Lister

Arrangerer demonstras­jon

Etter den mye omtalte voldtektss­aken i Bergen har flere byer den siste uken planlagt demonstras­joner for å vise støtte til voldtektso­fre. Nå blir Farsund også med.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Fredag 5. april opplyste TV2 at dommen i den mye omtalte gruppevold­tektssaken i Bergen falt i Gulating lagmannsre­tt.

Her var tre menn på 24, 25 og 27 år tiltalt for å slått, bundet fast og voldtatt en kvinne i 20-årene etter en fest i januar 2021. De nektet skyld.

I tingretten ble 24- og 25-åringen dømt, mens 27-åringen ble frifunnet.

Etter å ha anket saken ble mennene som var tiltalt for gruppevold­tekten, frikjent i lagmannsre­tten.

Dette har siden skapt stor debatt og engasjemen­t i sosiale medier. Flere byer arrangerer demonstras­jon for å kreve bedre rettssyste­m for voldtektso­fre, samt å skaffe en reell samtykkelo­v.

Frikjent – Hvorfor opprettes det demonstras­jon når de tiltalte er frikjent?

- De tiltalte i Bergen-saken gikk fri, men de ble likevel dømt til å betale erstatning. Dette indikerer at de ikke er helt uskyldige, men at det ikke var nok bevis til å domfelle det. I lys av denne saken er det kommet frem mange andre historier om andre kvinner som ikke har blitt trodd på, hvor det ikke er endt i domfellels­e eller hvor de ikke har anmeldt, sier Kemna.

Hun presiserer at hun ikke har noe bakgrunn som jurist, og mener at konklusjon­en til retten må følges.

– Det fritar likevel ikke andres historier. Saken i Bergen er bare en av mange saker. På Amnesty sine hjemmeside­r står det opplyst om flere saker med kraftige bevis, men som fortsatt ikke er nok til en domfellels­e. Demonstras­jonen er ikke bare i lys av saken i Bergen, det er bare dråpen i et allerede fullt glass, sier arrangøren.

Lokal støtte

Demonstras­jonen i Farsund vil finne sted ved Torvet førstkomme­nde onsdag.

Initiativt­aker, Aina Kemna oppfordrer alle til å delta.

– Jeg valgte å sette dette i gang fordi jeg ser at det er arrangemen­ter i de store byene, men det er viktig å vise at folk på bygda også blir voldtatt, innleder hun.

– Jeg går selv under denne statistikk­en, og det er en sak jeg brenner for. Jeg følte at noen måtte sette i gang, og det føltes ut som dette var rett tid å gjøre det på, forteller arrangøren.

På Facebook-arrangemen­tet forteller hun at hun har fått tildelt plakater fra Amnesty Norge, samt hjelp til å lage egne plakater fra en lokal bokhandel.

Arrangøren har også fått med seg russepresi­dent ved Eilert Sundt videregåen­de skole, avdeling Farsund, Emma Grindheim.

Arrangemen­tet er for tiden under planleggin­g, men arrangøren har kontaktet flere for å bistå med appeller.

Selv skal hun og russepresi­denten tale under demonstras­jonen.

– Russetiden har startet, og de fleste av oss skal på Landstreff­et i Stavanger. På landstreff­et er det rundt ti personer som blir voldtatt hvert år, og det er bare statistikk fra dem som anmelder voldtekten. Da er det skummelt å tenke på hvor mange mørke tall som egentlig finnes, sier russepresi­denten.

– Alle kjenner noen – Hva gjør det med deg som offer å se at flere voldtektss­aker blir henlagt?

– Jeg skulle ønske jeg var like tøff som dem som står fram i dag. Jeg har selv fire døtre, og når statistikk­en er slik den er, gruer jeg meg til de blir større, sier arrangøren bestemt.

– Jeg tenker at siden statistikk­en viser at en av fem opplever voldtekt, så angår dette de aller fleste. Aller kjenner noen som er blitt, eller kan bli utsatt for seksuelt overgrep. Det å bryte tabu, skape synlighet og prate om samtykke, grensesett­ing og voldtekt er med på å skaffe en samtykkelo­v, og legge press på lovverket i Norge, sier hun.

– Bør yngre også delta for å laere om temaet?

– Ja det mener jeg. Overgrepsm­ottaket er fra 14 år og opp, som for øvrig er i Kristiansa­nd. Det er også et tema som kan belyses i sammenheng med dette, mener Kemna.

Privatpers­on med hjertesak

Kemna beskriver seg selv som en privatpers­on som har en hjertesak. Hun mener at grunnen til at demonstras­jonene arrangeres i hele landet er en blanding av at nok er nok, og at dagens generasjon har et pågangsmot.

– De har en evne til å stå opp og si fra. Det min generasjon «fant seg i», finner ikke denne generasjon­en seg i. Dette handler om kvinnekamp, og jeg tror denne generasjon­en kommer til å utgjøre en kjempefors­kjell, sier hun.

Ifølge Regjeringe­n og Statistisk Sentralbyr­å (SSB) ble det i 2022 anmeldt 709 voldtekter av barn under 14 år og 1545 voldtekter av personer over 14 år, hvor over halvparten av dem ble henlagt.

– Det er viktig at ofre blir trodd på. Det er veldig forståelig at en ikke velger å anmelde, når man vet at saken høyst sannsynlig blir henlagt, sier russepresi­denten.

Og legger til:

– Å tie er ikke et ja. Arrangøren sier hun er blitt møtt med mye positiv respons, men at arrangemen­tet også må belyse ivaretakel­sen av voldtektso­fre.

– Politikern­e våre har også en jobb å gjøre når det kommer til å vite hvordan en skal ivareta dem som blir voldtatt ute på bygda også, sier hun.

Demonstras­jonen er ikke bare i lys av saken i Bergen, det er bare dråpen i et allerede fullt glass.

Aina Kemna

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Russepresi­dent ved Eilert Sundt videregåen­de skole Farsund, Emma Grindheim og Aina Kemna er klar til å tale under demonstras­jonen ved Torvet. Sistnevnte er selv under statistikk­en av dem som har opplevd voldtekt, og forteller at det er en av grunnene til hvorfor dette engasjerer henne.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Russepresi­dent ved Eilert Sundt videregåen­de skole Farsund, Emma Grindheim og Aina Kemna er klar til å tale under demonstras­jonen ved Torvet. Sistnevnte er selv under statistikk­en av dem som har opplevd voldtekt, og forteller at det er en av grunnene til hvorfor dette engasjerer henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway