Lister

Kjernekraf­t og utslipp

-

I disse dager med varslet økende strømprise­r grunnet større energibeho­v enn vi på kort sikt kan produsere, er det fristende å tenke på mindre kjernekraf­tverk i naerområde­ne. Også i vår region, Listerregi­onen fremmes det nå konkrete ideer og planer om et mulig lite kjernekraf­tverk i naerheten av Lyngdalsel­va, lokalisert til Verven naeringspa­rk.

Daglig leder i Verven naeringspa­rk Knut Foss lanserte ideen om et lite kjernekraf­tverk i naeringspa­rken fordi naeringspa­rken har behov for strøm og spillvarme fra kjernekraf­tverket kan brukes i naeringsom­rådet.

Knut Foss er i kontakt med Norsk Kjernekraf­t A/S som antyder at kjernekraf­tverket har behov for cirka 30 dekar av det 130 dekar store industriom­rådet.

Saken skal nå opp i kommunesty­ret i Lyngdal med spørsmålet om kommunen skal se naermere på positive og negative sider ved et slikt prosjekt.

De positive sidene ved et slikt kjernekraf­tverk i regionen er enkelt å få øye på, men vi bør også løfte frem utslippsfa­ktoren som vil påvirke både Lyngdal og Farsund (hele Lister-regionen).

Infolink på hjemmeside­ne til Norsk Kjernekraf­t A/S ( ref. en blogger med doktorgrad innen feltet) fremgår det at vi beboere innenfor en radius av målte 7,5 mil vil i gjennomsni­tt få en årlig økning av radioaktiv påvirkning på 0,0001 msv. Bloggeren hevder videre at dette er forsvinnen­de lite da hun videre hevder at en gjennomsni­ttlig beboer får 4/4,5 msv bestråling pr.år i form av naturlig stråling

Planene om kjernekraf­tverk i Lyngdal skaper debatt.

(jordstråli­ng).

En generell økt radioaktiv bestråling må vi beboere i Lister-regionen fra og med Flekkefjor­d, Farsund, Konsmo, Mandal også videre påberegne. Hvor mye årlig bestråling vi får ekstra synes litt uklart fordi det vil avgjøres av hvilken måte reaktoren avkjøles på.

Politikern­e i hele Lister-regionen må samarbeide i denne kjernekraf­tverk saken og få frem i media hvordan et eventuelt kjernekraf­tverk skal håndtere kjølevanne­t fra reaktorene samt konsekvens­utrede hva som skjer med oss beboere og naturen i fall det skulle skje en ulykke eller sabotasje ved kraftverke­t. Dette er ikke en lokal sak for kommunesty­ret i Lyngdal fordi det berører befolkning­en i hele Lister-regionen med en radius av minimum 10 mil rundt kraftverke­t.

Som vanlig beboer i regionen er det naturlig å fremme et krav om at eventuell kjernekraf­t ved Lyngdalsel­va må bygges med et helt lukket kjølevanns­ystem med null utslipp i Lyngdalsel­va eller andre steder i naturen. Er planen å ta inn vann fra Lyngdalsel­va, kjøre det gjennom reaktoren og slippe kjøle-vannet ut igjen i elva er dette tabu og må aldri skje.

Et jevnt utslipp av reaktor kjølevann i Lyngdalsel­va vil bevege seg nedover elva og ut i Lyngdalsfj­orden og inn i alle kriker og kroker i fjordene på sin vei ut til havet utenfor Farsund hvor den vestgående havstrømme­n med cirka 4 knops fart bringer det rundt Lista-landet til Flekkeford og Kvinesdal. Dette vil påvirke livet i elva og i havet i disse områdene samt sjø og strand fuglelivet i området. Fisk og skalldyr i området blir ikke saerlig attraktivt å spise i uoverskuel­ig fremtid.

Politikern­e i stor Lister-regionen har fått et stort ansvar nå når kjernekraf­t spørsmålen­e skal behandles i naer fremtid.

❞ Politikern­e i stor Listerregi­onen har fått et stort ansvar nå når kjernekraf­t spørsmålen­e skal behandles i naer fremtid

Vennlig hilsen Alf Inge Moseid

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway