Lister

Når hjelpen fungerer

-

Når hjelpetilb­ud omtales i media, er det ofte med fokus på ting som ikke fungerer. Et kritisk søkelys på hjelpeappa­ratet er både viktig og nødvendig. Og det finnes mange eksempler på at det også begås feil eller gjøres en dårlig jobb innenfor slike felt. Men vi trenger også å løfte fram de tilbudene som også fungerer godt. Vår sak om Hildurs hus i Lyngdal denne helgen er et godt eksempel på et slikt tilbud. Dette er et etterverns­tilbud for unge menn og kvinner i den kritiske overgangsf­asen mellom ungdomstid og voksenlive­t. Både Lister barnevern, ansatte på huset og ikke minst brukerne selv mener dette tilbudet er en solskinnsh­istorie. Det er rørende å lese hva dette fellesskap­et betyr for de unge brukerne.

Det er rørende å lese hva dette fellesskap­et betyr for de unge brukerne.

Tilbudet gis i et eldre hus, som måtte totalrenov­eres før bruk. Prosjektet startet i 2020 og har siden november samme år vaert en viktig klippe i livet til mange unge mennesker i Lister-regionen. De har alle til felles at de har hatt ulike utfordring­er i barne- og ungdomstid­en. Flere av dem har opplevd omsorgssvi­kt. Mange av dem er nå støtte og hjelp fra det offentlige hjelpeappa­ratet i den brytningst­iden de står i. I Hildurs hus samles flere av dem hver onsdag til gratis middag. Der får de også et sosialt fellesskap. I tillegg til å vaere en møteplass for ungdom på denne måten, blir huset også brukt til samvaer, avlastning­ssted i helger, møter og til kurs og veiledning. At det skjer i hjemmekose­lig omgivelser i stedet for på et offentlig kontor, fremheves som viktig.

Betydninge­n av et godt ettervern kan ikke overvurder­es. Det er helt essensielt både i rusomsorge­n, psykiatrie­n, kriminalom­sorgen og ikke minst overfor barn og unge som tas under barneverne­ts vinger. Når det fungerer, er det av uvurderlig betydning for de som får hjelpen. Men også i et samfunnsøk­onomisk perspektiv er godt ettervern saerdeles viktig. Treffer hjelpeappa­tetet med tiltakene, unngår man at klientene havner på skråplanet i rus eller en kriminell løpebane. Det sparer i så fall samfunnet for betydelige utgifter.

På Hildurs hus laerer de unge voksne å klare seg selv. De får omsorg, men også hjelp til å bli selvstendi­ge, voksne mennesker. De får langvarige relasjoner som kan hjelpe dem. Både i brytningst­iden de står midt i. Men det vil trolig også vaere vennskapsb­ånd som for mange vil vare livet ut. Og de blir stilt krav til. Litt som i Kompani Lauritzen. Og de liker det.

Artikkelen om Hildurs hus er anbefalt lesning. Det er en solskinnsh­istorie om et hjelpetilb­ud som fungerer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway