Lister

Mener hengebroen bør heves

Det settes av en halv million kroner til utbedring av hengebroen mellom Lyngdal sentrum og Bringsjord­neset, men flere av politikern­e tok til orde for at broen bør heves for å unngå nye skader.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Alle vet at denne broen må vi repareres. Jeg mener vi bør øke rammen til en million kroner, og be administra­sjonen vurdere vurdere å heve bruen med en gang, enn at en må gjøre det på et senere tidspunkt, sa Senterpart­iets Tønnes Seland.

Ispropp

Den 50 år gamle hengebroen over Lygna som binder Lyngdal sentrum med Bringsjord­neset fikk betydelige skader, etter at en ispropp som hadde dannet seg i elva nedenfor broen, slapp om morgenen onsdag 24. januar.

I dagene forut for denne hendelsen, dannet det seg store mengder med is under og nord for broen, som presset på både brokaret og brodekket på Bringsjord­siden av broen.

Mange fryktet at broen ville bli totalt ødelagt da isgangen i elva slapp. Etter en inspeksjon ble det konstatert at skadene var mindre omfattende enn fryktet.

Viktig adkomst til turområde

Det har likevel skapt bekymring hos mange i Lyngdal at vinterens storflom bare er et varsel på at det kan bli enda mer ekstreme forhold i elva som følge av klimaendri­ngene.

Da kan skadene bli enda mer omfattende, og føre til at en må erstatte dagens bro med en ny og høyere bro.

– Jeg var faktisk ikke klar over hvor viktig denne hengebroen var for folk i Lyngdal, ikke minst for alle som benyttet Bringsjord­neset som turområde, sa ordfører Unni Nilsen Husøy.

Forlenge broens levetid

Ordføreren opplyste formannska­pet at kommunens forsikring­sselskap har så langt sagt at de ikke dekker utbedring av skadene. Administra­sjonen jobber videre med forsikring­sselskapet om å finne en løsning.

Ordføreren mener kommunen bør utrede flere alternativ­er til hvordan en kan krysse Lygna mellom Grøndokka og Bringsjord­neset. Et av spørsmålen­e som må stilles er hvor lenge dagens bro kan benyttes dersom en kun reparerer skadene.

En helt ny bro over elva vil trolig koste mellom fire og fem millioner. Velger en der i mot å erstatte dagens brokar på Bringsjord­neset med en ny og høyere fundament, samtidig med at en kan benytte eksisteren­de vaiere og brodekke, kan dette bli rimeligere.

– Kan vi heve broen, kan den kanskje vare i 15 år, mener Seland.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Skadene hengebroen over Lygna mellom Lyngdal sentrum og Bringsjord­neset ble påført etter isgangen sist vinter, er så omfattende at politikern­e ber administra­sjonen vurdere om brokaret på Bringsjord­neset må heves.
FOTO: TORREY ENOKSEN Skadene hengebroen over Lygna mellom Lyngdal sentrum og Bringsjord­neset ble påført etter isgangen sist vinter, er så omfattende at politikern­e ber administra­sjonen vurdere om brokaret på Bringsjord­neset må heves.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Senterpart­iets Tønnes Seland mener kommunen må vurdere å heve brokaret og dekket på hengebroen som følge av skadene etter isgangen i Lygna sist vinter.
FOTO: TORREY ENOKSEN Senterpart­iets Tønnes Seland mener kommunen må vurdere å heve brokaret og dekket på hengebroen som følge av skadene etter isgangen i Lygna sist vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway