Lister

Forebyggin­g: Hvorfor hører vi ikke om det i ungdomssko­len?

- Torhild Hessevik Eikeland

Vi leser og hører om at noen elever skaper uro og frykt i ungdomssko­len. Ikke bare lokalt, men i hele landet. Elevene er problemet. Foreldrene er problemet.

Det jeg tenker på er: Måtte det bli så mye av dette hvis skolen hadde tenkt mer forebyggin­g?

Det er mange grunner til at elever blir som de blir på ungdomssko­len. I mange tilfeller snakker vi om forsinket utvikling eller vansker med å regulere adferd. Gjennomsni­ttlig vil det alltid vaere en elev med ADHD i en klasse, men det trenger ikke dreie seg om en diagnose. Det kan i bunn og grunn vaere elever med gode holdninger til rett og galt, som egentlig bare ønsker å bli likt og mestre. Men som i gitte situasjone­r henger igjen i barnestadi­et, handler på følelser og ikke klarer å styre seg.

Foreldre laeres opp til å bli Autoritati­ve, det vil si hverken autoritaer­e eller ettergiven­de; Å ha en grunnlegge­nde kjaerlig holdning slik at sterke bånd knyttes, og samtidig ha tydelige rammer og regler. Reglene settes gjerne sammen med ungdommen, og det er tillatt å forhandle, men foreldrene har siste ord. Konsekvens­er skal vaere logiske og avtaler gir de medansvar og er virkningsf­ullt. Det er en gjensidig respekt mellom ungdommen og de voksne. Dette gir også de voksne stor tillit og innflytels­e. Det er samfunnsid­ealet i Norge i dag, og all logikk tilsier at du da får de tryggeste og best rustede barna og ungdommene. Det er et kontinuerl­ig arbeid som krever tålmodighe­t.

Og det er ikke overrasken­de at akkurat de samme prinsippen­e gjelder i enhver form moderne ledelseste­ori, for å bli et best mulig team hvor medarbeide­rne jobber av egenintere­sse, for lederen og fellesskap­et, fordi de ønsker. Trivsel og produksjon blir høy.

Hva med klasselede­lse da? Er det noe helt annet? Selvfølgel­ig ikke. Men man er leder for en krevende forsamling med elever på ulikt utviklings­nivå, regulering­svansker, diagnoser mv. Så da vil det blir ekstra viktig å holde beinhardt på disse prinsippen­e om en vennlig innstillin­g til hver og en slik at de kan få en trygg base på skolen hvor de trives og føler at de både kan mestre, feile og irettesett­es uten at det skaper unødig store følelser. Fordi de er trygge i relasjonen laerer/elev.

Men tida løper fort fra de starter på ungdomssko­len og det gjelder å komme rett ut på hoppkanten for å etablere gode mønstre fra start. Med andre ord- forebygge dårlig adferd. Ellers kan det bli for seint for noen, og å hente inn igjen dette kan vaere en tung affaere.

Så det er ganske uforståeli­g for meg at det ikke settes inn mer innsats for å opprette denne trygge basen når elevene starter i 8.klasse. Litt ekstra innsats her vil spare mye tid og frustrasjo­n både hos elever og laerere senere og gi bedre trivsel for alle.

Jeg tenker på:

- Bruke mer tid på å etablere et en-en forhold med hver enkelt elev med sikte på god relasjon «hvem er du?».

- At klassen blir kjent med sosiallaer­er, helsesøste­r, inspektør, rektor for å forsterke den «trygge basen».

- Foreldresa­mtale ved skolestart hvor fokuset er «hvem er denne eleven, og hva trenger vi å vite for å kunne håndtere eleven på mest hensiktsme­ssig måte». I det minste for elever som krever ekstra oppmerksom­het.

- Å fokusere hovedsakel­ig på positiv forsterkni­ng, og unngå stadige negative tilbakemel­dinger i form av anmerkning­er. Helst kutte ut anmerkning­er, og fokusere på løsning.

- At hver og en får vise frem sine sterke sider- endringer i undervisni­ngsopplegg?

- Obligatori­ske kurs for 8.klasse laerere som gjenspeile­r skolens verdier og gir nødvendig kunnskap f.eks Traumebevi­sst omsorg, utvikling/ kjennetegn v/ ADHD.

- Nulltolera­nse for laerere som mobber elever.

- Klasseregl­er lages av klassen i fellesskap.

Nå skal handlingsp­lan for skolemiljø i Farsund kommune revideres. Forebyggen­de arbeid bør få sitt eget kapittel med konkrete tiltak for et trygt klassemilj­ø. Dette er viktig! Og innebaerer ikke ekstra kostnader, men gir besparelse­r underveis.

En kan ikke fikse alt, men jeg er overbevist om at en på denne måten kan løse veldig mye.

Og så et hjertesukk til slutt: La alle få «blanke ark» på ungdomssko­len, og bli sett for den de er/ønsker å vaere, og ikke for et eventuelt stempel de har fått på seg på barneskole­n. Mange gleder seg til nye omgivelser og en ny sjanse. Er det i det hele tatt nødvendig å få rapporter fra barneskole­n før det oppstår et behov for å se på historikk?

❞ En kan ikke fikse alt, men jeg er overbevist om at en på denne måten kan løse veldig mye

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­ent: Torhild Hessevik Eikeland
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­ent: Torhild Hessevik Eikeland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway