Lister

Vil se naermere på bruk av kjernekraf­t

Lyngdal Venstre er positive til å se naermere på bruk av kjernekraf­t. Men de tar likevel noen forbehold.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Det er en mye bedre løsning enn vindkraft.

Cecilie Hunt

– Vi trenger mer kraft og er åpne for å prøve alle muligheter som gir minst mulig miljøkonse­kvenser, sier gruppelede­r i Venstre i kommunesty­ret i Lyngdal, Steinar Bjørnstøl.

Han understrek­er samtidig at Venstre i Lyngdal tar egne valg og lar seg ikke påvirke av det lokale Fremskritt­spartiet for eksempel, som i flere sammenheng­er har stilt seg positive til mer bruk av kjernekraf­t.

– Mye bedre løsninger

Leder i Lyngdal Venstre, Cecilie Christine Hunt, er i utgangspun­ktet positiv til kjernekraf­t.

– Det er en mye bedre løsning enn vindkraft. Kjernekraf­t er en stabil energikild­e, som ikke krever regulering­skraft i form av for eksempel vannkraft, slik vind gjør. Men avfallet kan vaere en stor miljøutfor­dring. Har Norge nok kompetanse? Det overlater vi til ekspertene å avgjøre, konstatere­r leder i Lyngdal Venstre, Cecilie Hunt.

– Å jobbe for utbedring av eksisteren­de vannkraftv­erk vil vaere bedre løsninger, som jo er vårt virkelig store fortrinn i dette vann-landet Norge. Så utelukkend­e positive er vi ikke. Vår bekymring er naerheten til elven Lygna, og eventuelle utslipp der. Hvilket vann skal benyttes til nedkjøling? Om sommeren er det nesten ikke vann i Lygna og utslipp av et oppvarmet vann vil vaere fatalt for livet der. I tillegg så vil avfallet fra anlegget måtte lagres trygt i opptil 100.000 år. Hvor skal det skje? spør hun.

Lygna

Hun fortsetter:

– Om sommeren er det nesten ikke vann i Lygna, og eventuelle utslipp av et oppvarmet vann vil vaere fatalt for livet der.

Hunt påpeker dessuten at det ble vedtatt av landsstyre­t i Venstre at de ønsker å utrede Norges mulighet til å bidra i den globale utviklinge­n av kjernekraf­t.

– Agder Venstre sier i sitt program at de ønsker å stimulere til innovasjon i fornybar energiprod­uksjon. Der ligger jo kjernekraf­ten også, som jo også er en tilnaermet utslippsfr­i energikild­e, understrek­er Hunt.

Miljøkonse­kvenser

Samtidig minner hun om at det

kan det gi andre, store miljøkonse­kvenser.

– Så det er vanskelig for Venstre i Lyngdal å si at vi støtter det på det nåvaerende tidspunkte­t. Vi vil se konkrete og miljøvennl­ige løsninger først, med tanke på beliggenhe­t, samt bruk av vannet vårt til eventuell nedkjøling, sier Hunt.

– I tillegg må det foreligge konkrete, gode og trygge løsninger i forbindels­e av avfallshån­dteringen før vi kan stille oss 100 prosent bak dette. Utredninge­r må gi gode svar på disse miljøutfor­dringene, forklarer hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Et utvalg medlemmer i Lyngdal Venstre. Fra venstre leder Cecilie Christine Hunt, nestleder Merete Hartmann og gruppelede­r i kommunesty­ret Steinar Bjørnstøl.
FOTO: PRIVAT Et utvalg medlemmer i Lyngdal Venstre. Fra venstre leder Cecilie Christine Hunt, nestleder Merete Hartmann og gruppelede­r i kommunesty­ret Steinar Bjørnstøl.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Verven naeringspa­rk på Foss, kan det vaere mulig å etablerer kjernekraf­t like nord for Kvelland bru på nye E39. Bildet er fra 2021.
FOTO: RUNE HAUAN Verven naeringspa­rk på Foss, kan det vaere mulig å etablerer kjernekraf­t like nord for Kvelland bru på nye E39. Bildet er fra 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway