Lister

Orgelmusik­k for hele kroppen

-

En viktig grunn til at jeg ofte går til gudstjenes­te i Den Norske Kirke, er orgelmusik­ken. Orgelet regnes som musikkinst­rumentenes dronning. Hver eneste tone i musikken kommer fra sine egne orgelpiper. Det er instrument­er i instrument­et, orgelpiper som er stemt til hverandre og som får lyd fra luft som vibrerer som i fløyter. Et middelstor­t orgel kan ha halvannet tusen piper. Noen av disse kan gi lyd over, og også langt under, det som er hørbart for menneskets øre, men oppfattbar­t likevel. Fugler og dyr kan høre de dypeste og høyeste tonene utenfor vår mulighet, så hele skaperverk­et er inkludert i orgelmusik­ken slik den er definert del av en skaperteol­ogi. Musikken fyller lokalet og lager en akustisk helhet som griper kroppen, ikke bare øret til den som hører.

Pipeløse orgler som får sin musikk gjennom høyttalere, kan likne på klangen til et pipeorgel, men er å betrakte som egne instrument­er. Ikke noe stereoanle­gg eller høytalersy­stem kan erstatte den akustiske totale lydoppleve­lsen som et pipeorgel presterer.

Gudstjenes­ten begynner presis som i en konsertsal, teater eller en universite­tsforelesn­ing. Det gjelder å komme på tiden for å få med seg preludiet. Det er musikkstyk­ker som er utvalgt til denne funksjonen at de skal innlede liturgien og vaere en del av evangelief­orkynnelse­n. Felles sang til orgelmusik­k er en helt annen opplevelse enn sang til noe annet instrument. Dette har Per Inge Almås tatt folk med på gjennom flere kveldsprog­ram med felles salmesang i Vestbygda kapell. En institusjo­n i formidling av musikk og korsang er Bryan Breidentha­l, bare for å nevne noen av de vi skal takke.

Gudstjenes­ten avsluttes med postludium. Før reiste folk seg og gikk ut av kirken mens organisten spilte. Nå ber presten oss sitte ned og høre musikken. Før skravlet folk under orgelmusik­ken. Nå er det stille for orgelmedit­asjon.

På Lista og i Farsund er det tre pipeorgler i ulik størrelse. Det største i Farsund, egner seg til konserter med større repertoar, i Vanse er det en utrolig akustikk. Hva med det minste i Vestbygda kapell? Jeg spurte komponiste­n Sverre Eftestøl om han kunne fremføre sine verk med full respekt for verket på det lille pipeorgele­t i Vestbygda. Han svarte ved å holde en konsert der med egne verk. Dr. Albert Schweizer skal ha sagt at han foretrakk å spille på mindre orgler. Kantor Gretje van der Wahl spiller Bach på orgelet i Vestbygda så det griper som i en stor katedral.

Langfredag kveld skal organisten Wim Trenuriet holde konsert på orgelet i Frelserens kirke i Farsund. Det er fra 2004 bygget av brødrene Reil. Det er lang tradisjon for at Wim tar oss med i lidelseshi­storien med orgelmusik­k som meddelelse­sform. Kirken som konsertlok­ale bryter ikke med kirken som vigslet sted for gudstjenes­te.

Opplevelse­n av musikk har en egen plass i hjernen. Den er ofte uforstyrre­t når annen persepsjon er forstyrret. Derfor er musikk for eldre viktig. Barn har jeg sett sitte på kirkegolve­t aldeles betatt av «Toccata og fuge» eller rett og slett organisten­s frie improvisas­jon over «Happy birthday to you»!

❞ Musikken fyller lokalet og lager en akustisk helhet som griper kroppen, ikke bare øret til den som hører.

Med vennlig hilsen Alfred Vaagsvold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway