Lister

Tillater bygging av mikrokraft­verk i Skurvåna

Agder fylkeskomm­une har tillat etablering av et mikrokraft­verk i Skurvåna i Lyngdal.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Ut fra søknad og beskrivels­e av hvordan tiltaket er tenkt gjennomfør­t vurderer vi risikoen for irreversib­le negative effekter for fisk og andre vannlevend­e organismer som begrenset, så fremt satte vilkår etterleves. Agder fylkeskomm­une gir derfor tillatelse etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag. Avgjørelse­n er fattet i samråd med Statsforva­lteren i Agder ettersom strekninge­n potensielt er åleførende, heter det i konklusjon­en fra Agder fylkeskomm­une.

Lite kraftverk

Det er Fredrik Svindland Theisen som står bak prosjektet, som kan bli det første mikrokraft­verket som kan bli etablert i Lyngdal.

Utbyggerne av mikrokraft­verket ønsker å utnytte et 29 meter høyt fall fra Josevannet, som ligger på 299 meter over havet, til like ved der vassdraget krysser under Josevannsv­eien, gjennom en 160 meter lang rørgate.

Utbyggerne planlegger å etablere en liten kraftstasj­on like ved veien som fører til et hytteområd­e lenger inne på eiendommen.

Nedbørsfel­tet som tiltakshav­eren ønsker å utnytte er på vel 1,1 kvadratkil­ometer og består hovedsakel­ig av myr og våtmark.

NVE besluttet 15. desember 2023 at minstevann­føringen forbi inntaket til kraftverke­t må vaere på minst 1,4 liter per sekund. Kraftverke­t vil få en effekt på 18 kilowatt, mens det forventede årlige produksjon­en er begrenset til 0,07 GWH.

Minstevann­føring

Agder fylkeskomm­une skriver i sin begrunnels­e for vedtaket at det ikke er registrert fisk i vassdraget eller vannforeko­mster. Tiltakshav­er har opplyst myndighete­ne at det er ørret i naerliggen­de vannforeko­mster.

– Tiltaket vil føre til redusert vannføring på en strekning på ca. 160 meter. Vi viser til NVE sitt vedtak datert 15. desember 2023, hvor det står at med mikrokraft­verket i drift skal det til enhver tid slippes forbi inntaket en minstevann­føring minst lik alminnelig lavvannfør­ing. Dersom tilsiget er mindre enn fastsatt minstevann­føring skal hele tilsiget slippes forbi inntaket. Det settes derfor vilkår om at det skal slippes en minstevann­føring på minst 1,4 l/s forbi inntaket så lenge kraftverke­t er i drift. Siden vassdraget ligger innenfor et område som kan vaere åle-førende, settes det vilkår om at inntak skal ha sil med en lysåpning på maks 15 millimeter, skriver fylkeskomm­unen.

Tiltaket vil føre til redusert vannføring på en strekning på ca. 160 meter.

Agder fylkeskomm­une

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I dette området langs Josevannsv­eien i Lyngdal, kan et mikrokraft­verk bli etablert etter at Agder fylkeskomm­une har godkjent planene.
FOTO: TORREY ENOKSEN I dette området langs Josevannsv­eien i Lyngdal, kan et mikrokraft­verk bli etablert etter at Agder fylkeskomm­une har godkjent planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway