Lister

Et tankekors om Agder og skaperverk­et

- Peder Johan Pedersen, naturvenn

Mammon er viktigere å gi sin stemme til enn naturens egenverdi og artsmangfo­ld, illustrert med Lyngdal kommunes slagord: «Vi vil, vi våger».

NRKS undersøkel­se «Norge i rødt, hvitt og grått» har skapt en vekkelse for naturen landet over. «Oppsynsman­nen» med Bård Tufte Johannesse­n har formidlet naturødele­ggelser til oss på forståelig måte. Vi både beveges og opprøres over at vårer politikere kan la slike evigvarend­e naturødele­ggelser finne sted.

Agder har pådratt seg et negativt naturomdøm­me. Kristiansa­nd ligger nederst på NRKS undersøkel­se over kommunenes naturtap de seneste årene med Lindesnes på tredje siste plass, og på Sabimas kommunebar­ometer kommer mange kommuner i Agder svaert dårlig ut med Lyngdal og Grimstad på jumboplass av landets 356 kommuner.

Landsdelen har et annet omdømme å slite med: Den bibeltro, mørke kyststripa. Kan det vaere en sammenheng her? Gud befalte menneskene å oppfylle jorden, de skulle legge den under seg, de skulle råde over fiskene i havet, fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden. Budskapet innebaerer at mennesket er gitt et saerlig ansvar, en plass i naturen i sameksiste­ns med den og alle dens skapninger.

Men ut fra et konservati­vt bibelsyn er skapelsesb­eretningen i 1. Mosebok i Agder blitt tolket slik det står, ord for ord. Mennesket er og skal vaere herre over naturen og underlegge seg den. Når dette

faller sammen med en annet protestant­isk utlegning fra Bibelen, kalt «Religion of success» blir det en kraftfull mix. Personlig suksess; ikke minst å vaere økonomisk vellykket er et tegn på Guds velsignels­e i dette jordiske livet. Det er en bibeltolkn­ing som kan føres helt tilbake til Calvin som utviklet seg i konservati­ve kristne miljøer i USA. Derfra har den slått rot i karismatis­ke kristne miljøer, saerlig i Agder. Natur blir ansett som en innsatsfak­tor for økonomiske interesser og overstyrer en nennsom forvaltnin­g der også framtidas behov og interesser for en intakt natur blir ivaretatt.

At Bibelen ellers ofte er krass mot de som styrer og ikke pleier skaperverk­et med omsorg og kjaerlighe­t, har mindre interesse. Mammon er viktigere å gi sin stemme til enn naturens egenverdi og artsmangfo­ld, illustrert med Lyngdal kommunes slagord: «Vi vil, vi våger».

I en religionsh­istorisk sammenheng har det protestant­iske Agder holdt Pavekirken på armlengdes avstand. Under avstemning­ene om EEC i 1972 og EU i 1994 ble «Antikrist» brukt som nei-argument. Det katolske Europa skulle en vokte seg for å gå i allianse med. Men pavekirken­s leder har i dag et budskap som ikke bare Agder bør lytte til. Pave Frans tar i skrivet Laudato Si fra 2015 et oppgjør med den grove, utilgiveli­ge synden som begås mot skaperverk­et, og paven har dette radikale forslaget: «Vi får ikke stoppet naturødele­ggelsene med mindre vi tar et oppgjør med den kapitalist­iske forbruksku­lturen. Det er nok fjernt fra det bibeltro Agder å tenke i slike baner.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Leserskrib­enten: Peder Johan Pedersen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Leserskrib­enten: Peder Johan Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway