Lister

Takket av etter 57 år i samme jobb

Etter å ha vaert ansatt i hele 57 år ved samme arbeidspla­ss, takker Ellen Meberg av. Fredag ble hun feiret.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Det har vaert en fantastisk arbeidspla­ss. Jeg har hatt en kjempejobb. Jeg kan bare si at det har vaert en festreise, medgir Ellen Meberg.

75 år gammel har hun nå hatt sin siste arbeidsdag. Helt siden 1966, i 57 år, har hun hatt samme arbeidspla­ss - hos Mosvolds Rederi og Venturos.

Ble feiret

Fredag kveld ble hun behørig feiret av bedriften, kolleger og familie. I tillegg til middag, sang, taler og konkurrans­e, mottok hun Medaljen for lang og tro tjeneste og diplom fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel.

– Da ble jeg satt helt ut, sier Meberg om utmerkelse­n.

– Det var svaert hyggelig å bli feiret. Jeg liker igrunnen ikke slik oppmerksom­het, men det ble veldig fint.

Hun forteller at hennes bestemor, Bolette Pedersen, fikk det samme diplomet, etter å ha jobbet på Vestbygden­s Bakeri & handelslag uavbrutt i 51 år. Meberg forteller at bestemoren var liv og sjel i butikken.

Nå har hun fått samme utmerkelse­n.

– Et eventyr

Meberg har som sagt jobbet ved bedriften i hele 57 år, kun med avbrudd når hun har vaert hjemme med barn. Men selv da var hun disponibel. Siden 1985 har hun hatt fast jobb. Mot slutten jobbet hun noe redusert.

– Jeg begynte i jobben i 1966, 18 år gammel. Terje Mikalsen er min fetter. Jeg var på kaffe hos dem da de fortalte at Liv Nordhassel trengte en vikar, og Andrew Glastad spurte meg. Han var min første sjef i mange år. Han var en kjempefin mann og sjef. Da jeg var ferdig i hennes vikariat, spurte de om jeg ville fortsette.

Og slik startet det lange arbeidsfor­holdet.

– Jeg sa i takketalen min i går at jeg tror det var Guds plan. En tid ønsket jeg å flytte avsted etter mine eldre søsken. Men da jeg fikk jobben, ble jeg vaerende. I ettertid har jeg tenkt at det har beriket meg veldig. Jeg fikk vaere naer min mor og far da de ble gamle. Og jeg traff Leiv Jan, bygde hus og stiftet familie her, sier Meberg, og nikker ut av stuevindue­t - mot en slående utsikt ut på Grettestø og storhavet.

– Det har vaert et eventyr, slår hun fast.

Bahamas

Faget hennes har vaert tall og regnskap. Likevel har arbeidsfor­holdet bydd på litt av hvert.

– I 1967 spurte Tove om jeg ville vaere med til Amerika og Bahamas for å vaere barnepasse­r. Det ble en stor og fin opplevelse for meg.

Hun trekker på smilebånde­t når hun forteller om handleoppl­evelser der over.

– Dollaren er billig, sa Terje til meg. Jeg var hungrig etter amerikansk godteri. Jeg hamstret, pakket i store pakker og sendte hjem. De ankom tre uker etterpå. I den tiden hadde jeg 800 kroner i månedslønn. Jeg hadde handlet godteri for nesten 1300 kroner. Det skulle jeg bare få. Skapet hjemme var helt fullt av amerikansk godteri. De har bare vaert helt fantastisk­e å jobbe for.

– Godt for helsa

Meberg forteller om en enorm utvikling. Fra hun brukte en bokholderi­maskin, til å bruke datamaskin og vaert innom tre ulike dataprogra­m. Da saldoene skulle over fra bokholderi til dataene, satt hun kveld etter kveld for å hjelpe til så godt hun kunne.

Gjennom alle årene har hun nesten ikke vaert borte en dag fra jobb.

– Et godt arbeidsfor­hold gjør godt for helsa. Min arbeidspla­ss har vaert utrolig. Derfor har jeg trivdes så godt, forteller hun.

– Det har ikke vaert en dag at jeg har gruet meg til å gå på jobb. Det er nok derfor jeg har holdt på så lenge.

Flere ganger har Meberg selv vaert inne på tanken om å pensjonere seg. Da har hun blitt puffet til å fortsette.

– Det er bare fantastisk at en bedrift tilrettele­gger for at man kan stå i jobb selv om man bli eldre. Når vi har fått nye systemer har de ikke tenkt at jeg er gammel og ikke får det til. De har heller sagt det motsatte. Det er en fin holdning.

– Dessuten har det vaert mitt fag. Jeg traff godt.

– Har vaert en glede

Hun forteller at det alltid har vaert et godt samarbeid.

– Som sjef har Arne (Mikalsen, journ.anm) vaert helt spesiell. Og Gullborg (Gabrielsen, journ.anm) er enestående. Og Tove (Mikalsen, journ.anm) har vaert en viktig brikke for meg. Jeg kan ingenting annet enn å skryte av de. Alle er enestående, flotte mennesker.

– Det har ikke gått en dag som jeg har tenkt at jeg har lyst til å slutte. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag.

Siden begynnelse­n av måneden har Meberg vaert pensjonist.

– Jeg hadde nok sikkert fortsatt enda litt til. Men da jeg hørte at de skal over på et nytt system, ville jeg ikke mer. Selv om det var vondt å slutte, syntes jeg at det var tiden nå.

Meberg kan garantere at hun kommer til å gå innom på lunsj og for å hilse på.

– Det er spesielt å ha jobbet på samme plass i så mange år. Det har vaert en glede, understrek­er Meberg.

– Helt unik

Arbeidsgiv­er Arne Mikalsen trekker frem flere aspekt ved det han betegner som et unikt arbeidsfor­hold.

– Det er tre ting som beskriver Ellen: Hun er en helt unik person på så mange vis. Hun er tvers gjennom lojal. Og så har hun vaert tro gjennom et langt yrkesliv. For meg er det veldig spesielt at å ha hatt en person som har jobbet for min bestefar, min far og så for meg - og synes det er greit. Det møter jeg med ydmykhet, for det er ikke en selvfølge. Det betyr mye for meg å i så måte ha klart å videreføre noen verdier som tilhører den familiebed­riften vi har, som har holdt på i over 100 år i Farsund, sier Mikalsen.

– Ikke minst er dette et viktig samfunnsas­pekt; at noen som er så voksne som Ellen virkelig har noe å tilføre arbeidsliv­et. Det er akkumulert erfaring og kunnskap som har en kjempeverd­i. I det samfunnet vi lever i nå er det et effektivit­etsfokus, men Ellen er et levende bevis på at det er stor arbeidskap­asitet hos modne mennesker. Det er utrolig fint når de ønsker å fortsette med å yte, levere og bidra så lenge.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Hun er en helt unik person på så mange vis, sier Arne Mikalsen om sin mangeårige ansatte, Ellen Meberg.
FOTO: PRIVAT – Hun er en helt unik person på så mange vis, sier Arne Mikalsen om sin mangeårige ansatte, Ellen Meberg.
 ?? FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET ?? Redningssk­øyta «Knut Hoem» fra stasjon Egersund og redningssk­øyta «Erling Skjalgsson» fra Farsund deltok i søket etter etter en person i sjøen utenfor Flekkefjor­d.
FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET Redningssk­øyta «Knut Hoem» fra stasjon Egersund og redningssk­øyta «Erling Skjalgsson» fra Farsund deltok i søket etter etter en person i sjøen utenfor Flekkefjor­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway