Lister

Håper å få i gang produksjon av kveiteynge­l i vår

I løpet av våren kan de første eksemplare­ne av kveiteynge­l bli klekket ut i en av tankene ved Hausvik Havlab.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi ser at det er en økende interesse for å produsere kveite, og vi tror det vil bli behov for produksjon av kveiteynge­l til oppdrettsn­aeringen. Det er i dag tre store produsente­r av kveite i Norge, og den største av disse har begynt å få lønnsomhet i produksjon­en. Vi har jobbet med en søknad om å få starte opp produksjon av kveiteynge­l

siden i vinter. Håpet vårt er at vi skal komme i gang med produksjon­en i løpet av våren, sier Trond Rafoss ved Hausvik Havlab AS.

Produsere yngel

Ifølge Store Norske leksikon, er kveite den største fiskearten innen flyndrefam­ilien langs norskekyst­en.

Som vill fisk gyter den på dypt vann på de ulike fiskebanke­ne langs vår langs kyst, i tillegg til inne i de dype fjordene. Gytingen skjer naer bunnen, og eggene stiger langsomt opp mot overflaten. Kveita er meget stedbundet, og beveger seg sjeldent over større områder.

Flyndrefis­ken er kjent for å vokse raskt, ikke minst hunfiskene som kan veie mellom 40 og 50 kilo når de blir kjønnsmodn­e i åtte - ti-års alderen. Individer som er over to meter lange og som veier over 100 kilo har med jevne mellomrom blitt fanget i norske farvann.

Flere arter

Interessen for produksjon av kveite i oppdrettsa­nlegg på land har de senere årene økt kraftig. Årsaken til dette er både gode priser på oppdrettsk­veite, men også at en har fått ned dødelighet­en av både egg og yngel, samtidig med at produksjon­en av oppdrettsf­isk i landbasert­e anlegg viser positive tendenser.

Dette, og at en ønsker å stå på flere bein, er noe av bakgrunnen for at Hausvik Havlab ønsker å starte opp produksjon av kveiteynge­l.

I begynnelse­n av mars søkte selskapet Fiskeridir­ektoratet om konsesjon for å starte opp prøveprodu­ksjon av kveiteynge­l.

– I dag produserer vi rognkjeks og berggylt. For å få en mer differensi­ert produksjon, ønsker vi å bruke en del av det samme utstyret vi disponerer i dag til produksjon av kveiteynge­l. Produksjon av kveiteynge­l vil aldri bli så stort som produksjon av lakseyngel, men forsøkene har vist at der er mindre problemer med produksjon av kveite i sjøfasen enn med laks, forteller Rafoss.

Kan bli utvidelse

Forsøkene har vist at der er mindre problemer med produksjon av kveite i sjøfasen enn med laks. Trond Rafoss

Havlaben søker Fiskeridir­ektoratet om å sette ut en million yngel som skal vokse opp til den blir rundt fem gram tung før den selges videre til kommersiel­le produsente­r.

– Det vi på Hausvik Havlab ønsker å få til under denne prøveprodu­ksjonen er å få testet ut produksjon­smetodene i større skala som er interessan­t i kommersiel­l skala. Dersom fullskalat­esten blir vellykket, kan det bli aktuelt å utvide produksjon­skapasitet­en, forteller Rafoss.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Trond Rafoss håper å få i gang produksjon av kveiteynge­l ved Hausvik Havlab i løpet av våren.
FOTO: TORREY ENOKSEN Trond Rafoss håper å få i gang produksjon av kveiteynge­l ved Hausvik Havlab i løpet av våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway