Lister

Vil gå sammen om «Pride house»

Kvindøl Leo Beck ønsker å få til Pridemarke­ring og -komité i Kvinesdal. Han har allerede fått flere positive tilbakemel­dinger på det, og inviterer til møte.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Leo Beck forteller at han har hatt tanken over en lenger periode. Da tidligere ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen, tok kontakt for en stund tilbake for å spørre om de kjente noen ildsjeler i Kvinesdal, gav det det endelige pushet.

– Jeg startet på bar bakke og kjente egentlig ingen, så jeg spurte litt rundt og kom i kontakt med andre og ballen begynte å rulle. Men jeg følte meg ikke helt komfortabe­l med å gjøre det alene, så derfor vil jeg åpne opp for at folk kan vaere med på å forme komité her, sier han.

Hittil opplever han kvindølene positive og sier at flere med høyere posisjon i samfunnet har gitt uttrykk for å ville ha markering.

«Pride-house»

Beck presiserer at de sannsynlig­vis ikke rekker å få på plass et Pride-tog i år, men at de likevel

skal få til et opplegg i Kvinesdal også.

– Meningen er at denne komiteen skal bygge videre på planleggin­gen for neste år. Vi har kommet til enighet om et «Pride-house» som skal kobles med Lyngdal Pride dagen før. Det skal vaere mer enn bare tog, det skal vaere arrangemen­t som fremmer skeiv kultur og appellere til hvem som helst. Det skal vaere der for å skape møteplasse­r og trygt sted hvor man kan vaere seg selv.

Han ønsker at det skal vaere noe som introduser­er folk for skeiv kultur.

– Det er ofte mye skeiv kultur i populaerku­lturen man ikke er bevisst over, når det gjelder måten man snakker på eller filmer som er veldig populaere, så man synliggjør det samtidig som man viser at det er symbolsk støtte å finne i Kvinesdal, forklarer Beck.

– Tiden er moden

Ved å danne komité i Kvinesdal, i tillegg til de eksisteren­de i nabokommun­ene, håper de at «Pride house» kan bidra til samarbeid på tvers av kommunegre­nsene.

– Med tanke på at Farsund og Lyngdal allerede har Pridemarsj, tenker jeg det er fint at Kvinesdal også får det. Tiden er moden, mener han.

Han håper de får et mangfold fra samfunnet som bidrar i komiteen, i alle aldersspen­n.

– Det er viktig med bredden i befolkning­en. Lhbt-paraplyen er så åpen at vi ønsker mangfoldet med. Det er ikke bare de som er homofile eller bifile, men også de som har en helt annen seksuell legning. Selv er jeg a-seksuell og det er også en del av LGBTQ. Det er også åpenhet for at folk som ikke er skeive kan vaere med, opplyser Beck.

Det viktigste er å få til et skikkelig budsjett, ramme og grunnlag, fremmer Beck, og det er derfor ikke landet en dato for arrangemen­tet ennå. Det blir fastsatt i takt med utviklinge­n av arbeidsgru­ppen.

Det er imidlertid satt en dato for komiteen hvor Beck inviterer interesser­te. Det blir torsdag på kulturhuse­t i Kvinesdal.

Vanskelig

Det skal vaere mer enn bare tog, det skal vaere arrangemen­t som fremmer skeiv kultur og appellere til hvem som helst.

Leo Beck

– Hvordan opplever du behovet av slik markering i Kvinesdal?

– Jeg er heterofil, selv om jeg er a-seksuell, men jeg vet om mange som kjenner på at de blir litt synliggjor­t når skeive vil gå ut med sin identitet, i forhold til måten de kler seg på. Det er fortsatt sårt for dem å stå fram i offentligh­eten, både på grunn av familierel­asjoner og at det er visse folk som er imot at de er skeive og markerer seg. Så for noen er det vanskelig å ta stilling til det spørsmålet, sier Beck, og legger til:

– Men samtidig er det godt. For selv om de fortsatt er i skapet eller ikke vil vaere med i toget er det viktig å se at folk rundt støtter dem. Det er vanskelig å se, i hvert fall i en polarisert verden hvor de sterkeste stemmene kommer fram. Det er sikkert en litt annen virkelighe­t i dag med mer støtte enn slik det var da de vokste opp. Det er også en del av dem som har flyttet vekk fra Kvinesdal har jeg hørt. Så det er fint å gi et signal til de som har flyttet bort at det er tryggere rammer her, at folk står bak deg.

Han mener solidarite­ten er det viktigste.

– Jeg føler det er viktig å markere at Kvinesdal er for alle.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Leo Beck ønsker å få til Pride-parade i Kvinesdal, i likhet med Lyngdal og Farsund kommune.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Leo Beck ønsker å få til Pride-parade i Kvinesdal, i likhet med Lyngdal og Farsund kommune.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Pride-markering i Lyngdal i fjor.
FOTO: TOM ARILD STØLE Pride-markering i Lyngdal i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway