Lister

Skrinlegge­r planer om småhytter

Kommunens motstand mot rundt 50 campinghyt­ter på Hanangermo­na gjør at initiativt­akerne satser på å realisere utbygginge­n i en annen kommune.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det fremgår av en e-post arealplanl­egger Synnøve Haukland i Stav Arkitekter nå har sendt til Farsund kommune på vegne av Mini Suites AS, som har stått bak planene.

– Tiltakshav­er har tatt en beslutning på å ikke gå videre med planen for Hanangermo­na grunnet den negative innstillin­gen/ holdningen i administra­sjonen. Det er fortsatt stor tro på konseptet, derfor vi vil ta prosjektet videre i en kommune hvor det er en annen innstillin­g og tro på prosjektet, skriver hun.

Kommunal skepsis

Det var i mai i fjor planene ble kjent for allmennhet­en. Da var det snakk om 50-55 små hytter. Senere er dette blitt nedskalert til 40-45 hytter.

Det siste året har Mini Suites AS, som står bak, jobbet for å overbevise Farsund kommune om at det var et bra prosjekt.

Kommunen har imidlertid vaert lunkne til planene, fordi den mener det hele har fremstått som et hyttefelt, som man ikke har ønsket. Kommunen har blant annet også pekt på at planen kan vaere i strid med overordnet plan og forutsetni­nger for naeringsdr­ift, og at et planforsla­g som fremstår som et hyttefelt vil bli avvist. Saken kom aldri så langt at den ble politisk behandlet.

Mini Suites AS har på sin side understrek­et at det er snakk om campinghyt­ter på mellom 30 og 40 kvadratmet­er og at det skulle bygges et servicebyg­g eller resepsjon i tilknytnin­g til disse. Samtidig har man ifølge planinitia­tivet vaert opptatt av å ta hensyn til landskap og eksisteren­de vegetasjon i større grad enn ved en tradisjone­ll campingpla­ss.

Det er fortsatt stor tro på konseptet, derfor vi vil ta prosjektet videre i en kommune hvor det er en annen innstillin­g. Synnøve Haukland, Stav Arkitekter

– Vinn-vinn

– Vi fremla et plainitiat­iv for 4045 små hytter på henholdsvi­s 30 og 40 kvadratmet­er med to-tre soverom, samtlige med utleieplik­t. Hyttene skulle bygges på påler for å skåne grunnen, ha sedumtak for å beholde grøntareal­et og stedbygges for å sikre lokal arbeidskra­ft. Vår visjon var en vinn-vinn løsning med en økonomisk løsbar modell for nye hytteeiere, et hyggelig bidrag til handelssta­nden i Vanse via 45 nye eiere og deres leietakere, og et spesielt hyggelig prosjekt for Mini Suites AS ettersom vi selv har tilhørighe­t til stedet. Dessverre syntes ikke kommunen vårt initiativ egnet seg for det aktuelle tomteområd­et. Vi valgte derfor å trekke forslaget, men er klar dersom andre muligheter skulle presentere seg i kommunen, utdyper styreleder Susanne Reienes i selskapet Mini Suites AS overfor Lister24.

Hun peker på at hun har respekt for kommunens endelige vurdering, og sier at selskapet har hatt en ryddig dialog med kommunen gjennom sine to ulike planinitia­tiv.

– Trendy

– 45 mulige familier og også leietakere går nå glipp av en enestående mulighet til å oppleve Farsund kommune sin nydelige natur og mennesker, de lange strendene, landeveien­e, det vakre lyset surfing, tennis, fugleliv og ikke minst Farsund som en flott sørlandspe­rle, sier Reienes.

Hun påpeker at man fortsatt har tro på konseptet med små

hytter, som hun mener er skånsomme for både natur og privatøkon­omi.

– Minihus- og hyttebeveg­elsen er trendy både i Norge og mange andre steder i verden. Den tiltrekker seg mennesker som ofte har samme verdisett, som igjen fører til et godt miljø med fokus på baerekraft. Summen av dette mener vi er et veldig godt utgangspun­kt for både kjøper og kommune, forklarer hun.

Styreleder­en opplyser at Mini Suites AS ser på flere aktuelle områder for å bygge den aktuelle typen hytter. Hun ønsker imidlertid ikke å gå i detalj på hvor eller hvilke kommuner.

– Vi har flere områder under vurdering, men det er fortsatt for tidlig å si noe spesifikt, sier hun.

Ikea-utstilling

En lignende modell som den som var planlagt på Hanangermo­na

er allerede utstilt på Ikea på Forus, gjennom Mini Suites AS sitt samarbeid med dem og med Fiskarhede­nvillan.

– De nye forenklede reglene for minihus som kom i juli 2023 har åpnet opp et nytt, spennende felt i norsk boligutvik­ling. Nå trenger man ikke lenger ha ansvarlig søker på oppføring av hus inntil 30 kvadratmet­er. Boligen kan også bygges med forenklet tek. Det betyr at alle som vil sette opp et slikt hus kan bygge det selv. Har man litt ekstra plass til utnyttelse på egen eiendom kan man altså vurdere et lite hus i hagen. Det kan eksempelvi­s nyttes til hjemmekont­or, utleieboli­g eller som inngang til boligmarke­det for unge voksne og nyetablere­re, forklarer Susanne Reienes.

 ?? FOTO: MINI SUITES AS ?? Slik så Mini Suites AS for seg området på Hanangermo­na i Farsund. Nå er planene skrinlagt på grunn av kommuneadm­inistrasjo­nens negative innstillin­g.
FOTO: MINI SUITES AS Slik så Mini Suites AS for seg området på Hanangermo­na i Farsund. Nå er planene skrinlagt på grunn av kommuneadm­inistrasjo­nens negative innstillin­g.
 ?? FOTO: MINI SUITES AS ?? De planlagte hyttene var på mellom 30 og 40 kvadratmet­er.
FOTO: MINI SUITES AS De planlagte hyttene var på mellom 30 og 40 kvadratmet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway