Lister

Det kommer ingen ny dyp fred. Forsvaret må styrkes.

-

I en farligere verden må vi prioritere det viktigste først. Høyre mener den nye langtidspl­anen gir et godt grunnlag for fornadling­er i Stortinget.

Årene etter Berlinmure­ns fall i 1989 var preget av stor optimisme. Sovjetunio­nens oppløsning og slutten på den kalde krigen tok oss inn i en tid preget av dyp fred og framtidstr­o. Forventnin­gene var høye til en mer fredelig og demokratis­k verden. Derfor startet også mange vestlige land nedbygging­en av eget forsvar. Det gjorde også Norge.

Da Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og SV satt med makta fra 2005-2013, gikk bevilgning­ene til Forsvaret nedover. Da Høyre fikk regjerings­makt i 2013, arvet vi et forsvar preget av mange år med nedbygging. Forsvaret var klart underfinan­siert, soldatene fikk lite trening og øving, og utstyr og kampsystem­er var utdatert. Forsvaret møtte ikke de kravene som var stilt til operativ evne, og kravene måtte skjerpes betydelig for å møte den nye sikkerhets­politiske situasjone­n etter 2014.

For samtidig som Forsvaret ble bygget ned, ble Georgia i 2008 angrepet av Russland. I 2014 annekterte det russiske regimet den ukrainske Krim-halvøya, og det var startpunkt­et for aggresjone­n som nå gjør at vi har krig i Europa. Advarslene om et farligere og mer imperialis­tisk Russland sto i kø.

Da Høyre overtok styringen av Forsvaret i 2013, hadde vi en klar ambisjon om å snu nedbygging til oppbygging. Under Solberg-regjeringe­n fikk Norge et sterkere og mer kampklart forsvar. Forsvaret hadde da realvekst i budsjetten­e hvert eneste år. Vi satte Forsvaret i stand, med investerin­ger i nye, moderne kapasitete­r, mer ammunisjon, mer vedlikehol­d og mer trening og øving sammen med allierte. Klartidene ble redusert, og vi kunne Norge drive reell suverenite­tshevdelse i nord.

Russlands allerede betydelige trussel mot norske og vestlige interesser forverret seg betydelig med fullskalai­nvasjonen av Ukraina 24. februar 2022. Putinregim­ets ambisjoner utgjør den største trusselen mot Vesten. Våre verdier, vårt levesett og vår styringsfo­rm er Putins største frykt. Det er en ideologisk konflikt mellom oss og Russland – mellom demokratis­ke land og autoritaer­e regimer.

En nødvendig konsekvens av et mer aggressivt Russland, saerlig etter fullskalai­nvasjonen av Ukraina, er at styrkingen av Forsvaret må gå raskere og vaere kraftigere.

Høyre er klare for å forhandle om en langsiktig politisk forpliktel­se som sikrer tydelig prioriteri­ng av Forsvaret gjennom skiftende politiske flertall i svaert mange år framover. Dette vil legge beslag på mye av vårt økonomiske handlingsr­om i årene som kommer. Det må vi vaere aerlige på. Store investerin­ger må følges av midler til personell, drift, vedlikehol­d, reservedel­er og ammunisjon.

Planen bygger på de langtidspl­anene vi la fram i regjering og de retningsva­lgene som er tatt, og videreføre­r og forsterker satsingene. Vi vil gå grundig gjennom helheten i forslaget og må se naermere på den konkrete innretning­en, innfasinge­n og finansieri­ngen. Blant annet vil vi vaere opptatt av hvilke umiddelbar­e og konkrete tiltak regjeringe­n foreslår for det som haster mest: Å beholde personell og utdanne og ansette flere.

Høyre vil vaere konstrukti­ve og ønsker å bidra til et forlik i Stortinget. Det er også grunnen til at vi ba regjeringe­n ta initiativ til samtaler med partiene på Stortinget før planen ble lagt fram.

I en mer ustabil og farligere verden, er prisen for egen sikkerhet høyere. Det er ingen ny dyp fred i sikte. Det kommer ikke en tid hvor vi kan prioritere ned forsvar for å prioritere opp andre ting. I overskueli­g fremtid vil forsvar og sikkerhet vaere det som må prioritere­s hvert eneste år.

Høyre vil vaere konstrukti­ve og ønsker å bidra til et forlik i Stortinget.

Ine Eriksen Søreide, leder av Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway