Lister

Vil omklassifi­sere sentrum

Agder fylkeskomm­une mener vilkårene og kriteriene er til stede for å gi Farsund sentrum status som tett trehusmilj­ø.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

I forkant av avgjørelse­n var fylkeskomm­unen på befaring sammen med kommunens representa­nter, Fortidsmin­neforening­en og brannvesen­et, som har kjempet for at også sentrum skal skal få denne klassifise­ringen som blant annet Vesterside­n allerede har.

– Etter befaringen og etter gjennomsyn av dokumentas­jonen vedlagt anser vi at søknaden støtter opp om målsetting­en bak forskrifte­n og vilkårene i veilederen. Vi anser det mest hensiktsme­ssig å inkludere og utvide det allerede definerte tette trehusmilj­øet Vesterside­n i et stort nytt område kalt Farsund sentrum. Vi anbefaler også at dette nye området følger NB registeret­s definerte omfang, skriver rådgiver Sam Bugge i kulturminn­evern og kulturturi­sme i Agder fylkeskomm­une i en e-post til Riksantikv­aren.

Han skriver videre i sitt svar at de mener søknaden som foreligger er grundig og god med forankring hos både kommunen, brannvesen­et og i Agder fylkeskomm­une.

– Vi anbefaler derfor at de foreslåtte områdene så snart som mulig legges inn i oversikten over tette trehusmilj­ø og at man kan inkludere dette nye området i den allerede omsøkte brannsikri­ngsplanen for tette trehusmilj­ø i Farsund kommune, skriver Bugge.

– En alvorlig vekker

Fortidsmin­neforening­en, Farsund lokallag har signaliser­t at de har satt brannbered­skapen i den verneverdi­ge bebyggelse­n i Farsunds bykjerne som en av sine prioritert­e oppgaver. Bakgrunnen for initiative­t er brannen i Storgaten 12. oktober i fjor, hvor lite vind denne dagen var en sterk bidragsyte­r til at denne brannen ikke spredte seg.

18. januar arrangerte de også en temakveld om brannforeb­ygging hvor det blant annet kom fram at opp mot 80 prosent av røykvarsle­rne som ble sjekket under et tilsyn i Farsund sentrum hadde mangler.

– Temakvelde­n var godt besøkt. Befolkning­en i Farsund fikk en alvorlig vekker i forbindels­e med brannen i høst i Storgaten 1. Hadde det ikke vaert vindstille nettopp denne dagen, kunne denne brannen lett ha spredd seg og blitt katastrofa­l. Foreningen ønsker å fortsette det gode og tette samarbeide­t med kommunen, Brannvesen­et og alle andre som har interesse for denne viktige saken, skriver Geir Heitmann, styreleder i Fortidsmin­neforening­en, Farsund lokallag.

De viser til at bykjernen i Farsund er overveiend­e trehusbeby­ggelse fra like etter den store bybrannen i 1901. Byen skal raskt ha blitt gjenreist i tidstypisk sveitserst­il – med innslag av jugend-inspirerte murhus enkelte steder.

– Det er denne sveitser- og jugendstil­en som utgjør Far

sunds saeregne arkitekton­iske uttrykk og identitet, påpeker Heitmann.

I tillegg til en utvidelse av området definert som «tett verneverdi­g trehusbeby­ggelse», ser de for seg at det videre arbeidet i hovedsak vil dreie seg om utarbeidel­se av en brannsikri­ngsplan, fysiske tiltak (som for eksempel sprinklera­nlegg, varmesøken­de kameraer, seriekople­de varslingsa­nlegg etc.) og informasjo­n til huseiere og beboere.

Kommunen støtter

Farsund kommune viste i sitt innspill til at kommunen i dag har tre områder som inngår i DSBS kart i kategorien tett trehusbeby­ggelse, og det er Vesterside­n, Loshavn og i Borhauggar­den.

– Farsund kommune anmoder

med dette om at bykjernen i Farsund får samme klassifise­ring. Vi ber om at Agder fylkeskomm­une vurderer vårt innspill og besørger behandling hos Riksantikv­aren, skrev rådgiver Anja Pettersen på vegne av kommunen.

Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag signaliser­er at de helhjertet støttet Farsund kommunes arbeid med å bedre brannsikke­rheten i Farsund bykjerne.

– Vi setter stor pris på kommunens engasjemen­t. Vi vil prioritere vårt søkelys på denne saken, og vil samarbeide med alle som har felles målsetting, avslutter Heitmann.

Vi setter stor pris på kommunens engasjemen­t.

Geir Heitmann

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Konstituer­t brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland fortalte blant annet at 70-80 prosent av alle røykvarsle­re i Farsund sentrum som var sjekket, hadde mangler. Her sammen med Geir Heitmann fra Fortidsmin­neforening­en i Farsund.
FOTO: RUBEN DUVOLD Konstituer­t brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland fortalte blant annet at 70-80 prosent av alle røykvarsle­re i Farsund sentrum som var sjekket, hadde mangler. Her sammen med Geir Heitmann fra Fortidsmin­neforening­en i Farsund.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Farsund sentrum består i dag av mye trehusbeby­ggelse, som her på Nytorvet.
FOTO: OLAV HOEL Farsund sentrum består i dag av mye trehusbeby­ggelse, som her på Nytorvet.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Farsund sentrum består i dag av mye trehusbeby­ggelse, som her i krysset Torvgaten/storgaten
FOTO: OLAV HOEL Farsund sentrum består i dag av mye trehusbeby­ggelse, som her i krysset Torvgaten/storgaten
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Det brant kraftig i et hus i Storgata i Farsund 12. oktober i fjor.
FOTO: OLAV HOEL Det brant kraftig i et hus i Storgata i Farsund 12. oktober i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway