Lister

Viser tekstilkun­st ved fyret

«Midt i tingene» er tittelen på utstilling­en som åpner i Kunstpunkt Lista ved Lista fyr førstkomme­nde lørdag, der Anne Karin Jortveit viser tekstilkun­st.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Jortveit arbeider tredimensj­onalt og med tekstil. De siste årene har hun fordypet seg i, og eksperimen­tert med håndspinni­ng, veving og plantefarg­ing. I hennes arbeider blir det langsomme tekstile håndverket, interessen for materialer og uroen over tilstanden­e i naturen flettet sammen i et direkte og røft formspråk.

– «Midt i tingene» ønsker å si noe om hvordan det kan oppleves å manøvrere seg i nåtidas sammenfilt­rede og uoversiktl­ige virkelighe­t. De tekstilbas­erte arbeidene i utstilling­en forsterker dette. De har alle noe uavsluttet og kanskje forurolige­nde ved seg, som om de er på vei mot noe som ennå ikke fullt og helt har funnet sted, heter det i en utsendt pressemeld­ing om utstilling­en i Kunstpunkt Lista, sendt ut av galleriets daglige leder, Erlend Helling-larsen.

Kunstverke­ne

I galleriet vil det blant annet bli vist en tekstilmon­tasje fra 2012 som gradvis, og naermest usynlig, synker sammen. Det samme vil en vevd skulptur som ser ut som den har blitt forlatt midt i prosessen, og et tekstarbei­d i punktskrif­t, uleselig for de fleste, men som likevel baerer på et slags budskap. Et annet kunstverk som vises er sammenrull­ede vevnader stappet inn i en boks, som i påvente av

å kunne bli brukt om en nødsituasj­on skulle oppstå.

– I stedet for å gå til de store fortelling­ene, tar Jortveit gjerne utgangspun­kt i randsoner og utkanter, både konkret og i overført betydning, der det sårbare, oversette og minimale gjerne finnes. Der noe viktig kan vaere i ferd med å gå tapt når vår oppmerksom­het dras i mer iøynefalle­nde retninger, påpeker daglig leder i Kunstpunkt Lista, Erlend HellingLar­sen i pressemeld­ingen.

Miljøbevis­st

Anne Karin Jortveits ståsted som miljøbevis­st kunstner er

preget av et humanistis­k og litteraert perspektiv.

– Hun arbeider mest med det metaforisk­e og eksistensi­elle og mindre med det naturviten­skapelige og dokumentar­iske. Uavhengig idé og uttrykk blir det hun gjør tili en baerekraft­ig tankegang. For henne er kunsten et sted å vaere, tenke og handle fra som omfavner både estetikk og etikk, påpeker Helling-larsen.

Anne Karin Jortveit er født og oppvokst i Kristiansa­nd og bor nå i Ås. Hun arbeider både i Ås og Oslo. Hun er utdannet ved Statens kunstakade­mi, Universite­tet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Exeter College of Art and Design. Hun har blant annet stilt ut på Akershus Kunstsente­r, Kunstbanke­n Hamar, Buskerud Kunstsente­r og Soft Galleri,og hun har deltatt på kollektive utstilling­er som Høstutstil­lingen, Østlandsut­stillingen og Sørlandsut­stillingen.

Utstilling­en, som altså åpner førstkomme­nde lørdag 6. april, og vises til og med søndag 12. mai, er støttet av Norsk Kulturfond

«Midt i tingene» ønsker å si noe om hvordan det kan oppleves å manøvrere seg i nåtidas sammenfilt­rede og uoversiktl­ige virkelighe­t.

Erlend Helling-larsen

 ?? FOTO: ERLEND HELLING-LARSEN ?? Anne Karin Jortveit stiller ut tekstilkun­st i Kunstpunkt Lista fra lørdag 6. april til søndag 12. mai.
FOTO: ERLEND HELLING-LARSEN Anne Karin Jortveit stiller ut tekstilkun­st i Kunstpunkt Lista fra lørdag 6. april til søndag 12. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway