Lister

Apoteket kan avlaste legen

-

Helsepolit­ikere fra Høyre og Frp har studert et utvidet tilbud ved britiske apoteker og likte det de så. Der kan folk få behandling for enkelte lidelser, på direkten og uten å gå til fastlegen. Det gjelder blant annet ørebetenne­lse, urinveisin­feksjon, halsvondt og bihulebete­nnelse, foruten blodtrykks­måling og noen andre kurante oppgaver som legekontor­et dermed avlastes for. En ordning som «vil vaere en stor fordel for hardt pressede leger», sa Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Dagsrevyen. «Kjempebra, og gir noen nye muligheter», istemte Frps Bård Hoksrud. Entusiasme­n synes imidlertid ikke å ha noen påviselig smitteeffe­kt, verken på regjerings­hold eller i Allmennleg­eforeninge­n.

Det kan vaere fornuftig å se på muligheten­e til et utvidet samspill mellom leger og farmasøyte­r.

Statssekre­taer Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) peker på utbygging av legeutdann­ingen som en bedre strategi og advarer mot å uthule fastlegeor­dningen. Allmennleg­e-leder Nils Kristian Klev poengterer at det er leger som er utdannet til å undersøke og behandle pasienter, mens farmasøyte­r har en annen kompetanse. Å ikke kjenne pasientens fulle sykehistor­ie gir en risiko for feilmedisi­nering, dessuten er apotekene kommersiel­le aktører, lyder Klevs kommentar.

Det er ingen kvikkfiks politikern­e kom hjem med, alt dette er innvending­er som gjør krav på grundige overveiels­er. Men uansett regjeringe­ns oppskrift med økt satsing, er nok den største trusselen mot fastlegeor­dningen at den knaker under sin egen tyngde. I mange år har leger advart mot overbelast­ning og utbrenthet. Fra pasienthol­d klages det både over snau tid inne hos legen og at fulle lister gjør det vanskelig å bytte fastlege. På landsbasis står rundt 200.000 uten fastlege, i strid med en snart 25 år gammel rettighet. Etter de siste ukers oppsigelse­r hos Listalegen­e i Vanse står ytterliger­e 3.000 lokale pasienter i fare for å miste denne rettighete­n.

Da kan det, som et supplement til mer penger, vaere fornuftig å se på muligheten­e til et utvidet samspill mellom leger og farmasøyte­r, noe også statssekre­taeren holder muligheten åpen for - en gang i fremtiden. Nå er det bare et par måneder siden det nye apotektilb­udet ble innført i Storbritan­nia, men flere andre land har skaffet seg mer erfaring på området. Og vi kan jo allerede gå på apoteket for å få satt diverse vaksiner. En forsvarlig utvidelse av tilbudet er en mulighet som bør utredes - for å møte fremtiden, i stedet for å vente på den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway