Lister

Bruktbil-brødre med hvert sitt millionove­rskudd

Brødrene Endre og Rune Høiland, som selger bruktbiler gjennom hvert sitt firma, leverte begge millionove­rskudd i fjor. Best gikk det for lillebror Rune.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

2023-regnskapet for Rune Høilands firma Farsund Bilomsetni­ng AS viser at selskapet hadde en totalinnte­kt på 27,5 millioner, noe som ga et driftsresu­ltat på vel 4,3 millioner og et årsresulta­t på 3,5 millioner kroner.

– Resultatet skyldes hardt arbeid. Det er det det går i. Står man på selv og jobber masse, så går det greit. Jeg driver en enmannsbed­rift, så det er mye å ta tak i. Klargjørin­g av biler, som vask og rens, er riktignok tjenester som blir leid inn. Det blir likevel en livsstil, sier Rune Høiland.

Etter en god første første halvår i fjor med bra tilgang på brukte biler, innrømmer han at han var spent på hvordan andre halvår skulle bli da tilgangen på brukte biler ble dårligere samtidig som folk fikk en strammere privatøkon­omi

– Jeg klarte derimot å finne nye kanaler å få tak i biler, så det gikk greit, sier Høiland.

– God tilgang på biler – Er du overrasket over at fjoråret ble så bra som det ble?

– Etter hvert som månedene gikk så hadde jeg litt peiling på hvordan det ville bli. Jeg har hatt veldig god tilgang på biler, og jeg fikk også biler jeg ikke trodde jeg skulle få. Det gjelder å ha et bredt utvalg av forskjelli­ge biler. Målet mitt er å selge en bil annenhver dag, sier Høiland.

Han forteller at 2024 også skal ha begynt bra, men at han er spent på hvordan resten av året blir.

– Problemet nå er å få tak i nok bruktbiler. Året har begynt veldig bra, men det blir spennende å se frem mot sommeren og høsten hvordan det spisser seg til med å få tak i nok biler. Hvis det

blir like stramt som jeg ser for meg nå, så må jeg tenke hardt, sier Høiland.

Han innrømmer at han aldri likt å selge biler til noe saerlig under 100.000 kroner da det gjerne følger med større risiko på disse bilene.

– Min prisklasse har vaert fra 100.000–150.000 kroner og oppover, men har stoppet på 500.000 kroner da det ikke har vaert marked for dyrere bilene for min del. Det siste året har jeg derimot hatt flere biler til 90.000–100.000 kroner på lager da den økonomiske situasjone­n blant folk har gjort at mange ser etter en bil i en litt rimeligere prisklasse enn de gjorde før, sier Høiland.

– Som forventet

Storebror Endre Høiland, som driver Farsund Bruktbilsa­lg AS, endte fjoråret med en totalinnte­kt på 15,6 millioner kroner, noe som igjen ga et driftsresu­ltat før skatt på 1,27 millioner og et årsresulta­t

på en million kroner.

– Resultatet var som forventet og er på det jevne. I disse dager skal man jo vaere glad man tjener penger og går i overskudd, sier Endre Høiland.

Det at broren endte fjoråret med et langt bedre resultat lever han derimot greit med.

– Det er slik som det pleier å vaere. Jeg har prioritert mer fritid og jobber mer vanlige dager mens han jobber nesten hele tiden, så resultatet hans er vel fortjent. Pengene lander uansett i familien, sier Endre Høiland.

I likhet med broren ser også han for seg et tøffere bruktbilma­rked i år enn det har vaert.

– Problemet nå er at det er lite nybilsalg, noe som fører til at flere bruktbilse­lgere sliter med å få nok biler å selge. Dette er nok et problem som vil pågå en stund. Fjoråret begynte bedre med lettere tilgang på bruktbiler, men fra sommeren og ut året var det mer begrenset, og det har i grunnen fortsatt inn i dette året. Da vi gjerne må ut på markedet for å finne bruktbiler vil det føre til at mange biler vil bli dyrere da det er mange som kjemper om de samme bilene, sier Endre Høiland.

 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? Brødrene Endre og Rune Høiland (til høyre) selger bruktbiler i hvert sitt firma. Lillebror Rune er størst.
FOTO: LARS ERIK LARSEN Brødrene Endre og Rune Høiland (til høyre) selger bruktbiler i hvert sitt firma. Lillebror Rune er størst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway