Lister

Alltid beredt for mat på bål

Mat tilberedt på bål er noe av det beste med speiderliv­et, mener speiderne i Lista Misjonskir­ke. De anbefaler andre også å prøve det samme i påsken.

- SIGNE MARIE RØLLAND signe.marie.rolland@lister24.no

– Hvis jeg skulle overvintre­t ute, ville jeg tatt med meg sovepose, liggeunder­lag, telt, ved, fyrstikker, kakao og mat, sier Isak Heimvoll (9).

Han slipper det nå, for kveldssola skinner og våren er på vei på Lista. Det yrer av liv utenfor speiderhyt­ta på Tveit på det siste speidermøt­et før påskeferie­n. På et stort friområde får speiderne i Lista Misjonskir­ke boltre seg og laere alt det viktigste som speiderliv­et byr på.

Totalt er de rundt 50 speidere fra 7 år og oppover til konfirmasj­onsalder, men i dag er det litt faerre på grunn av starten på påskeferie­n. Speiderne deles inn i storspeide­ren fra 5.-10. klasse og småspeider­en fra 2.-4. klasse. Småspeider­en består av to mindre grupper, som er bevere (1.-3. klasse) og bjørner (4. klasse)

Egg og popcorn

I dag skal de lage mat på bål, og det er god stemning i gruppa mens de kløyver ved og spikker ved og pinner til pinnebrød og prøver å få fyr på bålet. Menyen består av pinnebrød og toast. Kokte egg hører også med til påske, og de skal også få fargede skall. Som snacks blir det popcorn poppet på bål.

– Jeg synes noe av det beste er å lage mat på bål. Jeg liker godt pinnebrød, og jeg fyller det med kanel og sukker, sier Isak mens han står over et bål med pinnebrøde­t som allerede er godt stekt.

– Av og til har vi marshmallo­ws også, og noen ganger pølser, men det er ikke så ofte, sier kameraten Casper Bauge Midthassel.

Noe tar litt lenger tid enn hjemme på kjøkkenet, men maten smaker ekstra godt ute i det fri. Den første jobben er å kløyve ved og få fyr på bålet.

– Kunsten er å bruke de største vedkubbene underst og pinneved på toppen av bålet for å få fyr. Det viktig at veden er tørr, forteller noen av beverne ivrig mens de prøver å få fyr på bålet. Det går en del fyrstikker.

– Man blir litt skitten, men det går fint. Det er fint å vaere ute i naturen, sier Ida Bergersen Brandrud (10).

– Det er fint å vaere ute en dag i uka og laere om naturen. Vi har også laert om knuter og førstehjel­p, og vi laget ofte god mat, sier Dina Heskestad Kalleberg (9).

Lager ofte mat

Rundt ei gryte sitter en jentegjeng som forsøker å få vannet til å koke. Litt forskjelli­ge tilsetning­er i vannet skal gi eggene

3. Foliepakke­t mat på bålet

Kutt opp fisk, kjøtt eller kylling og ha det

● sammen med grønnsaken­e dere liker. La barna vaere med å velge grønnsaker og smake litt underveis, mens du forbereder bålmaten hjemme på kjøkkenben­ken. Ha på olje eller smør og kvern litt salt og pepper over. Pakk godsakene sammen i aluminiums­folie, og vipps så er maten klar for bålet.

4. Pannekaker

Du blir fort populaer når du begynner å

● steke pannekaker over åpen ild. Lag pannekaker­øren hjemme og hell den over på en flaske – bare sørg for at den er helt tett, eller legg den i en plastpose for å vaere sikker. Bruk en litt grov stekepanne med langt skaft, og ha med stekespade for å snu pannekaken­e. Det er lurt med litt flytende margarin for farge. Løk skal gi eggene gulfarge. Det tar tid og krever litt tålmodighe­t.

– Vi er ute uansett vaer, og vi drar også på turer. Vi har på Storefjell første helga i februar, og vi skal også på leir til sommeren på Lista. Ellers er vi på mange turer i området rundt speiderhyt­ta, forteller speiderled­er Torbjørn Syvertsen, som er speiderled­er for rundt 15 bjørner.

Rundt ham sitter noen av speiderne ved bålet, og ved et bord lager andre seg toast med oppkuttet brød, ost og skinke. Syvertsen fyller toastjerne­t med smør før to nye speidere kommer for å steke smørbrøden­e sine.

– Vi pleier ofte å tenne bål og lage noe mat. Ofte blir det pinnebrød eller ostesmørbr­ød, laget på toastjern over bålet, som i dag, sier han.

Bevere og bjørner

Hos de yngste speiderne som kalles bevere, har de kokt både gule og blå påskeegg. De har prøvd ulike fargetilse­tninger i vannet, som løk og rødkål. Etterpå får de snacks, som er popcorn poppet på bål. Kort sagt er speiding friluftsli­v, samhold, glede, mestring og mye mer.

– Vi laerer også at vi skal hjelpe hverandre og vaere gode venner. Det står i speiderlov­en, forteller de.

Speiderled­er Svein Bjarte Drønen har selv vaere speider nesten hele livet.

– De kan boltre seg, vaere litt viltre her og vaere som de er. Det er fint å kunne ta dem med ut i naturen

Pinnebrød er en klassiker som må vaere

● på listen. Lag deigen hjemme og ha den med i en bolle eller pose. Tvinn det rundt en pinne og stek over glørne. Litt svidd kan det gjerne vaere.

Og til slutt:

Det er generelt bålforbud i Norge fra 15.

● april tii 15. september. I tidsrommet til det generelle bålforbude­t er det likevel tillatt å gjøre opp ild/tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne. Med dette menes for eksempel at det ligger snø på bakken, eller at det har vaert mye nedbør over lang tid. Det er viktig å huske på at gnister kan fly langt, og at selv om det er vått og fuktig der man tenner bål, kan det vaere svaert tørt i naerheten. halvannen time i uka, sier Drønen.

Det kristne budskapet er også viktig for speiderne som er en del av Lista Misjonskir­ke. Speiderne laerer også knuter, førstehjel­p, bålvett, båltenning og hvordan de bruker øks og kniv, for å nevne noe.

– Det kan skje uhell som at de brenner seg litt, men det er viktig at de får prøve seg, sier han.

Magene er fulle og smilene brede når de ønsker hverandre god påske og løper hver til sitt. Etter ferien er alltid beredt for mer mat på bål.

 ?? ?? Kompisene Isak Heimvoll, Casper Bauge Midthassel og Birk Holthe synes mat på bål er noe av det beste med speideren.
Kompisene Isak Heimvoll, Casper Bauge Midthassel og Birk Holthe synes mat på bål er noe av det beste med speideren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway