Lister

Den likeste gutt – med fire mot tre

- Per Kr. Danielsen, pensjonist

Har formannska­pet og politikere i Farsund fått en følelse av at de er en slags regjering? Uttalelser den seneste tid kan så absolutt tydes i den retning.

I Norge vil vi så veldig gjerne vise verden at vi alle er like. Vi er like mye verdt, uansett bakgrunn, uansett hvordan vi er skapt. Vi skal ikke sortere bort folk som er annerledes.

Vi er alle like, liksom. Men ordet liksom er så sabla skummelt. Vi ser så alt for ofte at det er forskjell på liv og laere. Vi så det sist mandag da formannska­pet i Farsund var hasteinnka­lt. Kommunen hadde fått brev, nemlig, fredag ettermidda­g. Innholdet i brevet var så illevarsle­nde, mente ordføreren, at det gikk ut innkalling til formannska­pets medlemmer om å møte allerede mandag i påskeuken. Hva som skulle diskuteres, var hemmelig. Det måtte de innkalte politikern­e finne seg i.

Den eneste som visste, var ordføreren selv, ganske sikkert veldig orkestrert av kommunedir­ektøren. Det er han som gir råd, og ordføreren lytter. Det er administra­sjonens oppgave å foreta saksutredn­ing. Og kommunedir­ektøren har ansvaret. Sånn er nemlig formannska­psloven – som jo Farsund kommune styres etter.

Formannska­psloven gjelder. Farsund har ingen form for parlamenta­risme. Formannska­pet er ingen regjering. Noe feilaktig, tror jeg, er begreper som opposisjon og posisjon tatt i bruk. Kanskje er begrepene nå benyttet som følge av en slags snikinnfør­ing, og helt så sikkert omfavnet av lokale pressefolk. Er det ikke riktigere å bruke ordene mindretall og flertall . ! ?

Formannska­pet er ingen regjering

Når parlamenta­rismen er utgangspun­kt for at det i Norge dannes regjering(er), er det regjeringe­ns ansvar å drive saksutredn­ing. Regjeringe­n, og noen steder byrådet, har ansvaret for administra­sjonen – ikke kommunedir­ektøren. En viktig innvending mot parlamenta­risme er at dette systemet er mer lukket(!) enn det systemet som tar utgangspun­kt i formannska­psloven.

Ordføreren og sikkert kommunedir­ektøren, var visst de eneste som visste hva saken gjaldt. Men se om ikke også medlem i formannska­pet, Lars Tjelland (Frp), partikolle­ga til ordfører Ingrid Williamsen, også visste. Så godt kjente Tjelland saken at det var han som i formannska­pet orienterte om brev og bakgrunn.

Da noen i formannska­pet i etterkant av møtet rettet kritikk mot mye av handlemåte­n i denne saken, valgte Lars Tjelland å kommentere og bekrefte at «det har blitt jobbet godt i helga av en politisk ledelse med støtte fra en handlekraf­tig og dyktig ordfører».

Det var da allerede kjent at et flertall på fire i formannska­pet visste om brevets innhold, og på den bakgrunn hadde arbeidet «godt i helga». Lars Tjelland sa ikke et eneste ord om hvorvidt kommunedir­ektøren, eller andre, hadde deltatt.

Den samme Tjelland bør kanskje minnes på at det er kommunedir­ektøren som har ansvar for saksutredn­ingen. En slik påminnelse er det kanskje ordføreren som bør ha ansvar for.

Lillebjørn Nilsen skrev og sang om «Snilleste gutt på sovesal 1». Er Lars Tjelland blitt den likeste gutt . . ?

Et forslitt uttrykk, men la gå: I formannska­pet er alle like, men noen er likere! Vedtatt med fire mot tre stemmer!

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Leserskrib­ent: Per Kristian Danielsen.
FOTO: OLAV HOEL Leserskrib­ent: Per Kristian Danielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway