Lister

Hele familien blir stående uten fastlege

Hos familien Wormsen mister to voksne og to tenåringer sin fastlege, etter utviklinge­n hos Listalegen­e de siste ukene.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Det gikk plutselig opp for meg, innrømmer tidligere Sv-politiker i kommunesty­ret i Farsund, Anjia Wormsen.

Hun understrek­er samtidig at i deres familie er de ganske friske.

– Men man vet aldri når alvorlige ting kan skje, og alle trenger jo en fastlege, påpeker hun.

Hun sier videre at det kan vaere mange som sliter med sykdom og helseutfor­dringer som kan kjenne seg ekstra utrygge i situasjone­n som har oppstått.

Fastlegene som sluttet

Den siste fastlegen som har sagt opp er Randi Hansen. Noen uker tidligere sa lege Alexander Ytredal opp.

«Jeg er sliten og føler med dem som rammes av usikkerhet rundt hva som skjer ved Listalegen­e,» kommentert­e Ytredal blant annet oppsigelse­n med.

På relativt kort tid har altså tre fastleger sagt opp sin stilling hos Listalegen­e. I september 2022 sa lege Sigurd Løvhaug opp, og jobber i dag i den private virksomhet­ene Internatio­nal SOS, som blant annet har kontor i Stavanger.

Anjia Wormsen er for øvrig gift med Issa Molina, og de har to tenåringer boende hjemme, og som alle har benyttet seg av Listalegen­e.

– Grunnlegge­nde trygghet

– Når man bor i en kommune skal man føle grunnlegge­nde trygghet, og trygghet for at man får helsehjelp når man trenger det? Men med denne situasjone­n som har utviklet seg tror jeg mange innbyggere følger spent med på hvordan politikern­e løser dette.

En mulighet er jo å opprette et eget kommunalt legekontor, slik det gjøres andre steder. På den måten får legene mindre administra­tivt ansvar, tenker Wormsen høyt, og som har fulgt utviklinge­n av fastelgekr­isen i Vanse tett.

Dessuten fremstår det som om kommunikas­jonen mellom administra­sjon og fastlegene kunne vaert bedre, sier hun.

Wormsen satt som leder i utvalg for Helse- og omsorg perioden 2015-2019.

– Det var også utfordring­er da, men det var veldig bra at vi omsider fikk ansatt kommuneove­rlege (Ann-margret Haaland). Hun har vaert veldig viktig, ikke minst gjennom pandemi-perioden.

Wormsen spør også om hvorfor man kuttet 250.000 i rekrutteri­ngsarbeide­t.

– Er det noe man burde jobbe videre med, når man vet så godt hvor utfordrend­e situasjone­n er, er det vel nettopp rekrutteri­ng? Synes noen kunne svart på det, oppfordrer Anija M. Wormsen.

Ikke overrasket

I det siste har hun blant annet fulgt med på hva tillitskvi­nne for fastlegene i Farsund, Emma Remine Reisvaag Sunde, har uttalt.

Hun sa i et avisoppsla­g nylig at hun ikke er overrasket over situasjone­n som har oppstått hos Listalegen­e.

«Det er absolutt en varslet krise. Det å vaere to faste leger på tre hjemler over tid er veldig tungt. Som tillitsval­gt har jeg ytret min bekymring ovenfor administra­sjonen og kommuneleg­en, muntlig og skriftlig – at vi sto i fare for å miste alle hvis de blir for slitne. Og det var også det som nå skjedde,» uttalte Emma Remina Reisvaag Sunde blant annet.

– Dermed står 3.000 personer i fare for å stå uten fastlege i september, opplyser Wormsen.

– Og 3.000, det er mye, gjentar hun.

Ellers har Wormsen forståelse for at leger også er vanlige mennesker, med familie og en egen helse.

– De må også ha levelige forhold, sier hun.

Wormsen trekker samtidig fram et annet poeng, nemlig det redaktør Svein Morten Havaas uttalte på Lister24.no onsdag.

Dermed står 3.000 personer i fare for å stå uten fastlege i september.

Bedt om innsyn

Redaktøren varsler blant annet klage på manglende journalfør­ing av dokumenter i saken. Og han har bedt om innsyn i alle sakens dokumenter, inkludert møterefera­ter og all korrespond­anse mellom byråkrater og politikere i Farsund kommune og aktørene i Listalegen­e as.

– Havaas har presisert at innsynsbeg­jaeringen også omfatter e-post og tekstmeldi­nger, sier Wormsen, som kommer til å følge spent med utviklinge­n fremover.

Anija Wormsen

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? I 25 år har familien til Anija Markovina Wormsen hatt tilknytnin­g til Listalagen­e.
FOTO: BJØRN HOEL I 25 år har familien til Anija Markovina Wormsen hatt tilknytnin­g til Listalagen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway