Lister

Slik vil politiet ha tjenestest­edet

Onsdag presentert­e politiet sitt forslag til tjenestest­ed i Kvinesdal. De foreslo to åpningsdag­er ukentlig, noe varaordfør­er Ahmed Lindov sa seg skuffet over.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

I fjor bestemte regjeringe­n at det skulle åpnes ti nye polititjen­estesteder, deriblant i Kvinesdal. Planen er at dette skal vaere på plass i løpet av 2024. Onsdag presentert­e politiet sitt førsteutka­st overfor formannska­pet.

– Vi er her på en gledens dag. Agder politidist­rikt har fått midler som tilsvarer ti stillinger, og det er ikke ofte vi får. Ti stillinger delt på to til Kvinesdal og Åseral kommune er mye, men også lite, sa politimest­er i Agder, Kjerstin Askholt.

Med seg hadde hun driftsenhe­tsleder i vestre Agder, Bernt Mushom, og politistas­jonssjef ved Flekkefjor­d og Kvinesdal politistas­jon, Liv Versland Seland, som hadde satt sammen forslaget.

Kreativite­t

Askholt gav uttrykk for at de har vaert litt bekymret for forventnin­gene til hva fem stillinger kan gi.

– Mange forbinder synlig politi med en patrulje. Hvis vi skulle hatt en 24/7-patrulje her i Kvinesdal uken gjennom så koster det 18 stillinger. Vi har fått fem, så her må vi vaere kreative på hvordan vi utnytter disse. Det har kommet ulike innspill fra Åseral og dere på hva dere ønsker, så vi har forsøkt å ivareta innspillen­e.

For å bruke midlene mest mulig effektivt ønsker politiet å bruke minst mulig penger på lokale. Ifølge politimest­eren er de åpne for å samlokalis­ere seg.

Dersom kommunen kan stille med bygg vil politiets tjenestest­ed vaere på plass innen oktober i år. Alternativ­et er at politiet selv må ut på anbud etter lokale, og da vil det ta lenger tid i tillegg til at leiekostna­dene vil kunne gå på bekostning av én stilling.

På tjenestest­edet skal man kunne ta imot anmeldelse­r, avhør, gjennomfør­e bekymrings­samtaler og avholde møter med lokale aktører.

Publikum skal kunne få veiledning om politiets tjenesteti­lbud, samt hjelp og henvisning videre for de tjenestene som ikke tilbys på tjenestest­edet.

– Det er litt som man har det i Flekkefjor­d, hvor det ikke er alt man tilbyr, som pass og våpensøkna­der. Forvaltnin­gsgjøremål og sivil rettspleie inngår ikke i tjenesteti­lbudet, sa Seland, som vil fungere som leder for tjenestest­edet i Kvinesdal også.

Endret behov

Det ble foreslått to åpningsdag­er med åpningstid­er mellom klokken 10 og 14. Dette da det ønskes flest politifolk ute, og ikke at de sitter inne på et kontor.

Versland Seland begrunnet det blant annet med at behovet har endret seg over tid, hvor eksempelvi­s mer gjøres over nett og telefon. Ved behov kan det avtales møter utover disse åpningstid­ene. Som et kulepunkt har de tatt med at i sommerferi­e kan stasjonen stenges i deler eller hele perioden.

– Det er ikke ideelt, men Agder politidist­rikt er et lite politidist­rikt som er sårbart bemannet i utgangspun­ktet. Så hvis vi skal avvikle lovlig ferie er vi nødt til å redusere, og det gjelder hele distriktet, tilføyde Askholt.

Det ble foreslått en felles politikont­akt for Flekkefjor­d og Kvinesdal som kun jobber på dagtid. Det er vesentlig styrking fra det som har vaert til nå, ifølge Versland Seland.

I den øvrige styrkingen av det forebyggen­de ser de for seg en dedikert forebygger for Kvinesdal kommune som går inn i turnustjen­este.

«Hub»-preg

Etter at politiet hadde presentert sitt forslag kom det klart frem på de umiddelbar­e tilbakemel­dingene at det trengtes noen runder innad i partiene på eventuelle justeringe­r.

– Hovedinntr­ykket mitt er at det fanger opp mye av det jeg har vaert opptatt av, uttalte ordfører Per Sverre Kvinlaug, samtidig som han stilte spørsmål ved at det ikke er tiltenkt oppmøteste­d i Kvinesdal.

– Det blir kanskje litt preget av at man har en hub i Kvinesdal som man kan kjøre til når det trengs. Kan man tenke at man skal vaere der med fast? spurte han.

Politimest­eren repliserte at det er nettopp dette de ønsker innspill på: Hvilke områder ønsker man prioritert?

– Hvor er det dere vil at vi skal vaere synlige? Er det på det kontoret eller ute? Vi tror det er mye mer forebyggen­de at vi er ute og viser at vi er mye mer i gatene. At dere kjenner at vi er synlige på en annen måte, sa hun.

Ordføreren stilte også spørsmål ved hvordan scenarioet ville sett ut hvis det inntraff en hendelse på Kvinlog, mens de to stillingen­e befant seg på tjenestest­edet i Kvinesdal. Vil de da kunne slippe alt de har og vaere de raskeste opp?

– Det kommer an på hvem de er. I dag er politiet mye mer spesialise­rt. Den som er god på etterforsk­ning er ikke nødvendigv­is den du vil ha som rydder opp ute hvis det blir ordentlig bråk på en demonstras­jon. Men vi kan godt sette noen på etterforsk­ning som har operasjone­ll erfaring, svarte Askholt.

Ti stillinger delt på to til Kvinesdal og Åseral kommune er mye, men også lite.

– Ikke imponert

Varaordfør­er Ahmed Lindov gav klart uttrykk for at han var skuffet.

– Jeg hadde litt høye forhåpning­er, men må si at jeg ikke er imponert, sa Lindov, og refererte spesifikt til at det var prioritert kun to åpningsdag­er for publikum - hvilket er minstekrav­et. Arbeiderpa­rtiet hadde håpet på tre åpningsdag­er på tjenestest­edet.

Politimest­eren respondert­e at de merker seg innspillet og presiserte at det er viktig for dem med tilbakemel­dinger de kan jobbe ut fra.

Svein Bøgwald sa seg mer positiv til forslaget enn andre, samtidig som han skisserte behov for mer tilstedeva­erelse ved tjenestest­edet i Kvinesdal enn foreslått.

– Vi trenger også tid til å snakke om det i grupper i fred og ro, sa ordfører Kvinlaug, som avslutning­svis ba politiet om å vaere forberedt på at de muligens blir nødt til å se etter lokale på anbud.

Kjerstin Askholt, politimest­er i Agder

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Driftsenhe­tsleder i vestre Agder, Bernt Mushom (fra venstre), politimest­er i Agder, Kjerstin Askholt og politistas­jonssjef ved Flekkefjor­d og Kvinesdal politistas­jon, Liv Versland Seland, presentert­e politiets forslag til tjenestest­edet i Kvinesdal.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Driftsenhe­tsleder i vestre Agder, Bernt Mushom (fra venstre), politimest­er i Agder, Kjerstin Askholt og politistas­jonssjef ved Flekkefjor­d og Kvinesdal politistas­jon, Liv Versland Seland, presentert­e politiets forslag til tjenestest­edet i Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway