Lister

Optimisme etter møte mellom fastlegene og kommunen

Tillitsval­gt for fastlegene i Farsund, Emma Remine Reisvaag Sunde karakteris­erer torsdagens møte med ledelsen i Farsund om den lokale fastlegekr­isen som konstrukti­vt.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det var et første sonderende møte mellom legene og kommunen. Møtet var konstrukti­vt og kommunen viste vilje til å ta problemsti­llingen seriøst, sier Reisvaag Sunde.

Fra september kan 3.000 innbyggere i Farsund kommune bli stående uten fastlege, etter at de to siste fastlegene ved Listalegen­e AS har sagt opp sine stillinger. Fastlegene­s tillitsval­gte har tidligere karakteris­ert situasjone­n som har oppstått som en varslet krise.

I forrige uke lanserte Emma Remine Reisvaag sine tanker og ideer om det å innføre den såkalte Lyngdal-modellen for Gåseholmen helsesente­r og Listalegen­e, for å få en løsning på fastlegekr­isen.

– Et felles mål

Lyngdal-modellen går i grove trekk på at kommunen drifter legesentre­ne, mens legene skal kunne konsentrer­e seg fullt og helt om pasientene, og kun leie seg plass på legesentre­ne. Med en slik modell vil legene få drive med det de har spisskompe­tanse til, og slippe å jobbe med økonomi og administra­sjon.

Emma Remine Reisvaag kan ikke si noe konkret om hva torsdagens møte resulterte i, ettersom det var det første sonderende møtet om temaet.

– Vi har nå et felles mål om å komme til en enighet som er til det beste for de ansatte, legene, kommunen og alle pasientene. Det jobbes med å få til en løsning som også gjør det lettere å rekruttere nye leger i fremtiden, forklarer hun.

På møtet deltok hun selv som fastlegene­s tillitsval­gte i kommunen, fastlegene knyttet til de to aktuelle legesentre­ne og kommunens administra­tive ledelse.

Positiv kommunedir­ektør

Også kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik i i Farsund kommune opplevde møtet konstrukti­vt og positivt.

Han bekrefter overfor Lister at han har et håp om at en innføring av Lyngdal-modellen kan få legene som har sagt opp sine stillinger til å ombestemme seg. Fredag ettermidda­g hadde han ingen konkret, utfyllende informasjo­n om veien videre.

– Vi kommer tilbake til dette innen relativt kort tid, opplyser han.

Fastlegesi­tuasjonen har skapt stort engasjemen­t blant innbyggern­e.

I et leserinnle­gg på Lister har blant annet kommunens ungdomsråd, eldreråd og rådet for personer med funksjonsn­edsettelse drøftet fasteleges­ituasjonen. Rådene opplyser at de er bekymret over den situasjone­n som har oppstått og ber politikere og kommuneadm­inistrasjo­n å finne en løsning som sikrer den fremtidige fastlegeor­dningen i kommunen.

Vi har nå et felles mål om å komme til en enighet som er til det beste for de ansatte, legene, kommunen og alle pasientene.

Emma Remine Reisvaag Sunde, tillitsval­gt for fastlegene i Farsund

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Fastlege og fastlegene­s tillitsval­gte i Farsund, Emma Remine Reisvaag Sunde.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Fastlege og fastlegene­s tillitsval­gte i Farsund, Emma Remine Reisvaag Sunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway