Lister

– Jeg er så overrasket over utst Illingen

Glenn Bjørnestad skal ha kjent den nå avdøde lokale kunstneren Sven Wilhelmsen i over 50 år.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Men han ble likevel overrasket over det han så da utstilling­en av Wilhelmsen­s bilder ble åpnet på Nordberg Fort skjaertors­dag.

– Jeg er så overrasket over denne utstilling­en, enda jeg har kjent Sven i 55 år. Denne utstilling­en var annerledes enn jeg hadde sett for meg, siden det var så mange ting jeg ikke hadde sett. Jeg har sett bilder fra de siste 30 årene hans, hvor alle bildene stort sett er mer eller mindre blå, men alle disse portretten­e og diverse som er fra hans ungdom, hadde jeg ikke sett før, sier Bjørnestad.

Utstilling­en i Rødbygget på Nordberg Fort åpnet skjaertors­dag og blir stående frem til 30. juni. Sven Wilhelmsen, som døde i 2021 naer 101 år gammel, flyttet på 1980-tallet til Loshavn, sammen med Inga Reisvåg. Her tok han opp maleri og tegning som han hadde utdannet seg for, før han ble arkitekt. Etter å ha takket ja til å stille ut på Galleri Lista Fyr, debuterte han i en alder av 90 år. Den gang viste han derimot bare nye bilder i serien han kalte «Blå. Verden utenfor».

– Det var han veldig interesser­t i, og jeg synes selv det var veldig fine bilder, som jeg også har et par stykker av hjemme. Han var derimot ikke interesser­t i tegningene sine fra før, eller noe av det gamle, men bare de nye tingene han produserte etter at han kom til Loshavn. Sven sa selv til meg at den beste tiden hans var da han kom til Loshavn. Da begynte han å male igjen, noe han ikke hadde gjort på mange år, forteller Bjørnestad.

– Visste ikke at de fantes

Også kona Randi Bjørnestad satte pris på utstilling­en.

– Vi har sett noen skisser og noen tegninger før, men mange av disse portretten­e hadde vi aldri sett. Vi visste ikke en gang at de fantes, så det var spennende, sier Randi Bjørnestad.

Sven Wilhelmsen­s barnebarn Lars August Jørgensen var selv til stede på åpningen sammen med Trine Nordli, som er datteren til Inga Reisvåg som Wilhelmsen­s bodde sammen med i Loshavn. Da kunstneren selv er død, har familien hatt en viktig rolle i forberedel­sene inn mot denne utstilling­en, som har fått navnet «Retrospekt­iv», og som arrangeres av Galleri Lista Fyr ved Alfred Vaagsvold.

– Jeg vokste opp i Fredriksta­d, men hver sommer var vi nede og ferierte i huset til Sven og kjaeresten hans Inge Reisvåg, så jeg har vokst opp med han som min bestefar selv om han ikke er min biologiske bestefar, forteller Jørgensen.

– Hvordan er det å vaere til stede på denne åpningen?

– Det er veldig fint. Etter hvert som Sven ble gammel ønsket han å stille ut bildene sine, og han ønsket nok å få dem ut i verden og ha utstilling­er, gjerne også i Oslo etter hvert. Men han var også veldig forsiktig, og

jeg tror også han kviet seg mye, for han viste ikke noen av bildene frem før han var 90. Det at vi nå er akkurat her er viktig, for det er hit vi vil ut med kunsten hans først, sier Lars August Jørgensen.

Viser alt

Han forteller at Wilhelmsen har laget masse kunst, og at de har stilt seg spørsmålet om hvordan de skulle vise kunsten på riktig måte.

– Hva som er riktig vet vi ikke, så vi bestemte oss for å vise alt, hele kunstnersk­apet, og det

må vi vise her. For det var her han lagde det som er hans hovedkunst i serien «Blå. Verden utenfor», naermere bestemt i Loshavn, sier Jørgensen.

Under utstilling­en i Rødbygget på Nordberg Fort viser de frem bilder helt tilbake til tidlig på 1940-tallet, som er fra den perioden han studerte kunst og billedkuns­t, og helt frem til det som er av nyere tid.

– Jeg håper man kan se noe av prosessen hans fra starten av kunstnersk­apet sitt til der han sluttet med den blå serien, og det håper vi å ha fått til ved

Jeg har vaert kjempenerv­øs og følt på et stort ansvar å skulle gjøre det. Lars August Jørgensen

bruk av små og store bilder som er fra 1950- og 1960-tallet og hele veien oppover, sier Lars August Jørgensen.

Han synes det er veldig gøy at de nå endelig kunne ha denne utstilling­en.

– Jeg har vaert kjempenerv­øs og følt på et stort ansvar å skulle gjøre det. Det kan godt hende at Sven selv ikke ville at alle bildene nødvendigv­is skulle vises, men det er også sånn at han etterlot seg bildene og gitt oss ansvaret om å ta dem ut i verden på en god måte. Så vi må bare gjøre vårt beste for å gjøre det, så nå er vi endelig skikkelig i gang, sier Lars August Jørgensen.

– Over all forventnin­g

– Hva synes du om oppmøtet på denne åpningen?

– Det var over all forventnin­g. Det er stappfullt her, noe jeg er kjempeglad for. Vi visste at det er veldig mange som kjente Sven og Inga som har vaert nysgjerrig på kunstnersk­apet til Sven, og som sikkert har gått og ventet på denne utstilling­en i lang tid. Det var også derfor ville ha denne utstilling­en her, sier Jørgensen.

Og fortsetter:

– Det har vaert veldig stort for meg å kunne gjøre denne utstilling­en sammen med den naermeste familien, spesielt søstrene mine Uma og Inga Sofie Jørgensen. Det har vaert en kjempeoppl­evelse.

– En minneutsti­lling

Også Alfred Vaagsvold har vaert engasjert i denne utstilling­en gjennom Galleri Lista Fyr, og han beskriver åpningen som spennende.

– Det er veldig mange ting som skal gå opp. Det er en minneutsti­lling, som vil si at det er

et sorgarbeid som gjøres i det at det er bilder fra en avdød kjaer kunstner som ikke selv gjør dette, men etterkomme­rne hans. Når de spør meg i mitt firma Galleri Lista Fyr om jeg kan lage en slik utstilling, bruker jeg av all min erfaring gjennom 35 år hvor jeg da tenker hvordan vi skal få til en utstilling hvor det er over 100 arbeider, og hvor vi skal vaere veldig forsiktige med hva vi gjør da kunstneren selv ikke er til stede. Da må vi hele tiden tenke på om dette er i kunstneren­s ånd, og da har vi familiemed­lemmene hans sin aktive medvirknin­g for å få utstilling­en til, sier Vaagsvold.

De har derfor gjort det sånn at alle bildene er plassert på gulvet slik at folk kan «bla» i dem, se på dem og henge dem opp på en ledig spiker i lokalet.

– Dermed får vi en interaktiv utstilling der betraktere­n kan gi sin egen forståelse og fortolknin­g av bildet, sier Alfred Vaagsvold

 ?? ?? Glenn og Randi Bjørnestad satte tydelig pris på utstilling­en som åpnet på Nordberg Fort skjaer
Glenn og Randi Bjørnestad satte tydelig pris på utstilling­en som åpnet på Nordberg Fort skjaer
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Her er noen av bildene som er stilt ut.
FOTO: OLAV HOEL Her er noen av bildene som er stilt ut.
 ?? ?? Alfred Vaagsvold ved Galleri Lista Fyr er en av de som har stått bak utstilling­en.
Alfred Vaagsvold ved Galleri Lista Fyr er en av de som har stått bak utstilling­en.
 ?? ?? Sofie Jørgensen og Vegard Riise opptrådte under åpningen.
Sofie Jørgensen og Vegard Riise opptrådte under åpningen.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? torsdag.
FOTO: OLAV HOEL torsdag.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Lars August Jørgensen er glad for å kunne åpne utstilling­en.
FOTO: OLAV HOEL Lars August Jørgensen er glad for å kunne åpne utstilling­en.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Mange hadde tatt turen til torsdagens åpning.
FOTO: OLAV HOEL Mange hadde tatt turen til torsdagens åpning.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Trine Nordli delte noen ord.
FOTO: OLAV HOEL Trine Nordli delte noen ord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway