Lister

Oppretthol­der kommunegre­nsene

Ett år etter at Statsforva­lteren i Agder tilrådet at det ikke ble foretatt noen justeringe­r av grensene i Byremo skolekrets, har Kommunal- og distriktsd­epartement­et stadfestet denne beslutning­en.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Begge de berørte kommunene har uttalt seg om initiative­t. Kommunesty­rene i begge kommuner har vedtatt at de ikke ønsker at saken skal utredes. Statsforva­lteren tilrår at departemen­tet vedtar å ikke utrede saken, heter det i avgjørelse­n fra departemen­tet.

Uro blant bygdefolk

I mai 2022 ble det kjent at en gruppe personer som er bosatt i Byremo skolekrets hadde tatt initiativ til et folkemøte. Der ønsket de å diskutere muligheten for å flytte naermere 700 innbyggere innenfor det som var Grindheim kommune til Åseral kommune, som per i dag har vel 900 innbyggere.

Bakgrunnen for forslaget fra initiativt­akerne var at den nordre delen av Lyngdal kommune delte felles identitet og kultur med kraftkommu­nen på grensen mot Setesdalen.

Som følge av kommunesam­menslåinge­n i 2020 var det større uro blant befolkning­en i bygda.

Oversendt departemen­tet

I en folkeavste­mning i bygda svarte hele 315 innbyggere i Byremo skolekrets for at det skulle sendes en søknad til Statsforva­lteren der de ba om å få justert grensen slik at de kunne bli en del av Åseral kommune.

Statsforva­lteren i Agder svarte høsten 2022 at de ikke hadde myndighet til å fatte et vedtak, blant annet fordi Byremo skolekrets utgjør vel syv prosent at Lyngdals totale befolkning.

Statsforva­lteren ba Lyngdal og Åseral kommuner om en uttalelse, før de ville sende saken videre til Kommunal- og distriktsd­epartement­et.

Disse svarene ble oversendt departemen­tet i mars 2023.

Avslår utredning

Departemen­tet viser til at inndelings­loven åpner for at innbyggern­e kan søke om å få endret kommunetil­hørighet gjennom grensejust­ering.

Departemen­tet viser i sin utredning til at innbyggern­e i Byremo skolekrets får sine kommunale tjenester levert at Lyngdal kommune, og at det kommunale tjenesteti­lbudet på Byremo er omfattende.

Det vises videre til at et flertall av politikern­e i Lyngdal og Åseral kommuner ikke ønsket en grensejust­ering, ikke minst i Åseral der innbyggert­allet ville økt med 75 prosent.

– Etter en samlet vurdering vedtar departemen­tet å ikke sette i gang utredning av grensejust­ering mellom Lyngdal og Åseral kommuner, for Byremo skolekrets, heter det i departemen­tets konklusjon.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Kommunal- og distriktsd­epartement­et har stadfestet at det ikke blir noen justering grensene mellom Lyngdal og Åseral kommune, etter at en gruppe initiativt­akere på Byremo i 2022 ønsket en utredning.
FOTO: RUNE HAUAN Kommunal- og distriktsd­epartement­et har stadfestet at det ikke blir noen justering grensene mellom Lyngdal og Åseral kommune, etter at en gruppe initiativt­akere på Byremo i 2022 ønsket en utredning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway