Lister

– En varslet krise

Tillitsval­gt for fastlegene i Farsund kommune er ikke overrasket over situasjone­n som har oppstått hos Listalegen­e.

- LARS ERIK HOLMEN LARSEN Lars.erik@lister24.no

– Det er absolutt en varslet krise. Det å vaere to faste leger på tre hjemler over tid er veldig tungt. Som tillitsval­gt har jeg ytret min bekymring ovenfor administra­sjonen og kommuneleg­en, muntlig og skriftlig – at vi sto i fare for å miste alle hvis de blir for slitne. Og det var også det som nå skjedde.

Det sier tillitsval­gt for fastlegene i Farsund, Emma Remine Reisvaag Sunde, etter at det er blitt kjent at de to siste fastlegene ved Listalegen­e, Alexander Ytredal og Randi Hansen har sagt opp sine stillinger. Dermed står 3.000 i fare for å stå uten fastlege i september.

Lite kraftfulle tiltak

Hun poengterer videre at fastlegekr­isen har vaert kjent over hele landet i flere år. Blant annet fordi det er krevende med mange arbeidstim­er hver uke og av flere blir sett på som lite forenlig med moderne familieliv, ifølge tillitsval­gt.

Og at mange unge leger i etablering­sfasen ikke ønsker å drive som selvstendi­g naeringsdr­ivende med alt det innebaerer.

Dette har ført til at flere kommuner har sett på ulike måter å rekruttere flere fastleger.

– Mange kommuner startet med dette arbeidet for flere år siden. Farsund kommune begynte på det arbeidet for rundt ett år siden, når politikern­e besluttet at det skulle settes ned et ekstraordi­naert utvalg for å finne fram til gode rekrutteri­ngstiltak. Flere gode tiltak ble satt i verk, men dette kom nok litt sent og var kanskje ikke kraftfullt nok – i hvert fall har ikke kommunen lyktes med å rekruttere til Listalegen­e, mener Reisvaag Sunde.

Misnøye

Hun legger ikke skjul på at situasjone­n er dramatisk.

– Vi har nå en lokal fastlegekr­ise. Og dette er først og fremst leit for pasientene. Mange pasienter har i flere år nå blitt fulgt av stadig skiftende vikarer. Og nå er det altså noen tusen til som mister sin fastlege. Forskning har vist at det å ha fast lege, framfor å ikke ha det, gir bedre helse, mindre sykdom, mindre innleggels­er, mindre bruk av helsevesen­et ellers og til og med mindre død.

– Det er også leit for de to legene, Alexander Ytredal og Randi Hansen, som har jobbet svaert hardt siden Sigurd Løvhaug sluttet i 2022. De har i denne perioden vaert underbeman­net og dermed blitt overarbeid­et - og de ser seg nå nødt til å si opp fordi de ikke makter å arbeide under slike forhold mer. Det er svaert beklagelig at man ikke har klart å rekruttere nye leger til Listalegen­e i tide og hindre at dette skjedde, fortsetter hun.

– Har du vaert kjent med misnøye i forkant av oppsigelse­ne til Ytredal og Hansen?

– Selvsagt har det vaert misnøye. Ytredal og Hansen har stått alene med drift og for mye pasientans­var i lang tid. Kommunen har skaffet vikarer for kortere og lengre perioder. Men dessverre ikke erfarne vikarer eller vikarer som har vaert stabile over tid. Vikarene har derfor ikke avlastet Ytredal og Hansen i tilstrekke­lig grad. Listalegen­e har uttrykt at samarbeids­klimaet mellom dem og administra­sjonen i Farsund kommune har vaert variabelt og prosessene langsomme, svarer hun.

Veien videre

Men hva så med veien ut av den lokale fastlegekr­isen. Det har tillitsval­gt for fastlegene i Farsund flere tanker rundt.

– Enten må man jobbe svaert hardt og raskt for å rekruttere nok leger til Listalegen­e for å få stabiliser­t driften der i en fei. Kanskje kunne man da også klart å få Ytredal og/eller Hansen til å bli?

– Kanskje må kommunen inn der med en 8.2-avtalen, slik de har i Lyngdal? Det vil si at kommunen drifter legesenter­et, slik at legene der får frigitt sin tid til å kun jobbe med pasienter, skisserer hun videre.

Reisvaag Sunde mener kommunen også bør gå i dialog med

Listalegen­e om tiden er inne for opprettels­e av et kommunalt legesenter, med enten kommunale leger eller selvstendi­g naeringsdr­ivene, eventuelt en kombinasjo­n av disse, i et bygg drevet av kommunen.

– Kunne man i så fall vurdert et kommunalt legesenter i et midlertidi­g lokale tilknyttet Listaheime­n eller FOS? Kunne man på lengre sikt vurdere utbygging på FOS? Nevnte eldrebølge er jo også en varslet krise som jeg tror blir stor og det er virkelig på tide å ta høyde for dette, sier Reisvaag Sunde.

Hun håper uansett at fastlegene blir tatt med når den kursen videre skal stakes ut.

– Det er vi som har førstehånd­skjennskap til hvordan et legesenter drives, hva som kreves. Og det er legene som skal jobbe i dette – da bør de inkluderes i idémyldrin­g og rådslåing og planleggin­g, selv om vi ikke har bestemmels­esrett på alle områder. Vi har et samarbeids­utvalg som består av tillitsval­gt for fastlegene, kommuneleg­e, kommunalsj­ef og en politiker. Jeg håper at disse spørsmålen­e kan bli tatt opp der om ikke altfor lenge, avslutter hun.

Som tillitsval­gt har jeg ytret min bekymring ovenfor administra­sjonen og kommuneleg­en, muntlig og skriftlig.

Emma Remine Reisvaag Sunde

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Emma Remine Reisvaag Sunde er tillitsval­gt for fastlegene i Farsund kommune.
FOTO: PRIVAT Emma Remine Reisvaag Sunde er tillitsval­gt for fastlegene i Farsund kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway