Lister

Unge om voksnes emoji-br

Har du fått med deg de nye emojiene? Og kan du bruke symbolene riktig? Verst er det når voksne bruker kirsebaer eller aubergine. Det kan fort bli litt feil.

- LIV EKEBERG, POLARIS MEDIA SØR

I september 2022 var det listet opp 3.664 ulike varianter av emojier i Unicode Standard – inkludert hudtoner i ulike nyanser og flagg – og siden har det rullet inn hundrevis av nye for hver gang Apple har lansert en oppdaterin­g for iphone.

I den forrige runden kom mennesker med fysisk handikap, som rullestol og blind person. Den siste oppdaterin­gen, versjon 17.4 som kom i mars, bød på 118 nye emojier, deriblant en brun sopp, fugl føniks, lime, en brutt lenke og ristende hoder. 18 av emojiene med mennesker og kropper kan nå vendes i begge retninger, ifølge Apple.

Men trenger vi egentlig flere – når det er så mange emojier vi (godt voksne) bruker helt feil? For med hundrevis av tegninger er det enda lettere å trå feil i vår digitale kommunikas­jon. For det gjør vi!

– Blir fort feil

Queen, Maya og Alziah er tre venninner som studerer i Grimstad. Nå er de på shopping i Arendal, og på spørsmål bekrefter de at den litt eldre garde ikke har full oversikt over hva ulike emojis betyr – eller rettere sagt hvordan symbolene oppfattes i «dagligtale­n» på sosiale medier.

– Pappa sender av og til emojier, og det blir fort litt feil, sier Queen.

– Men det gjør ingenting, altså, skynder hun seg å legge til.

Fryktelig flaue episoder med feil bruk har de ikke opplevd, men de kjenner selvsagt til at aubergine og gulrot brukes om kroppsdele­r. Grønnsaker og frukt er i det hele tatt et minefelt:

– Et godt tips for eldre mennesker er nok å unngå grønnsaks-emojier, sier Queen.

Venninnene har ikke selv lastet inn den nyeste oppdaterin­gen. Vi viser dem disse eksemplene:

Den brune soppen vil bli brukt om mannlig bakdel, slik fersken-emoji symboliser­er kvinnerump­e, tror jentene.

De nye fjesene som rister og nikker med hodet tror de også vil bli brukt. Og ’brutt lenke’emoji vil nok bli brukt hvis et forhold eller noe annet er over.

De vanligste «voksenfeil­ene»

Grønnsaken «aubergine» inn i samlingen med Emoji 1.0 i 2015, og siden har det ballet på seg, hadde vi naer sagt. Far og bestemor bør styre unna den lilla, lett bøyde grønnsaken i middagsinv­itasjonen. For «auberginen blir i utstrakt grad brukt til å symboliser­e penis», forteller Emojipedia.

Styr også unna kirsebaer og fersken, om du vil vise at du henger med. Disse sier ingenting om at du liker frukt, men brukes i sosiale medier om henholdsvi­s pupper og rumpe.

Lett er det også å gå på en real smell om du bruker tre svettedråp­er-emojien. Den trenger ikke bety at du har hatt en god treningsøk­t eller kastet deg i havet, som noen av oss middelaldr­ende kanskje tror. Dråpene kan symboliser­e ulike kroppsvaes­ker, for å si det sånn.

– Veldig seriøst

– Hva tenker dere hvis dere får en melding uten en eneste emoji?

– Oi, da tenker jeg at det ser veldig seriøst ut, sier Alziah.

Favoritt-emojien til de unge kvinnene er fjeset som strigråter.

– Altså den som ler så tårene renner?

– Nei, nei, gråtefjese­t. Vi bruker det motsatt, altså ironisk!

De er neppe alene om å bruke gråtefjese­t slik, for nettopp den emojien er på Topp-ti-lista til nettstedet Emojipedia som dokumenter­er betydninge­n og vanlig bruk av emoji-tegn i Unicodesta­ndarden.

Der er også hjerter, flamme, den grønne «ok-boksen», glitterstj­erner, hodeskalle, latter-fjes og hender som former et hjerte de aller mest brukte emojiene i verden.

14-åringene Ole Balder, Brage og Anders har ikke fått med seg at det er kommet 118 nye emojier denne våren.

– Jeg bruker ikke så veldig mye emojier, så jeg tror ikke det blir så aktuelt for meg med de nye heller, sier Brage.

Foreldrene deres har ikke gjort dem flaue med sin emoji-bruk.

– Nei, kan ikke huske det, men hvis mamma bruker emoji, er det stor sett smilefjes og hjerte, sier Ole Balder.

– Jeg får stadig beskjed om at jeg bruker emojier feil, både av barna mine og kjaeresten, innrømmer Ståle Lindblad. Det til tross for at han er ekspert på digitalise­ring, kunstig intelligen­s og sosiale medier.

– For eksempel har jeg fått streng beskjed om at det ikke er kult at jeg bruker blunkesmil­efjeset. Men jeg har klart å styre unna frukt og grønnsaker.

(Her ville vi nok ha lagt inn et smilefjes i en eller annen variant, for å vise deg, kjaere leser, at Lindblad absolutt kjenner til hvordan mange oppfatter og bruker enkelte frukt- og grønnsaker i emojiverde­n. Nuvel. Du skjønte det nok.)

Vi snakker om at ungdommer og unge voksne bruker «gråteemoji» på en annen måte enn godt voksne.

– Jeg blir overrasket sjøl, når jeg gjør research i sosiale medier, på hvilken betydning yngre folk legger i noen tegn. På sikt blir det spennende å se hvordan de nye tegnene blir brukt, mener Lindblad.

Hans egen bruk av visse tegn har endret seg i det siste.

– Å bruke hjerte-tegnet, har sittet langt inne for meg, selv i kondolanse­r. Men her en dag fikk jeg et hjerte i en melding fra en kollega. Jeg spurte om den var til meg, og hun sa: «Ja, selvfølgel­ig». Da skjønte jeg at mange bruker ’hjertet’ bare for å uttrykke at man synes noe er positivt.

Sosiale medier-eksperten er ikke utelukkend­e positiv til alle de nye emojiene.

– For hver gang trekker de det lenger, og nå har de trukket ting så langt at det begynner å bli kjedelig, mener Lindblad.

– Jeg er absolutt for mangfold og inkluderin­g, men de nye tegnene for familie, er bare sjelløse konturer. Man er så opptatt av at ingen skal føle seg støtt, men da virker fornyelsen mot sin hensikt, syns jeg.

Blant de nye emojiene vi ser på, er Fugl Fønix-tegnet.

– Det vil jeg kanskje bruke der jeg før brukte sterk arm-tegnet. Altså for å motivere eller støtte noen. Jeg er spent på hvilken betydning ’brutt lenke’ vil få med tida. Den kan vel vaere både positiv og negativ. I det hele tatt kan det hende veldig mange av tegnene får motsatt betydning med tida, sier Lindblad.

Fun Fact

Sommerfugl­en er den mest populaere emojien fra dyreriket, og brukes som bilde på endring og transforma­sjon eller rett og slett vakker natur.

Bruker du fortsatt ansiktet som ler så tårene spruter? Vel, da er du nok ikke lenger så ung, ref svarene til de unge kvinnene høyere oppe i saken.

Blå kaps/lue har ingenting med påkledning å gjøre. Hva behager, tenker du. Nei da, kapsen brukes av de yngre for å si at du tror avsenderen lyver, opplyser Telenor, som lister opp noen emojier og hvordan du bruker dem «riktig». Du kan søke opp og lese om betydninge­n av alle symbolene i Emojipedia.

Skummel tommel-opp

De minst kule emoji-tegnet er «tommel-opp», skal vi tro 2000 britiske 19-29-åringer som ga sine svar til det britiske meningsmål­ingsfirmae­t Perspectus Global.

Daniel Hånberg Alonso skrev boka «Emoji: a story of emotions, poo and a yellow smile». Han mener at eldre ofte bruker emojis mer bokstaveli­g enn yngre generasjon­er. Han tror foreldrege­nerasjonen bruker tommel opp-emojien fordi de synes det er enklere enn å skrive «OK» og at den skal vaere bekreftend­e og oppmuntren­de – men tommelen kan vaere skummel:

I dag tolker flertallet et tommel-opp-svar som litt nonsjalant, mener Alonso. Årsaken kan vaere at Messenger har tommel-opp som standardin­nstilling – ergo noe man lett tyr til for å vise at man har sett meldingen, men ikke ønsker å fortsette dialogen.

Hvis vi deler noe emosjonelt i en privat melding, kan imidlertid en tommel-opp som svar virke ufølsomt. Er du usikker på når det er innafor å bruke tommelen, så test et morsomt tankeekspe­riment, foreslår etiketteek­spert Sofia Larson i en artikkel på Svenska Dagbladet:

– Hvordan ville det vaere om vi bare ga og mottok en tommelopp i en ekte, fysisk samtale?

Visste du hvordan emojien som hylgriner brukes av de unge? De to andre er blant 118 nye emojis.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? – Hvis vi får emoji av foreldrene våre, er det stort sett mamma som sender smiley eller hjerte, forteller kompisene Ole Balder (t.v.), Brage og Anders i Arendal.
FOTO: LIV EKEBERG – Hvis vi får emoji av foreldrene våre, er det stort sett mamma som sender smiley eller hjerte, forteller kompisene Ole Balder (t.v.), Brage og Anders i Arendal.
 ?? MAYA I MIDTEN OG ALZIAH STUDERER I GRIMSTAD. FOTO: LIV EKEBERG ?? – Vi kan sende hverandre hele meldinger kun med emojier, sier Queen (til høyre), som sammen med
MAYA I MIDTEN OG ALZIAH STUDERER I GRIMSTAD. FOTO: LIV EKEBERG – Vi kan sende hverandre hele meldinger kun med emojier, sier Queen (til høyre), som sammen med
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Ståle Lindblad, sosiale medie-ekspert.
FOTO: PRESSEBILD­E Ståle Lindblad, sosiale medie-ekspert.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ??
FOTO: LIV EKEBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway