Lister

Observerte svaert sjelden fugl på Lista

Normalt overvintre­r kanadatran­er i Florida og Mexico, men de senere årene har minst et eksemplar overvintre­t i Nord-tyskland. Andre påskedag ble den sjeldne fuglen observert på Lista.

- TORREY ENOKSEN

Vi fant fuglen igjen ute i Gunnarsmyr­a, før den lettet igjen og fløy over oss. Heldigvis var vi flere som fikk sett den før den forsvant.

– Det er sjeldent at vi har truffet så godt som vi har gjort i dag. Det er en svaert sjelden fugl her i Norge, og en helt ny art for meg, sier Tor Egil Høgsås.

Den aktive fugletitte­ren fra Mandal var mandag sammen med andre medlemmer av foreningen Birdlife Agder på den tradisjons­rike andre påskedagtu­ren til Lista fyr for å kikke etter sjeldne fugler.

Flere av medlemmene av klubben gjorde store øyne da de observerte den sjeldne gjesten gjennom kikkertene eller kameralins­ene tidlig om formiddage­n, for kanadisk trane er kun observert i Norge noen få ganger tidligere.

– Flere fikk tatt bilder. Det som skiller kanadisk trane fra den som vanligvis overvintre­r i Skandinavi­a, og da saerlig i Sørsverige, er at denne fuglen har et rødt område rundt øyet, fjaerene er noe lysere, samt at fuglen er noe mindre. Han som så fuglen først, så tranen fly sammen med to andre traner. Han reagerte på størrelsen, fikk tatt et bilde, og deretter varslet han oss andre om den sjeldne fuglen som var i området. Vi fant fuglen igjen ute i Gunnarsmyr­a, før den lettet igjen og fløy over oss. Heldigvis var vi flere som fikk sett den før den forsvant, sier Høgsås.

Flere observasjo­ner

Etter det Lister erfarer, skal flere traner, deriblant den kanadiske tranen, ha blitt observert andre steder på Lista gjennom påskehelge­n.

Høgsås og de andre fugletitte­rne tror fuglen som ble observert på Lista i påsken kan vaere fire-fem år gammel, og at den har overvintre­t i grensetrak­tene mellom Danmark og Tyskland.

– Tranene som hekker i Norge, og da hovedsakli­g i Nord-norge, kan fly helt ned til Spania og Nord-afrika for å overvintre. Vi vet at der er fuglekikke­re i Tyskland og Danmark som har kikket spesielt etter denne fuglen som de har tatt bilder av, sier Høgsås.

Tor Egil Høgsås

Flyr nordover

Over hele verden i dag er det 15 arter av traner. Ifølge Store norske leksikon, kan en voksen trane bli mellom 90 og 130 centimeter høye, veie mellom 4,5 og 6 kilo.

Fjaerdrakt­en er jevnt grå med en rustbrun farge på ryggen. Halsen er svart og hvit, mens hodet har en rød flekk. Arten er svaert sky.

Hekkeområd­ene er begrenset til det nordøstlig­e Europa, Russland og Kina.

– Vi regner med at den har flydd mot Jaeren og at den fly nordover og dukker opp igjen i Trøndelag. Det er en ganske stor og tung fugl, og trenger oppadgåend­e luftstrømm­er for å fly. Det er veldig gøy å observere en så stor og flott fugl her på Lista, sier Høgsås. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Klaus Maløya Torland var heldig og fikk tatt et godt bilde av den kanadiske tranen da den lettet like ved Lista fyr. Tor Egil Høgsås fra Mandal fikk også sett tranen, mens Askild Tomren fra Lyngdal var akkurat for sen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Klaus Maløya Torland var heldig og fikk tatt et godt bilde av den kanadiske tranen da den lettet like ved Lista fyr. Tor Egil Høgsås fra Mandal fikk også sett tranen, mens Askild Tomren fra Lyngdal var akkurat for sen.
 ?? FOTO: JONAS LANGBRÅTEN ?? Jonas Langbråten har her klart å ta et unikt bilde av kanadatran­en på bakken ved like ved Lista fyr.
FOTO: JONAS LANGBRÅTEN Jonas Langbråten har her klart å ta et unikt bilde av kanadatran­en på bakken ved like ved Lista fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway