Lister

Hver dag brytes menneskere­ttighetene til personer med autisme

- Autismefor­eningen i Vest-agder, ved Caecilie Ofstad, Nancy Antonisen, Teresa Pham, Linda Ørseng, Scott Drangsholt, Emilie Nesheim Borøy og Ragnhild Wennberg

Det var i 2007 at FN besluttet å gjøre 2. april til den internasjo­nale dagen for bevisstgjø­ring om autisme. Siden den gang har det skjedd mye på feltet, og verdens autismefel­lesskap har gått fra å fokusere på bevisstgjø­ring om diagnosesp­ekteret til et stadig økende fokus på mangfold, menneskere­ttigheter og livskvalit­et hele livet igjennom.

Autismespe­kteret er akkurat så mangfoldig som ordet antyder. Har du møtt én person med autisme, har du møtt én person med autisme. Har en løsning blitt brukt til å hjelpe en person med autisme, er det slett ikke gitt at det vil fungere på en annen. Det som er en utfordring for noen, er ressurser for andre.

Personer med autisme finnes i alle aldre, i alle kulturer og i alle samfunnsla­g. Der noen har universite­tsutdannel­se, familie og lever aktive og selvstendi­ge liv i frontlinje­n av samfunnsde­batten, lever andre tilbaketru­kket uten språk og med store pleie- og omsorgsbeh­ov hele livet igjennom.

Personer med autisme kan ha vansker med språk, rigiditet og sosiale ferdighete­r. Det betyr imidlertid ikke de ikke har sosiale behov eller måter å uttrykke seg på, MEN at de kan trenge verktøy og hjelp til å få ut potensiale­t sitt.

Alle har vi ulike grader av autistiske trekk, men for rundt 1 prosent av befolkning­en er disse trekkene så uttalt at det gir en diagnose på autismespe­kteret, og så stadig flere gener, syndromer og tilstander er assosiert med autismespe­kterforsty­rrelser.

Kampen for rettighete­ne til denne gruppen er del av et bredt likestilli­ngsperspek­tiv med fokus på menneskere­ttigheter og det unike i hvert enkelt menneske. Det er ikke veldig mange år siden personer med autisme var bortgjemt og bortsendt. I dag er personer med autisme er langt mer synlige, det snakkes om autisme på mange arenaer, og takket vaere internasjo­nale bevisstgjø­ringskampa­njer, er vi blitt flinkere til å inkludere og tilrettele­gge for ressursene og styrkene i den enkelte.

Det er allikevel enda langt å gå. Personer med autisme er overrepres­entert blant elever som faller ut av skolen, og den manglende tilrettele­ggingen synliggjør­es i stadig økende andel ufrivillig skolefrava­er.

Personer med autisme har ofte ikke tilgang på Bankid og bankkort, med de begrensnin­gene det har til å kunne bruke mobilapper, identifise­re seg og betale for seg.

Personer med autisme er mer utsatt for psykiatris­ke tilleggsdi­agnoser og komorbidit­et uten at helsevesen­et nødvendigv­is har kunnskapen­e og ressursene som trengs for å kunne hjelpe denne gruppen best mulig, og blant personer med autisme er både tvang og krenkelser fra hjelpeappa­ratet en del av virkelighe­ten.

For mange er kampen for å få en diagnose både lang og kronglete, uten at det nødvendigv­is blir så mye bedre i andre enden.

Pårørende kjemper livslange kamper for livskvalit­eten til sine naermeste, og det mot et habiliteri­ngsfelt som stadig utsettes for store kutt.

Hver dag brytes menneskere­ttighetene til personer med autisme, enda FNS menneskere­ttighetsjo­nvensjon for personer med funksjonsn­edsettelse (CRPD) er ratifisert og SKAL følges på alle samfunnsom­råder.

Regjeringe­n har fortsatt ikke innfridd løftet om å inkorporer­e (CRPD) i lovverket, enda det regjerings­oppnevnte utvalget følger brukerorga­nisasjonen­e og anbefaler inkorporer­ing i menneskere­ttighetslo­ven.

Verdensdag­en for bevisstgjø­ring om autisme kan vaere en fin anledning for å gjøre det.

Det er også en god anledning til å løfte fram behovet for nok ressurser til å redusere utrednings­køen i spesialist­helsetjene­sten, samt kompetanse og ressurser i kommunene som skal følge opp og tilby hver enkelt mest mulig sømløse tjenester i alle livsfaser.

Har du møtt én person med autisme, har du møtt én person, en person som har rett til og behov for et godt liv, hele livet, uavhengig av bostedskom­munen og ressursene til den enkelte og de pårørende.

For mange er kampen for å få en diagnose både lang og kronglete, uten at det nødvendigv­is blir så mye bedre i andre enden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway