Lister

Åpner ordinaert tilsyn etter pasientdød­sfall

Statsforva­lteren i Agder har nå åpnet ordinaer tilsynssak mot Lyngdal kommune etter et pasientdød­sfall i august i fjor.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Pårørende til den avdøde pasienten klaget 5. oktober i fjor på behandling­en og oppfølging­en vedkommend­e fikk på korttidsop­phold ved Lyngdal helsehus. Dette var rundt halvannen måned etter dødsfallet. Klagen ble sendt til Statsforva­lteren i Agder. Dette ble gjort etter at de pårørende først hadde klaget muntlig til Lyngdal kommune en drøy uke etter at pasienten døde.

Døde på sykehus

Pasienten var innlagt på helsehuset som oppfølging etter sykehusinn­leggelse med behandling for lungebeten­nelse. Det var innvilget et fire dagers opphold. Under dette oppholdet ga vedkommend­e uttrykk for å føle seg syk, og hadde ønske om å bli på institusjo­nen lenger. Likevel ble pasienten utskrevet. Fem dager senere døde vedkommend­e på Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd - etter å ha blitt overflytte­t fra sykehuset i Flekkefjor­d der han var blitt innlagt igjen.

Som Lister skrev da saken ble omtalt første gang 3. februar, valgte Statsforva­lteren først en mildere tilsynsfor­m. 17. november i fjor ble klagen oversendt til kommunen for videre oppfølging av dem som virksomhet. Denne tilsynsfor­men går ikke ut på å vurdere pliktbrudd, men at kommunen selv gjør en refleksjon over forbedring­spunkter og egne rutiner knyttet til klagepunkt­ene.

I kjølvannet av dette sendte Lyngdal kommune dokumentas­jon på hvordan de har jobbet med sitt forbedring­sarbeid knyttet til klagepunkt­ene i saken. De har også redegjort for hendelsesf­orløpet i den aktuelle perioden de pårørende har klaget på. Kommunen innhentet også uttalelser fra involvert personell.

Kommunen beklaget

Som vi omtalte i februar, har virksomhet­sleder for institusjo­n og hjemmetjen­ester, Anne Sanden Kvinen, kommet med en skriftlig beklagelse. Hun har også innrømmet at korttidsop­pholdet kunne vaert forlenget.

– NN (pasientens navn, red. anm.) uttrykte ønske om å vaere lenger ved korttidsav­delingen, og i ettertid ser vi nå at vi skulle ha støttet NN i det. Vi beklager dette overfor NNS pårørende, skrev hun blant annet.

I etterkant av dette ble kommunens svar sendt fra Statsforva­lteren til de pårørende. De ga tilbakemel­ding i et brev datert 8. februar i år. Dette var etter at Lister omtalte saken første gang.

Åpner ordinaert tilsyn

Ifølge et nytt brev som Statsforva­lteren nylig sendte til Lyngdal kommune, har det i denne tilsvarsru­nden fremkommet flere spørsmål knyttet til pasientfor­løpet. Derfor er det nå besluttet å åpne ordinaer tilsynssak. Det innebaerer blant annet at det vil bli vurdert hvorvidt pasienten fikk forsvarlig helsehjelp.

Statsforva­lteren ber nå kommunen om å legge frem en redegjørel­se fra ledelsen om klagepunkt­ene og kommentare­ne som de pårørende har fremsatt i sin tilbakemel­ding. De ber videre om å få tilsendt eventuelle avviksmeld­inger knyttet til den aktuelle saken, samt komplett pasientjou­rnal for perioden 18. august i fjor og frem til og med 22. mars i år. I denne skal det inngå både løpende journal, elektronis­ke meldinger mellom kommunen, sykehus og tilsynsleg­e, samt henvisning­er, tiltakspla­n, medisinlis­te, medikament­forskrivni­nger kurve og blodprøves­var og epikriser.

Det understrek­es i brevet at forespørse­len er å anse som et pålegg til kommunen og at Statsforva­lteren som tilsynsmyn­dighet kan innhente disse opplysning­ene uten hinder av taushetspl­ikt. Kommunen har fått frist til lørdag 20. april med å sende svar og opplysning­er over - enten per brevpost eller via en sikker elektronis­k tjeneste.

12 måneder

Også i denne runden vil de pårørende få oversendt uttalelsen­e og dokumenten­e til gjennomsyn. De kan kommentere disse om de ønsker det. Skulle klagerne komme med kommentare­r som kan ha betydning for utfallet av tilsynssak­en, vil kommunen få dette oversendt for ny uttalelse.

– Vi tar sikte på å avslutte tilsynssak­en innen 12 måneder, noe avhengig av hva slags dokumentas­jon som må innhentes, skriver Statsforva­lteren.

Lister kjenner nå klagernes identitet og har vaert i kontakt med dem. De ønsker ikke på det nåvaerende tidspunkt å kommentere saken direkte overfor avisen.

Statsforva­lteren beklaget

Det fremgår av det siste brevet at de pårørende også har fått en beklagelse fra Statsforva­lteren. Klagerne meldte nemlig ifra etter Listers oppslag i februar om at kommunens tilbakemel­ding var blitt omtalt i media før de selv var gjort kjent med denne.

– Innsynskra­v fra media blir håndtert fortløpend­e og i dette tilfellet før vi hadde fått oversendt dokumentas­jonen til klageren. Statsforva­lteren har beklaget dette overfor klageren, skriver Statsforva­lteren.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal kommune skal granskes av Statsforva­lteren for pliktbrudd etter at en korttidspa­sient på helsehuset døde i fjor høst. Vedkommend­e var dårlig og ønsket lengre opphold, men ble utskrevet. Dødsfallet inntraff på sykehus fem dager senere.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal kommune skal granskes av Statsforva­lteren for pliktbrudd etter at en korttidspa­sient på helsehuset døde i fjor høst. Vedkommend­e var dårlig og ønsket lengre opphold, men ble utskrevet. Dødsfallet inntraff på sykehus fem dager senere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway