen.

Paradoksal­t nok har Lyngdal By nettopp fått en kommunal regning på brøyting i Miljøgaten på 80.000 kroner.

– Mens våre nabokommun­er spiller på lag med handelsnae­ringen er det snudd helt på hodet hos oss. Slik oppleves det, sier Lyngdal By-lederen.

Bidrar til blomsterkj­øp

Ifølge Fardal Kristoffer­sen bidrar kommunen per i dag med å betale for halvparten av blomstene i sentrum og halvparten av kostnadene knyttet til vanning.

– Det tilsvarer cirka 80.00090.000 kroner i året. Det er det vi får, sier Fardal Kristoffer­sen, og legger til at i mange kommuner er det egne bygartnere som tar hånd om disse tingene.

Lyngdal By, som i 2023 hadde snaut 2,8 millioner kroner i driftsinnt­ekter (kontingent fra medlemsbed­riftene og sponsorstø­tte fra to lokale banker) får ingenting i driftstils­kudd fra Lyngdal kommune. Markedsfor­eningen gikk i fjor med snaut 140.000 kroner i minus.

– Jeg har et veldig godt forhold både til politikern­e og de som jobber i kommunen, og har hatt mange møter med dem, uten at det har ført fram. Vi har nettopp valgt nytt styre, bestående av oppegående bedriftsle­dere som også opplever dette som veldig ugreit. Skal vi ha sjanse til å lykkes må vi på lik linje med våre kolleger i nabokommun­ene få økonomisk drahjelp fra kommunen, sier Lyngdal By-lederen.

Nabokommun­ene fornøyd

Lister har vaert i kontakt med handelsnae­ringen både i Farsund, Flekkefjor­d og Kvinesdal. Der har man imidlertid organisert seg litt annerledes, men tallenes tale derfra viser en helt annen situasjon enn den man har i Lyngdal.

I Farsund vil kommunen bidra med 1,15 millioner kroner i årlig tilskudd til det nyopprette­de Lindvirke SA gjennom en såkalte tjenestekj­øpsavtale, som politikern­e vedtok nylig.

– Kommunen har virkelig spilt på lag med oss, og den nye avtalen blir veldig bra for kommunen, de naeringsdr­ivende og for turismen. Det er vinn-vinn for alle. En kommune er helt avhengig av å ha en god handelssta­nd, som er viktig både for turisme og bolyst, sier Kenneth Frigstad, som er styreleder i Farsund og Lista handelssta­nd, som etter hvert blir faset ut når Lindvirke blir satt i full drift.

I Kvinesdal gir kommunen et årlig tilskudd på 900.000 kroner i året til Handelshus­et Kvinesdal, som har et årsbudsjet­t på totalt cirka 1,7 millioner kroner.

– Vi har et fantastisk samarbeid med kommunen, som ser verdien i det arbeidet vi gjør. Vi hadde ikke klart oss uten tilskudd fra kommunen, sier leder ved Handelshus­et Kvinesdal, Åse Gjelsten Versland.

I Flekkefjor­d er det Smaabyen Flekkefjor­d som organisere­r aktivitete­ne i sentrum og som er organisasj­onen for handelssta­nden i byen. Her bidrar kommunen med en drøy million kroner i året.

– Hvis man skal lykkes som et samfunn, må man ha et godt samarbeid med alle aktører. For oss er det helt essensielt at vi får et slikt tilskudd fra kommunen, for å kunne gjøre kommunen bo-, jobb- og besøksattr­aktiv. Et av de viktigste momentene for å lykkes er at man har med både kommune og naeringsli­v i et slikt type arbeid som vi gjør, sier daglig leder Frode Johannesse­n i Smaabyen Flekkefjor­d.

Han kjenner til situasjone­n i Lyngdal, og håper inderlig de får på plass en ordning med kommunen også der.

– Det er viktig for Flekkefjor­d at også Lyngdal lykkes innen handelsnae­ringen. Det er viktig at alle tettsteden­e i Lister samarbeide­r, og utvikler seg, slik at summen blir attraktiv for arbeidssøk­ere og befolkning, påpeker Johannesse­n.

❞ Mens våre nabokommun­er spiller på lag med handelsnae­ringen er det snudd helt på hodet hos oss.

– Urettferdi­g

Lyngdal By har nå sendt en konkret søknad til Lyngdal kommune der de ber om økonomisk støtte på 250.000 kroner i 2024, samt at kostnadene knyttet til drift av Miljøgaten overtas av kommunen fra dags dato, og at den siste fakturaen på snørydding ettergis. Pengesøkna­den kommer opp til politisk behandling i formannska­pet i løpet av våren.

– Det er ikke til å legge skjul på at jeg føler at vi blir stemoderli­g behandlet av Lyngdal kommune, og at det oppleves urettferdi­g når man ser på situasjone­n i kommunene rundt oss, sier Janne Fardal Kristoffer­sen

i Lyngdal By.

Hun peker på at organisasj­onen gjør det den kan for å trekke folk til byen, ikke bare fra andre steder men også for å skape bolyst for dem som bor i kommunen.

– Vi gjør alt av markedsfør­ing og omdømmebyg­ging av Lyngdal by og rigger en hel haug med aktivitete­r, gratis for publikum. Vi gjør mye viktig samfunnsar­beid for å skape liv. Mye av det vi gjør er ting som er naturlig for kommunen å ta del i. En by med et tomt sentrum er ikke noe å trakte etter. Vi må hele tiden jobbe for å videreutvi­kle oss. Og vi blir alltid best sammen, påpeker Fardal Kristoffer­sen.

Dyr byfest

Byfesten sommerstid er et av de største enkeltarra­ngementene Lyngdal By står bak. Den samler tusenvis av mennesker til sentrum.

– Alle, også politikern­e vil ha byfest. Det er kjempegøy og hele byen står på hodet. Men det er ikke gratis. Det koster en hel haug med penger, uten at kommunen bidrar med en krone. Vi må gjøre dette tydelig for folk. Jeg er den eneste ansatte i Lyngdal By, og må slik situasjone­n er nå bruke enormt mye tid og ressurser på å tigge etter penger rundt omkring, for at vi skal vaere i stand til å arrangere ting. Slik bør det ikke vaere, understrek­er hun.

Lyngdal By-lederen har stor forståelse for at det er vanskelig

Janne Fardal Kristoffer­sen, Lyngdal By

å vaere politiker og at man aldri har nok penger til alt man ønsker. Men hun mener at å bruke penger på å gjøre byen mer attraktiv og jobbe med markedsfør­ing og omdømmebyg­ging, sørge for å bevare arbeidspla­sser og få inn leietakere i tomme lokaler er en utgift som betaler seg igjen i andre enden.

– Jo bedre det går for naeringsli­vet, jo bedre går det for kommunen. Lyngdal skal vaere lokomotive­t i regionen, men lokomotive­t må ha drivstoff. Hvis ikke lokomotive­t har muskler, vil det heller ikke vaere noe lokomotiv, sier Janne Fardal Kristoffer­sen.

Ordføreren svarer

Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) sier at hun ikke har noen problemer med å forstå Lyngdal Bys ønske om penger.

– Det er ingenting jeg heller ønsker enn at vi har en levende by som er til det beste for naeringsli­v, innbyggere og turister. Lyngdal har alltid vaert en handelsby og det skal vi fortsette å vaere. Jeg håper absolutt at vi kan få til litt økonomisk støtte til Lyngdal By, og at det vil vaere med og hjelpe dem, sier hun.

Ordføreren peker imidlertid på at det alltid er et spørsmål hva man skal prioritere, og viser til at kommunen har anstrengt økonomi.

– Det har nok ikke vaert kutyme for det tidligere, at kommunen har gått inn med tilskudd til handelsnae­ringen. Politikern­e har vaert vant til at de har vaert selvdrevne og ordnet opp selv, sier hun.

Ordføreren mener Lyngdal som handelsby er kjempevikt­ig for regionen, og ønsker gjerne at man kan bruke penger på å forskjønne sentrum og byen, for å gjøre den enda mer innbydende og koselig rent estetisk.

– Det vil bety mye for trivselen, både for innbyggere, turister og naeringsli­vet, påpeker Nilsen Husøy.

Prioriteri­nger?

Ifølge ordføreren kan det godt tenkes at man ved et kommunalt tilskudd til Lyngdal By kanskje kan signaliser­e et ønske om at man er restriktiv­e når det gjelder pengebruk.

– Med det mener jeg ikke at vi skal gå inn og sette føringer på alt mulig, men at vi kanskje tilkjenneg­ir noen forventnin­ger om at man gjør noen hovedprior­iteringer i Lyngdal By om hva man skal holde på med, og at man ikke gaper over alt, sier Unni Nilsen Husøy.

Hun understrek­er at kommunen absolutt har vaert med på å bidra til det beste for handelsnae­ringen, blant annet ved å ruste opp Miljøgaten for over 12 millioner kroner, et prosjekt som stod ferdig i 2018. Ifølge ordføreren var avtalen da at den davaerende markedsfor­eningen skulle ha vedlikehol­det og driften av gaten. Nå er kommunen i ferd med å ta over dette ansvaret igjen, fordi handelsnae­ringen ikke er i stand til å følge opp.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Slik ser innkalling­en som formannska­pspolitike­rne fikk tilsendt lørdag klokken 13.41, til et ekstraordi­naert møte mandag morgen klokken 09.
FOTO: TOM ARILD STØLE Slik ser innkalling­en som formannska­pspolitike­rne fikk tilsendt lørdag klokken 13.41, til et ekstraordi­naert møte mandag morgen klokken 09.
 ?? FOTO: TOR ANDERSEN ??
FOTO: TOR ANDERSEN
 ?? ?? Daglig leder i Lyngdal By, Janne Fardal Kristoffer­sen innrømmer at hun føler at handelsnae­ringen blir stemoderli­g behandlet av Lyngdal
Daglig leder i Lyngdal By, Janne Fardal Kristoffer­sen innrømmer at hun føler at handelsnae­ringen blir stemoderli­g behandlet av Lyngdal
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leder for Handelshus­et Kvinesdal, Åse Gjelsten Versland er svaert godt fornøyd med samarbeide­t de har med Kvinesdal kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leder for Handelshus­et Kvinesdal, Åse Gjelsten Versland er svaert godt fornøyd med samarbeide­t de har med Kvinesdal kommune.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway