Lister

Nødvendig støtteaksj­on

-

Flere tusen personer, i en rekke byer, deltar i disse dager i støttedemo­nstrasjone­r for voldtektso­fre. Kommende onsdag vil en tilsvarend­e markering også bli holdt på Torvet i Farsund. Initiativt­aker Aina Kemna understrek­er at det også er viktig at slike demonstras­joner holdes på mindre steder - og ikke bare i de store byene. Folk blir voldtatt på bygda, også, poengterer hun. Det har hun selvsagt helt rett i.

Dette er en dessverre nødvendig videreføri­ng av #metoo-kampanjen.

Markeringe­ne fikk ekstra aktualitet etter at tre menn i Bergen ble frifunnet for gruppevold­tekt. Men arrangøren­e poengterer at demonstras­jonene har et videre siktemål og var planlagt på et generelt grunnlag. Når det rapportere­s at mange ofre ikke melder saken til politiet, av frykt for ikke å bli trodd, er det et problem for rettssikke­rheten – og dermed tryggheten. Aksjoniste­ne møter denne utfordring­en med slagordet «Vi tror deg». Dette er en dessverre nødvendig videreføri­ng av #metoo-kampanjen. Skulle noen vaere i tvil, er det bare å studere den ferske rapporten til det regjerings­oppnevnte Voldtektsu­tvalget.

Utvalget konkludere­r med at vi her står overfor et «underkommu­nisert samfunns- og folkehelse­problem» som myndighete­ne ikke gir tilstrekke­lig prioritet. Tross flere handlingso­g opptrappin­gsplaner savnes et systematis­k arbeid på myndighets­nivå. De faerreste voldtektss­aker blir anmeldt, få blir oppklart, åtte av ti henlagt. Alt mens omfanget øker, saerlig blant unge kvinner. Derfor er det på høy tid med et fornyet og forsterket engasjemen­t. Men etter sakene i Bergen er det også nødvendig å minne om at engasjemen­tet må holdes på rett spor.

Justismini­ster Emilie Enger Mehl (Sp) har all grunn til å love at «mye mer» skal gjøres på det forebyggen­de plan. Men samtidig understrek­er hun det grunnlegge­nde rettsstats­prinsippet om uavhengige domstoler som avsier dommer, etter strenge krav til bevis. Så kan man saktens lure på hva frifinnels­er med påfølgende erstatning­skrav gjør med folks rettsfølel­se. Men «folkedomst­oler» må bestemt avvises. Prosessen mot de tre i Bergen har utløst en aktivitet, saerlig på sosiale medier, med innslag langt over grensen.

Regjeringe­n må bruke Voldtektsu­tvalgets materiale for alt det er verdt – som et springbret­t for sterkere innsats. Og utforminge­n av en egnet samtykkelo­v må komme på plass, slik tilfellet er i våre naboland. Ikke som en kvikkfiks, men som et normdannen­de redskap. Høyere strafferam­me var nødvendig. Men den utfordring­en som heter «bevis i saken» krever nytenkning, parallelt med økt kompetanse og flere ressurser hos så vel politi som helsevesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway