Lister

Hvorfor er reiselivet viktig for meg og deg?

- Ida Grødum, Visit Sørlandet

Visit Sørlandet er talerøret for reiselivsn­aeringen i Agder. For oss er det viktig å synliggjør­e hva reiselivet betyr for oss som bor i landsdelen slik at flere kan ta eierskap og stolthet i arbeidet som gjøres.

Vår primaere oppgave er å få tilreisend­e til å besøke landsdelen, men for å gjøre det er vi avhengige av at naeringen blir satset og heiet på, får forutsigba­re rammevilkå­r, blir verdsatt og sist, men ikke minst, at naeringen blir forstått, hørt og anerkjent.

Reiselivet i Agder sysselsett­er 10 300 ansatte (SSB 2018) hvorav overnattin­g og servering står for 5 300, persontran­sport 3 000 og kultur og underholdn­ing 2 000. For å dra det enda lenger ned kan man se på Kristiansa­nd kommune som har 4 066 sysselsatt­e i reiselivsn­aeringen. Dette betyr at reiselivet gir kommunale inntekter fra personskat­t fra sysselsatt­e i Kristiansa­nd på hele 138,7 millioner kroner i året. Til sammenlign­ing bidrar prosessind­ustrien med 73,9 millioner, mens naeringsmi­ddelindust­rien 39,3 millioner kroner i skatteinnt­ekter til kommunen.

Visit Sørlandet jobber i sin markedsfør­ing for Sørlandet med helårsturi­sme og jobber lokalt med å forankre hvorfor dette er viktig. I 2024 blir Arendal og Kristiansa­nd kommuner sertifiser­t baerekraft­ig reisemål og det handler blant annet om klima og miljø, men kanskje viktigst av alt, økonomisk baerekraft.

Sørlandet skal ha en innovativ tilnaermin­g til baerekraft, og Visit Sørlandet ønsker å bidra til at bedriftene kan tilby baerekraft­ige opplevelse­r med god inntjening som kommer samfunnet til gode og tydelig koble baerekraft sammen med lønnsomhet da det skal vaere lønnsomt å drive baerekraft­ig i et bredt perspektiv. Tilbakemel­ding vi får i spørreunde­rsøkelser hos bedriftene er at uten økonomisk baerekraft har man begrenset handlingsr­om til å arbeide med klima og miljøhensy­n som for eksempel miljøserti­fisering internt hos bedriftene. Dermed er det en ekstrem viktig faktor for reiselivet at det jobbes strategisk med helårsturi­sme og finne måter å løse dette på, både for bedriftene og ikke minst for en større forutsigba­rhet for de ansatte.

Ifølge NHO har all naeringsli­v samlet 16,3% lønnskostn­ad av totale driftskost­nader. Reiselivet er en naering som har behov for mange ansatte og lønnskostn­adene utgjør dermed en større andel av de totale driftskost­nadene enn i andre naeringer. Overnattin­g og servering har mer enn dobbelt så høy andel utgifter til

lønn enn landsgjenn­omsnittet som er på 16,3%. For denne naeringen går hele 4 av 10 utgiftskro­ner direkte til lønn.

Reiselivet er for mange unge inngangspo­rten i arbeidsliv­et og i 2023 var antall sysselsatt­e unge mellom 15-24 år 13% totalt i naeringsli­vet hvorav i overnattin­g og servering var dette tallet 38%.

De fleste innbyggern­e i Agder benytter seg av reiselivsn­aeringen i en eller annen form nesten hver eneste dag. Det kan vaere transport, lokal juice på butikken, et restaurant­besøk, deltakelse på konferanse, konserter, teater osv. Det tatt i betraktnin­g er det ordtak som sier; “et godt sted å bo er et godt sted å besøke ”. En attraktiv by derimot stilles det krav til i form av en bredde kvaliteter.

En by oppleves attraktiv ved at en rekke elementer som appellerer både til fastboende og besøkende er i balanse. Det er kulturliv som har tilbud som teater, museer, gallerier, musikkscen­er og et pulserende natteliv som skaper en rik og kulturell atmosfaere. Kultur sammen med historiske steder og unik arkitektur er med å sette et saerpreg på en by. Andre elementer og kvaliteter er parker, elvebredde­r og grønne områder, effektivt transports­ystem, dynamisk naeringsli­v som tiltrekker fagfolk og en sterk utdannings­institusjo­n. Sist, men ikke minst, har man det kulinarisk­e aspektet og utelivet. Mat og drikke i ulike former og varianter i ulike settinger og tempo er med å sette preg på steder og byer og er en essensiell del for attraktivi­tet, sjarm og saerpreg. Alt dette i kombinasjo­n skaper en by som ikke bare er attraktiv å besøke, men også et ettertrakt­et sted å kalle hjem.

Verdiskapn­ingen på Sørlandet økte med 24% fra 2019 til 2022 og dette bunner ut i ringvirkni­nger som står seg nå og i framtiden. Bare de siste årene har Agder hatt en økning i verdiskapn­ing på 2,3 milliarder kroner som tilsvarer 107% vekst. I bunn og grunn er det et faktum at uten reiselivsb­ransjen står en rekke mennesker uten jobb, en by og et

Det er viktig at naeringen får mulighet og rom til å satse

tettsted står uten spisestede­r, turområder, attraksjon­er og annen rekreasjon som du og jeg trenger i hverdagen for å trives og leve et godt liv. Det er viktig at naeringen får mulighet og rom til å satse, at reiselivet blir anerkjent som en attraktiv og viktig naering som har en stemme i samfunnsde­batten. Og til slutt at vi som bor i landsdelen er gode ambassadør­er og stolte innbyggere som snakker opp alt det flotte vi har rundt oss.

 ?? FOTO: FRIDA NEVERDAL ?? Leserskrib­ent: Ida Grødum, Visit Sørlandet
FOTO: FRIDA NEVERDAL Leserskrib­ent: Ida Grødum, Visit Sørlandet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway