Lister

Jobber for industrisa­marbeid

Prosjektet Green Industry Hub, som har mål om å utvikle naering - eller industriel­l symbiose - ble presentert for politikern­e onsdag.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Stine Skagestad ved Eyde Cluster presentert­e Green Industry Hub til formannska­pet onsdag. Hun betegner det overordned­e målet som «sunt bondevett».

– Hensikten er å utvikle naering, eller industriel­l symbiose, omkring Lervika og det som kan komme der, og ved Alcoa, Aludyne og Lundevågen.

Hun trakk frem smelteverk­et Eramet som et godt eksempel på industriel­l symbiose.

– Eramet i Kvinesdal et kjerne-eksempel hvor verket produserer strøm, leverer varme til fiskeanleg­get og leverer fjernvarme til området rundt. Det er bedrifter som er avhengige av hverandre. Det ønsker vi å utnytte enda mer, og målet er at industrien og kommuner skal bli enda mer konkurrans­edyktige og mer sirkulaere.

Laeringsut­veksling

– Det handler om å se på muligheten­e som finnes, kartlegge og samarbeide, laere av hverandre. Og det handler om bruken av naturressu­rser, enten det er i arealer, bruk av energi eller natur. Det kan påvirke hvordan man må tilrettele­gge ting i Kvinesdal, sier prosjektle­der for industriut­viklingen på Lervika, Inge Stangeland.

– Det blir jo strengere og strengere krav også på hvordan man bruker arealene, så vi prøver å både hjelpe hverandre med å vaere føre var og bruke ressursene smart og effektivt, tilføyer Skagestad.

I prosjektet har de blant annet jobbet med vertskapsa­ttraktivit­et. Hvordan gjør man seg attraktiv for nyetableri­nger, hva er viktig og hvordan kan man vite hva som passer inn hvor? I tillegg har de tett dialog med kompetanse­miljø i Norden og et miljø på Island hvor de har misjon om 100 prosent fisk. Ifølge Skagestad er de koblet på det som skjer i EU og tilpasser arbeidet med det som kommer av krav og laering.

CIRC

Nylig fikk de støtte fra Innovasjon Norge til videreføri­ng av Green Industry Hub-prosjektet til det som har fått kallenavne­t «CIRC». Målet er det samme, men med større omfang og område.

– Man ser på den industriel­le symbiose-virkningen omkring

Alcoa og Eramet, men også i et større geografisk område som Bulk på Støleheia og Avfall Sør. Vi prøver å få etablering hvor man kan bruke strømmen på tvers, men også ta laering av hverandre.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug kommentert­e at prosjektar­beidet er fremtidsre­ttet og legges merke til.

– Jeg synes det er veldig interessan­t, og det som mange kanskje oppfatter som en utfordring med kraftkreve­nde industri, utslipp

og kraftforbr­uk blir på en måte vinklet som en styrke her. Det viser godt potensiale­t som faktisk finnes i Kvinesdal. Hva tenker du er det viktigste som skjer fremover det neste året? spurte Svein Bøgwald.

Ifølge Skagestad blir det viktige fremover workshops og studietur. Her er målet å dra nytte av laering fra andre.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Stine Skagestad ved Eyde Cluster orienterte formannska­pet om arbeidet med prosjektet Green Industry Hub og videreføri­ngen med Circ.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Stine Skagestad ved Eyde Cluster orienterte formannska­pet om arbeidet med prosjektet Green Industry Hub og videreføri­ngen med Circ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway