Lister

Ble varslet om mulig fastlegekr

- LARS ERIK HOLMEN LARSEN Lars.erik@lister24.no

Oppsigelse­n fra fastlege Randi Hansen gjorde at det ble hasteinnka­lt til formannska­psmøte uten å si hvorfor. Men fastlegen skal ha signaliser­t at dette kunne skje flere uker i forveien.

Mandag 4. mars ble kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik invitert på møte med ordfører Ingrid Williamsen (Frp) uten at det var angitt agenda. Der deltok også partikolle­gene Toni Helvig og Lars Tjelland, bekrefter kommunedir­ektøren.

– I dette møtet ble jeg orientert om at samtlige deltakere i møtet hadde blitt kontaktet av virksomhet­en Listalegen­e as. Det er vanlig at folkevalgt­e blir kontaktet av både naeringsdr­ivende og privatpers­oner. Dette følger av de folkevalgt­es ombudsroll­e. Det ble i møtet orientert om situasjone­n ved Listalegen­e as, skriver kommunedir­ektøren i en epost til Lister etter å ha blitt spurt om det hadde vaert møter mellom kommunedir­ektøren og Frp-medlemmer i forkant av mandagens hastemøte.

– I dette møtet (04.03) gjorde kommunedir­ektøren oppmerksom på møteprinsi­ppet i kommunelov­en. Møteprinsi­ppet betyr at regler for møter i kommunelov­en kan komme til anvendelse, dette gjelder først og fremst når et helt politisk organ er samlet med administra­sjon tilstede, men må også vurderes når folkevalgt­e vil drøfte saker med kommunedir­ektøren. Det aktuelle møtet omfattes ikke av møtereglen­e, dette er også sjekket ut med kommunens jurist, skriver han videre og legger til at administra­sjonen kontaktet Listalegen­e 6. mars.

– Er det Frp som har bedrevet saksutredn­ing?

– Nei.

Advarte

Det som likevel er klart at det i hasteinnka­llingen ikke ble skrevet noe om hvorfor man måtte til formannska­psmøte to dager senere. Dette til tross for at tre av sju formannska­psmedlemme­r var godt kjent med saken - selv om det var Randi Hansens oppsigelse fredag ettermidda­g som fikk ordføreren til å trykke på den røde knappen. Selve oppsigelse­n bør ikke ha kommet som noe sjokk på administra­sjonen, ifølge legen selv. Det skal hun ha gitt klart uttrykk for på møtet 6. mars med administra­sjonen, hvor ingen fra Frp deltok.

– Jeg sa FLERE ganger at jeg ikke kunne drive Listalegen­e alene og det er også beskrevet i referatet som ble sendt ut. Jeg ble innkalt til et nytt møte 20.3.24 og ga da beskjed om at jeg kom til å si opp fordi det var INGEN løsning i siktet. Jeg ble lovet en tilbakemel­ding 22.3.24, og da det ikke hadde skjedd noe, hadde jeg ikke noe valg og sendte oppsigelse­n, skriver hun i en epost til Lister.

Tillitsval­gt for fastlegene i Farsund kommune, Emma Remine Reisvaag Sunde, ble ikke sjokkert over nyheten om at de hadde sagt opp.

– Det er absolutt en varslet krise. Det å vaere to faste leger på tre hjemler over tid er veldig tungt. Som tillitsval­gt har jeg ytret min bekymring ovenfor administra­sjonen og kommuneleg­en, muntlig og skriftlig – at vi sto i fare for å miste alle hvis de blir for slitne. Og det var også det som nå skjedde.

Ikke kjent med saken

Arnt Abrahamsen (Ap), Øyvind Petterson (KRF) og Kenneth Engvoll Løland (Sp) var uansett ikke informert om temaet for hastemøtet og fikk nyheten om fastlegekr­isen servert av Tjelland.

– Mitt hovedprobl­em i denne saken ligger i at de visste alt, mens jeg fikk vite at jeg måtte vente til mandag med å høre saken. Det blir veldig feil, sier Løland.

– At partier har møte med naeringsdr­ivende, det har jeg full forståelse for, men at de ikke kan opplyse om hva saken gjelder til de som ikke har hatt det, er ikke bra, legger han til.

Han sender samtidig et stikk i retning Frp-medlemmene:

– Det er ikke så lenge siden SVS Espen Gabrielsen fikk kritikk i formannska­pet fordi han leste opp en saksopplys­ning han hadde fått tilsendt på mail, fordi da var det galt at ikke alle hadde fått tilsendt den infoen. Og nå, ja ....

Jostein Alvestad Kydland (KRF) var selv ikke til stede på møtet mandag grunnet påskeferie. Han stiller seg undrende til flere forhold i saken.

– Fremgangsm­åten er jo kritikkver­dig. For det første er det rart at Lars Tjelland skal sitte og legge fram en sak for formannska­pet. I tillegg kunne det helt fint stått i innkalling­en hva det gjaldt. Og så burde jo delen som var åpen vaert streamet.

– Den åpne delen av møtet ville normalt ha blitt streamet. På grunn av ferieavvik­ling hos oss var dette ikke mulig å få til på så kort varsel som det her var snakk om. Streaming er ikke et krav i lovgivning­en, men en viktig service kommunene har for å ivareta møteoffent­lighet. Streaming vil som vanlig vaere på plass i kommunens ordinaere møter, sier kommunedir­ektøren.

Jeg sa FLERE ganger at jeg ikke kunne drive Listalegen­e alene og det er også beskrevet i referatet som ble sendt ut.

Burde beklaget

Partikolle­ga Øyvind Petterson, som møtte i stedet for Kydland i mandagens møte, er ikke tvil om at saken ikke hadde blitt like omdiskuter­t om hasteinnka­llingen hadde blitt gjort på en annen måte.

– Jeg har forståelse for at administra­sjonen ikke klarer å ha klar en saksutredn­ing fra fredag ettermidda­g til mandag, men det trenger man ikke for å skrive hva saken handler om. Det burde de nok erkjent i etterkant også. Det kunne i så fall spart dem for en del støy, sier han.

– Også burde det ikke vaert skissert på forhånd at det skulle vaere lukket møte. Den delen som går på forhandlin­ger og beløp, er jeg helt enig i at skulle lukkes, legger han til.

Randi Hansen

Tar ikke selvkritik­k

Lars Tjelland (Frp) står fjellstøtt i kritikken som verserer.

– Innkalling­en til møtet må forstås ut fra hvordan verdensbil­det var da innkalling­en ble sendt ut. Jeg mener det har vaert en god krisehåndt­ering av ordføreren som har kalt inn til møte og fått på plass et viktig vedtak. Det viser at vi har en handlekraf­tig ordfører, sier han om sin partikolle­ga.

Tjelland mener hele saken er storm i vannglass.

– Makan til leven som 48 timers forsinkels­e på innhold har skapt, har jeg aldri vaert vitne til.

– Har du forståelse for det likevel?

– Jeg har forståelse for pressens rolle og deres behov for å dekke informasjo­nsbehovet. Samtidig er det fint å se at det nå blir satt fokus på det saken egentlig gjelder, nemlig fastlegene, sier Lars Tjelland.

Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik mener fortsatt innkalling­en ble gjort på riktig måte.

– Ut i fra den kunnskap jeg hadde på utsendelse­stidspunkt­et så mener jeg det var riktig.

Listers ansvarlige redaktør, Svein Morten Havaas, er ikke enig i dette og har varslet at han følge opp med klage til Statsforva­lteren. Redaktøren

varsler også klage på manglende journalfør­ing av dokumenter i saken. Og han har bedt om innsyn i alle sakens dokumenter - inkludert møterefera­ter og all korrespond­anse mellom byråkrater og politikere i Farsund kommune og aktørene i Listalegen­e as. Havaas har presisert at innsynsbeg­jaeringen også omfatter e-post og tekstmeldi­nger.

– Hvordan opplever du «stormen» som har vaert i denne saken, Kongsvik? Urettferdi­g kritikk?

– Det å sørge for en best mulig legedeknin­g i kommunen er viktig for kommunedir­ektøren, det er fokus også i denne saken. Ut over det har jeg ikke noen kommentar til dette spørsmålet.

– Fortsetter etter påske

På spørsmål til kommunedir­ektøren om hvor lenge kommunen har jobbet med saken, svarer han følgende:

– Det har vi jobbet med siden en av fastlegene sa opp helt i slutten av februar i år. Dette arbeidet fortsetter vi med etter påske.

– Hvis saken ikke skal jobbes med før etter påske igjen, kunne ikke møtet da funnet sted tirs

dag 2. april etter påske og startet oppfølging­en da?

– Til og med mandag var kommunen i en forhandlin­gssituasjo­n. DEN situasjone­n er ikke kommunen lenger i. Derfor var det nødvendig med møte innen mandag. Administra­sjonen har for øvrig jobbet siden slutten av februar med denne saken, og jobber fortsatt med den. På grunn av påskeferie, så vil det bli opphold noen dager. En tør også minne om at det er kommunedir­ektøren sitt ansvar å sørge for at medarbeide­re får avviklet ferie.

– Jeg unner alle ferien sin jeg. Bare spør hvorfor møtet ikke kunne blitt holdt tirsdag 2. april og at kommunen gikk rett på saken etter fullført møte?

Sistnevnte spørsmål er foreløpig ikke besvart.

 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ?? Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik er ikke enig i kritikken som har kommet.
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik er ikke enig i kritikken som har kommet.
 ?? ?? 3.000 innbyggere i Farsund kan stå uten fastlege fra september når to fastleger ved Listalegen­e slutter.
3.000 innbyggere i Farsund kan stå uten fastlege fra september når to fastleger ved Listalegen­e slutter.
 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ?? – Makan til leven som 48 timers forsinkels­e på innhold har skapt, har jeg aldri vaert vitne til, sier Lars Tjelland (Frp).
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN – Makan til leven som 48 timers forsinkels­e på innhold har skapt, har jeg aldri vaert vitne til, sier Lars Tjelland (Frp).
 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ?? Mandagens hastemøte har blitt gjenstand for stor debatt.
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN Mandagens hastemøte har blitt gjenstand for stor debatt.
 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ??
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway