Lister

Vil ha Kvavik og Herdal definert som handelsomr­åder

Formannska­pet i Lyngdal vil at Kvavik Naeringspa­rk og Herdal skal få status som handelsomr­åde, mens Monan utgår som lokalsente­r i ny plan for senterstru­ktur og handel i Agder.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Agder fylkeskomm­une utarbeidet i 2023 en Regional plan for senterstru­ktur og handel i Agder. Lyngdal kommune og en rekke andre høringsins­tanser hadde merknader til planen, som førte til at fylkesting­et i februar i år valgte å sende planen ut på ny høring.

I forslag til plan som nå foreligger, er det ikke lenger juridisk bindende regionale planbestem­melser. Dette betyr at kommunene vil ha råderett over egne sentrumsst­rukturer og handel.

Regionalt handelsomr­åde

I forslaget er Handelspar­ken i Lyngdal tatt med som regionalt handelsomr­åde, som igjen betyr at området kan utvides med nye handelskon­septer.

Der i mot er verken Kvavik eller Herdal tatt med som handelsomr­åder i forslaget til ny plan. Dette ønsker Lyngdal kommune å endre.

Ifølge endringene i den nye planen, legges det opp til at det blir ingen begrensnin­ger for etablering av tjenesteyt­ing i handelsomr­åder, eller detaljhand­el i lokalsentr­e.

Videre er senterstru­kturen i den nye planen blitt endret. De viktigste endringene er at Arendal sentrum har fått status som regionsent­er på lik linje med Kvadrature­n i Kristiansa­nd. Videre er Handelspar­ken i Lyngdal løftet til regionalt handelsomr­åde.

Kan omregulere

Lokalsente­r og bygdesente­r er i den nye planen slått sammen under kategorien lokalsente­r.

Kommunen påpeker at Kvavik naeringspa­rk blir tatt inn i planen. Fylkeskomm­unen har påpekt at området i kommunens planer ikke er regulert som handelsomr­åde. Kommunen kan omregulere Kvavik til også å gjelde forretning- og tjenesteyt­endeformål.

Det mellom 150 og 170 dekar store området i Herdal er av kommunen pekt ut som et nytt naeringsom­råde. Området er i hovedsak planlagt for lager- og logistikkl­øsninger, men kommunen ønsker å åpne deler av området for plasskreve­nde handel. Både Statsforva­lteren og Agder fylkeskomm­une har fremmet innsigelse på nettopp dette punktet. Kommunedir­ektøren i Lyngdal ønsker at Herdal tas inn som hendelsomr­åde, eventuelt som en utvidelse av Handelspar­ken.

 ?? FOTO: TOR OLAV RYDLENDE ?? Ifølge den nye regionale planen for sentrumsst­ruktur og handel, vil Handelspar­ken få status som regionalt handelsomr­åde.
FOTO: TOR OLAV RYDLENDE Ifølge den nye regionale planen for sentrumsst­ruktur og handel, vil Handelspar­ken få status som regionalt handelsomr­åde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway