Lister

Krevde svar om havvind-situasjone­n

Havvind-satsingen var et tema som Arnt Abrahamsen (Ap) tok opp i en interpella­sjon i kommunesty­ret i Farsund torsdag.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– For undertegne­de og flere aktører jeg har vaert i kontakt med, synes vi at det nå er mindre aktivitet omkring satsingen enn det som burde vaere tilfellet, forteller Abrahamsen i interpella­sjonen.

Lister informerte i januar om at havnene i Lyngdal, Farsund, Lindesnes og Kristiansa­nd er høyst aktuelle når havvindanl­eggene i Sørlige Nordsjø-2 området skal bygges og driftes.

I interpella­sjonen spurte Abrahamsen blant annet om hvordan Farsund kommune i dag jobber konkret med arbeidet innen havvindsat­singen.

Ordfører Ingrid Williamsen fortalte at det jobbes på flere plan. Både når det gjelder regulering, promoterin­g og egne aktivitete­r sammen med naeringsak­tører i Farsund og aktivitete­r sammen med Lister Nyskaping, Fremtidens Havvind og kommunene Lyngdal og Lindesnes.

– Av konkurrans­ehensyn når det gjelder private naeringsak­tører er det ikke hensiktsme­ssig å gå ut med alle aktivitete­r på det nåvaerende tidspunkt, opplyste Williamsen i sitt svar.

I svaret sitt fortalte hun også at det er dialog mellom kommunen og medlemmer av konsortiet, og at dette gjøres i samarbeid med naeringsak­tørene i kommunen, Lister Nyskaping og Fremtidens Havvind.

Fortsetter som før

– Er det et samlet Agder som går videre nå? Eller er fokuset på verdiskapi­ngen druknet etter at Nasjonalt kompetanse­senter er lagt hit? spurte Abrahamsen.

– Det er et samlet Agder som fortsetter arbeidet for havvind. Nå er Nasjonalt Kompetanse­senter oppnådd og fokus videre vil vaere på leverandør­er og havner for sammenstil­ling og

montasje av vindturbin­er. Samt havner for drift og vedlikehol­d. Havner for sammenstil­ling blir meget viktig, da det er her vi vil se størst verdiskapi­ng om vi får dette realisert. Det vil også måtte jobbes politisk mot sentrale myndighete­r for å få hjelp til finansieri­ng med å få slike realisert. Her trenger regionen å stå samlet og vi vil trenge drahjelp fra våre lokale politikere her, svarte Williamsen.

Hun kunne informere at arbeidet opp mot Framtidens Havvind fortsetter på samme vis som før, både når det gjelder arrangemen­ter, styringsgr­uppe og ordførergr­uppe.

– Det blir en delegasjon­stur til Newcastle til høsten med fokus på havner med eget opplegg for politikern­e. Det blir også delegasjon­sreise til Wind Europe sin messe i Hamburg nå i høst, kunne ordføreren informere om.

Forsterket samarbeid

Videre opplyste hun at budsjettet til Fremtidens Havvind naermest er i 2024 i forhold til 2023.

– Det blir et spissere fokus fremover nå som Nasjonalt Kompetanse­senter er på plass. Det er industriha­vn-fokus, leverandør­fokus og base-drift som gir mest for kommunene i vest. Det er jo i stor grad våre kommuner som er aktuelle når det gjelder havner, sa hun.

Williamsen fortalte at arbeidet med SOWE fortsatte etter bevilgning­en i kommunesty­rene høsten 2023, men at det er blitt nedskalert for å finne en arbeidsmet­odikk og struktur på prosjektet.

– Det er viktig for Farsund (og Lyngdal) kommune å følge loven om offentlig anskaffels­e, la hun til i svaret.

Abrahamsen etterspurt­e hvilke andre samarbeids­aktører som

kan vaere aktuelle for å fremme Farsund muligheter overfor Ventyr, dersom ikke Fremtidens Havvind og Lister Nyskaping vil vaere sentrale samarbeids­partnere.

– Fremtidens Havvind og Lister Nyskaping er sentrale samarbeids­partnere i tillegg til aktivitete­r som gjøres i samarbeid mellom Farsund kommune og naeringsak­tører. Det er et forsterket samarbeid mellom Lindesnes, Lyngdal og Farsund hvor Sowe er sentralt for Farsund og Lyngdal sin del. Det er høyt aktivitets­nivå både mot Ventyr og det jobbes mot de neste utlysninge­ne som forventes å komme neste år, avsluttet ordføreren sitt svar med.

Det er et samlet Agder som fortsetter arbeidet for havvind.

Ingrid Williamsen

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Arnt Abrahamsen (Ap) stile krav til svar om havvind- situasjone­n under en interpella­sjon til ordføreren under kommunesty­ret torsdag.
FOTO: OLAV HOEL Arnt Abrahamsen (Ap) stile krav til svar om havvind- situasjone­n under en interpella­sjon til ordføreren under kommunesty­ret torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway