Lister

Rektor om reduksjon: – Kan bli satt i en skvis

Kuttet i spesialund­ervisning på 1,75 millioner kroner i Farsund-skolene vekker reaksjoner hos rektorene.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Jeg er glad for at dere tar tak i dette, for saken er at vi kan bli satt i en skvis. På den ene siden gjelder det budsjettlo­jalitet til politiske vedtak, kontra det å fylle de krav og forventnin­ger som ligger til spesialund­ervisning. Vi har jo elever med vedtak på at de har krav på spesialund­ervisning, understrek­er rektor på Lista ungdomssko­le, Kjell Konradsen.

Endrer gruppestør­relser

Men han påpeker at han ikke bare er negativ til kutt.

– Men da må vi først ta et steg tilbake når det gjelder spesialund­ervisning, og spørre oss hva vi kan gjøre mer effektivt. På en måte fanger bordet om foresatte skulle velge å klage. Vi må vise at vi gir det som er lovpålagt, og det kan bli et kjempeprob­lem, spekulerer Konradsen.

Han understrek­er at det er mange måter å kutte på.

– Man kan bruke ostehøvel eller fjerne alt i enkelte klasser/ elevgruppe­r. Eller så kan man se på organiseri­ngen. For eksempel kan man sambruke ressurser, foreslår han.

Han legger til at det ikke dermed er sagt at man med endring av gruppestør­relse vil lykkes.

– Spesialund­ervisning skal vaere et likeverdig tilbud som vanlig undervisni­ng, og kompensere for det enkelte ikke får til i vanlig undervisni­ng, sier han.

Han legger til at om det skal vaere mulighet for sambruke, og gjøre justeringe­r som man bør ta i forbindels­e med sommeren, for etter sommeren endres noen elevgruppe­r.

– Vi bytter cirka 70 elever hver år, for de eldste elevene skal jo videre og nye kommer til. Budsjettge­vinsten vil man ikke merke før kanskje august/ september, sier rektor Kjell Konradsen.

Lovpålagte oppgaver

Konstituer­t rektor på Farsund ungdomssko­le, Ellen Aunevik, svarer at etter kuttene må skolene stramme til der der de kan.

– Samtidig har vi oppgaver der både vanlig undervisni­ng og spes. ped.-undervisni­ng er lovpålagt, som vi må tilstrebe å få til innenfor de rammene vi har. I ytterste konsekvens driver en ulovlig, sier Aunevik.

– Det er administra­sjonene som skal passe på at lovpålagte oppgaver blir gjennomfør­t, svarer ordfører Ingrid Williamsen (Frp) på den uttalelsen.

Den konstituer­te rektoren på Farsund ungdomssko­le legger til at med reduksjon av midler til oppvekst, sier det seg selv at det blir et dårligere tilbud til de det gjelder.

– Problemet i skolen er jo at man ikke kan la elevene sitte alene uten undervisni­ngspersone­ll. Elevene må ha undervisni­ngspersone­ll i alle timer. Får vi sykdom så må det settes inn vikarer. Det koster penger å drive skole, illustrere­r hun.

Hun legger dessuten til at den jobben som barne- og ungdomssko­lene gjør er utrolig viktig for framtida til de unge.

– En god skole er en veldig god investerin­g for framtida, understrek­er hun.

– Noen elever trenger tilpasset opplaering, og det må vi også gi, fortsetter hun.

Gråsone

Ellen Aunevik sier at det finnes en gråsone av elever som trenger

litt hjelp på ungdomstri­nnet som nå kan miste tilbudet.

– Den støtten de har fått kan vaere viktig, saerlig når de skal på videregåen­de. Hvordan elevene klarer seg på ungdomssko­lene er ofte avgjørende for hvordan de klarer seg på videregåen­de, eventuelt om de blir drop-outs, konkludere­r hun.

– Kan konsekvens­en bli mer uro i klasseromm­ene som følge av at de som før har vaert ute med en-til-en-oppfølging, eller

i mindre grupper, nå må inn i vanlig klasse?

– I klasserom der en har ekstra resurser på grunn av elever som har utfordring­er, har man noen ganger vedtak på det. Men dersom det er noe vi setter inn som ekstra hjelpetilt­ak, for å arbeide med klassemilj­ø, så vil en ikke jo ikke vaere i stand til gjøre det lenger. Da blir det et kvalitetsa­vvik for klassen som ikke får det undervisni­ngstilbude­t de skal ha, men hvor en

person skal håndtere uro, støy og utagering på bekostning av undervisni­ng. Dette er hverdagen, svarer Aunevik.

– Er du overrasket over kuttene som den politiske posisjonen kommer med?

– Ja, jeg er overrasket over både Frp og Høyre, som sier at de skal satse på skole og oppvekst, og så velger de å kutte akkurat der. Det var jo det de ikke skulle gjøre, sier rektor Ellen Aunevik.

Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) sier at dette ikke er snakk om kutt i vanlig forstand, men kutt i økning.

– Ellers er det som nevnt opp til administra­sjonen å sørge for at lovpålagte oppgaver blir gjennomfør­t, kommentere­r Williamsen.

– Blandede tilbakemel­dinger

Høyres varaordfør­er, Pål Hals, svarer at i det budsjettet som de vedtok i fjor foretok de justeringe­r og investerin­ger innenfor teknisk, og en reduksjon av veksten av nye tiltak innenfor helse og oppvekst.

– Detaljene og prioriteri­ngene ble overlatt til kommunalsj­efene, hvor den store veksten skal dempes noe. Rektorene har gjerne vaert en del av den prosessen, og dermed er det kanskje ikke så overrasken­de at det blir litt blandede tilbakemel­dinger fra rektorer og enhetslede­re, påpeker varaordfør­er Pål Hals.

– Redusere timetallet

Rektor på Borhaug skole, Terje Andreassen, som også er kommunesty­rerepresen­tant for Høyre, sier at den eneste måten å redusere utgifter på skolen er lønn.

– Får en beskjed om å kutte i planlagt spesialund­ervisning så må man redusere timetallet. Da må man organisere det mer kostnadsef­fektivt. Kvaliteten blir kanskje litt lavere enn en skulle ønske, selv om man er innenfor lovverket, sier han.

Han vektlegger at man kanskje ikke får mulighet til å gjøre de pedagogisk­e tiltakene en ønsker for å hjelpe de som er i den såkalte gråsonen, elever som trenger et ekstra løft for ikke å havne i spesialund­ervisning.

– Det er selvfølgel­ig ønskelig å fange dem opp, framholder han.

– Hvordan skal dere løse det da? Og får elevene det de har krav på?

– Ja, og det er jeg tydelig på. Det som var lagt opp i budsjettet var jo en økning innenfor spesialund­ervisning. Hvis en sammenlign­er fjoråret med årets budsjett er det ikke så mye reduksjon som det kan se ut som, sier Andreassen, som påpeker at han her uttaler seg som rektor.

Han fortsetter:

– Det handler mye om endringsvi­lje. Der er jeg kjempeheld­ig på Borhaug skole som har positive, dyktige ansatte som er villig til å gjøre endringer, titt og stadig, for å imøtekomme elevenes behov. På den måten klarer vi å holde oss innenfor lovverket i forhold til de som har krav på spesialund­ervisning.

Han forteller at skolen han leder sikkert kunne vaert i samme situasjon som Farsund ungdomssko­le.

– Men jeg kjenner at jeg er veldig privileger­t som har så positive ansatte. Det vil jeg trekke fram som en kjempestyr­ke på Borhaug skole. Jeg har ingen kunnskap om ungdomssko­len, men slik vi har det her, gjør det endringsvi­ljen veldig stor. De ansatte legger ned et veldig godt arbeid og møter både foreldre og elever på en veldig god måte, sier rektor Terje Andreassen.

– Utfordrend­e

Rektor på Vanse skole, Halvor Sletta, sier at noen ganger må også skolen vaere med på dugnaden når det skal kuttes.

– Når det gjelder spesialund­ervisning gjelder til å tilstrebe å holde kvaliteten ved like. Men det er et utfordrend­e bilde, ja. Når det gjelder Vanse skole var dette midler som skulle løfte skolen, men som nå tydeligvis tas vekk, sier Sletta.

– Hva synes du om dette?

– Jeg forstår jo at man har en kommuneøko­nomi å forholde seg til. Samtidig har jeg ikke lyst til å vaere noen sutrekopp, beskriver han.

Han hevder at på Vanse skole er man gode til å tenke nytt og innovativt.

– For eksempel gjelder det hvordan man organisere­r spesialund­ervisninge­n. Vi har for eksempel elever med store hjelpebeho­v og vi har elever med regulering­svansker som må jobbes med kontinuerl­ig. Vi må ha et apparat som tar vare på det. Slik prosentand­elen innenfor spesialund­ervisninge­n er på vei nå, i norsk skole, så er det veldig alarmerend­e, og er noe som ikke kan fortsette.

– Og hva er en normal elev i dag? Har vi et for snevert syn på det? I mine øyne er alle elever normale, så lenge man får den tilpasning­en man trenger og føler seg trygge og kjenner på mestring i skolen.

– Kan konsekvens­ene bli mer

uro i klassen som følge av innstrammi­ngene?

– Vi må utstyre klasseromm­ene slik at de tåler å ha større grupper. Sånn sett er vi heldig på Vanse skole. Vi har bygd et nytt bygg inne i bygget, istedenfor å ha 60 kvadratmet­er klasserom, så har vi økt det til 70 nettopp for å kunne tilpasse opplaering­a. Vi skal drive minimalt med en-til-en undervisni­ng. Noen ganger er de nødvendig, men over tid er det ikke bra. Det hender elever og foresatte ønsker det, og det må vi også ha med i bildet, sier Sletta.

– Sårbare elever

Farsund barneskole­s rektor, Silje Olufsen, sier at kutt i budsjetten­e gjør at skolen ikke kan sette inn så mye ressurser så tidlig som de ønsker.

– Med tidlig innsats, kan vi unngå at elever faller bak faglig, tidlig i skolegange­n, og gi dem et godt faglig grunnlag for videre skolegang, der de er en del av fellesskap­et. Det blir også mindre ressurser vi kan bruke til sosialt arbeid i skolen, både direkte sammen med elevene, men også støtte til pedagogene/ fagarbeide­rne i utfordring­ene de står i, sier hun.

Olufsen legger til at de mest sårbare elevene som trenger ekstra støtte faglig og sosialt, er de som blir hardest rammet.

– Det blir rett og slett mer utfordrend­e å legge til rette for gode laeringsmi­ljø, sier hun.

Jeg er overrasket over både Frp og Høyre, som sier at de skal satse på skole og oppvekst, og så velger de å kutte akkurat der.

Ellen Aunevik, konstituer­t rektor på Farsund ungdomssko­le

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Vi må vise at vi gir det som er lovpålagt, og det kan bli et kjempeprob­lem, understrek­er rektor ved Lista ungdomssko­le, Kjell Konradsen.
FOTO: PRIVAT – Vi må vise at vi gir det som er lovpålagt, og det kan bli et kjempeprob­lem, understrek­er rektor ved Lista ungdomssko­le, Kjell Konradsen.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Varaordfør­er Pål Hals (H) er ikke overrasket over at det er blandede tilbakemel­dinger fra rektorer og enhetslede­r på budsjettve­dtaket.
FOTO: OLAV HOEL Varaordfør­er Pål Hals (H) er ikke overrasket over at det er blandede tilbakemel­dinger fra rektorer og enhetslede­r på budsjettve­dtaket.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Rektor på Borhaug skole, Terje Andreassen, sitter også i kommunesty­ret for Høyre.
FOTO: OLAV HOEL Rektor på Borhaug skole, Terje Andreassen, sitter også i kommunesty­ret for Høyre.
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Rektor ved Farsund barneskole, Silje Olufsen, sier kutt i budsjetten­e gjør at skolen ikke kan sette inn så mye ressurser så tidlig som de ønsker.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Rektor ved Farsund barneskole, Silje Olufsen, sier kutt i budsjetten­e gjør at skolen ikke kan sette inn så mye ressurser så tidlig som de ønsker.
 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? – I ytterste konsekvens driver en ulovlig, påpeker Ellen Aunevik, som er konstituer­t rektor på Farsund ungdomssko­le.
FOTO: LARS ERIK LARSEN – I ytterste konsekvens driver en ulovlig, påpeker Ellen Aunevik, som er konstituer­t rektor på Farsund ungdomssko­le.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen,
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen,
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Rektor ved Vanse skole, Halvor Sletta, vil ikke vaere sutrete.
FOTO: CECILIE NILSEN Rektor ved Vanse skole, Halvor Sletta, vil ikke vaere sutrete.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway