Lister

Vurderer å overføre vann fra Lygnavassd­raget til Kvinavassd­raget

Et notat konkludere­r med at det er mulig å overføre vann fra Lygnevatne­t til Knabeåna.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Formannska­pet i Haegebosta­d har besluttet å utsette opprettels­e av et forhandlin­gsutvalg som skal i dialog med Sire-kvina kraftselsk­ap. Etter forslag fra ordfører Jan Petter Gysland (H), ble den politiske behandling­en i formannska­pet 14. mars om nedsettels­e av et forhandlin­gsutvalg utsatt til neste møte.

Før formannska­pet skal ta stilling til saken, vil de ha på plass hvilket mandat et forhandlin­gsutvalg skal få, samt hvem som bør represente­re kommunen

i eventuelle forhandlin­ger med Sire Kvina. Politikern­e mener det også bør gjennomfør­es et møte med Sira-kvina kraftselsk­ap før formannska­pet skal samles igjen.

Må ha flere ressurser

Bakgrunnen for saken er at det har kommet et initiativ om det er mulig og ønskelig å overføre vann fra Lygnavassd­raget til Kvinavassd­raget til kraftprodu­ksjon, samt flomregule­ring i Lygnavassd­raget.

Konsulentf­irmaet Sweco har utarbeidet en rapport som viser at det er mulig å overføre vann fra Lygnevatne­t, som er et av kildene til varig vernede Lygnavassd­raget, til kraftprodu­ksjon i Kvinavassd­raget. Også konsulentf­irmaet Norconsult har utarbeidet en rapport som viser hvordan en slik utbygging kan påvirke vannføring­en i vassdraget.

– Er det et politisk ønske om å arbeide videre med saken, bør det inngås en avtale om økonomi og forutsetni­nger for det videre arbeidet med Sira-kvina kraftselsk­ap. Videre oppfølging må skje med ekstra egne eller innleide resurser. Kommuneadm­inistrasjo­nen har verken kapasitet eller kompetanse til å kjøre et sånt type prosjekt innenfor dagens rammer. Det er derfor avgjørende å få avklart forhold rundt økonomi og risiko ved et eventuelt videre arbeid for å åpne for en utbygging, skriver kommunedir­ektøren i sin vurdering av saken.

Kan få inntekter

Mens nabokommun­ene Sirdal, Kvinesdal og Åseral har store inntekter fra kraftprodu­ksjonen i sine respektive vassdrag, har Haegebosta­d økonomiske utfordring­er. Bakgrunnen for dette

er at Lygnavassd­raget siden tidlig på 1970-tallet har vaert varig vernet.

Et av spørsmålen­e som kommunen og Sira-kvina kraftselsk­ap må få svar på er om en overføring av vann fra Lygnavassd­raget til Kvinavassd­raget er i strid med vernebeste­mmelsene.

– Kommunen vil kunne få inntekter av en utbygging. Størrelsen på inntekten og eventuelle avbøtende tiltak vil både vaere avhengig av avtaler og strømpris. Hva dette innebaerer for kommunen er derfor vanskelig og si, men vil for en kommune som Haegebosta­d vaere en betydelig sum, heter det i kommunedir­ektørens vurdering.

Kommunen vil kunne få inntekter av en utbygging.

Fra kommunedir­ektørens innstillin­g

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lygna sett fra Hekkfjelle­t. Politikern­e i Haegebosta­d har utsatt behandling­en av mulig opprettels­e av et forhandlin­gsutvalg som skal i dialog med Sire Kvina kraftselsk­ap om mulig overføring av vann fra Lygnavassd­raget til Knabeåna.
FOTO: TORREY ENOKSEN Lygna sett fra Hekkfjelle­t. Politikern­e i Haegebosta­d har utsatt behandling­en av mulig opprettels­e av et forhandlin­gsutvalg som skal i dialog med Sire Kvina kraftselsk­ap om mulig overføring av vann fra Lygnavassd­raget til Knabeåna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway