Lister

Tidligere lokal sogneprest ble katolikk

Etter å ha jobbet som prest i Den norske kirke i hele sitt voksne liv, har den tidligere sogneprest­en på Lista nå blitt katolikk.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– En fantastisk opplevelse.

Slik beskriver Helge Unneland (72) seremonien som fant sted i St. Paul menighet i Den katolske kirke i Bergen natt til første påskedag overfor avisen Dagen.

Da ble til sammen ni personer tatt opp i det katolske fellesskap­et. Foruten Unneland, ble også Sverre Langeland, som også har jobbet som prest i Den norske kirke hele sitt voksne liv tatt opp i menigheten. Det ble også deres to koner.

– Kan senke skuldrene

Saken ble nylig omtalt i avisen Dagen både på nett og i en tre sider lang reportasje i papiravise­n, i tillegg til at duoen prydet forsiden på avisen.

Unneland, som etter å ha blitt katolikk nå baerer navnet Helge Laurentius Unneland ønsker ikke å la seg intervjue av Lister24 om saken. Han opplyser at han har bestemt seg for å la det bli med intervjuet i Dagen.

Men han skriver i en sms: – Noe av poenget med konversjon­en er at jeg nå er lekmann og kan senke skuldrene og si at jeg deler kirkens tro!

Kvinnelige prester

Unneland, som var sogneprest på Lista fra 1989 til 1998, og som siden det har hatt tilholdsst­ed på Vestlandet, satte for snart 30 år siden stillingen sin på spill da han i klare ordelag sa at det ville vaere umulig for ham å samarbeide med en kvinnelig prest.

I 1995 takket Sidsel M. Haugeland nei til tilbudet om å bli ny kapellan i Farsund. Til Farsunds Avis sa hun den gangen at Helge Unneland var den direkte årsaken.

Saken, og Unnelands motstand mot kvinnelige prester skapte stor oppstandel­se i landsdelen den gangen. Den tidligere Listasogne­presten var kontrovers­iell.

Helge Unneland ble pensjonist i 2019, 40 år etter at han ble ordinert til prestetjen­este. Selv om han er bosatt i Bergen, har han fortsatt fritidshus på Lista.

I reportasje­n i avisen Dagen fremgår det at han og Sverre Langeland opplever at det ikke lenger er plass til dem i Den norske kirke. Mens det tidligere var rom for at motstander­e av kvinnelige prester kunne få jobb i kirken, er det nå slutt på det.

– Her lar de ikke politiske trender styre, slik vi ser mange eksempler på i protestant­iske kirker, sier Sverre Langeland om sin nye menighet i intervjuet, som han har gjort sammen med Helge

Unneland.

De to er ifølge avisen omtalt som de siste gjenvaeren­de i sitt slag, i hvert fall i Bjørgvin bispedømme.

– Dypt evangelisk

Helge Unneland Laurentius forteller i intervjuet, som er gjort inne i kirken til St. Paul menighet at han føler seg hjemme i Den katolske kirke.

– Jeg har gått til gudstjenes­te regelmessi­g i denne kirken siden august i fjor. Ikke en eneste søndag har jeg hørt en preken som jeg ikke kunne holdt selv. Forkynnels­en er dypt evangelisk, sier han til Dagen.

Han ser imidlertid ikke for seg at det blir aktuelt å gjøre prestetjen­este i Den katolske kirke. Det

ville i så fall ha krevd flere år med skole.

– Jeg ville nok vaert forfremmet til herlighete­n før jeg var ferdig med utdannelse­n, sier Unneland Laurentius.

Navnet Laurentius har han tatt til seg som en del av en katolsk skikk, og stammer fra en munk som gjorde kjøkkentje­neste i et stort kloster.

– Det passer godt for meg, sier han til avisen og siterer Mathias Orheims slager: «Eg har ei tjeneste stor for Gud frå dag til dag i det stille, der kvardagskl­eda vert høytidsskr­ud og livsens småting så gilde».

 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? Helge Unnelands motstand mot ansettelse av en kvinnelig prest i Farsund i juli 1995 førte til mye oppmerksom­het i media. Her er et knippe artikler fra Farsunds Avis og Faedreland­svennen.
FOTO: FAKSIMILE Helge Unnelands motstand mot ansettelse av en kvinnelig prest i Farsund i juli 1995 førte til mye oppmerksom­het i media. Her er et knippe artikler fra Farsunds Avis og Faedreland­svennen.
 ?? FOTO: ODD MEHUS / DAGEN ?? De mangeårige prestene i Den norske kirke Sverre Langeland og Helge Unneland er blitt katolikker, fordi de opplevde at det ikke var plass til dem i Den norske kirke.
FOTO: ODD MEHUS / DAGEN De mangeårige prestene i Den norske kirke Sverre Langeland og Helge Unneland er blitt katolikker, fordi de opplevde at det ikke var plass til dem i Den norske kirke.
 ?? FOTO: ODD MEHUS / DAGEN ?? Helge Unneland (72), som var sogneprest på Lista fra 1989 til 1998, har etter et helt voksenliv som prest i Den norske kirke, valgt å bli katolikk.
FOTO: ODD MEHUS / DAGEN Helge Unneland (72), som var sogneprest på Lista fra 1989 til 1998, har etter et helt voksenliv som prest i Den norske kirke, valgt å bli katolikk.
 ?? ?? Se priseksemp­el og flere kampanjepr­odukter på fasadeprod­ukter.no. Gjelder til 2. mai.
Se priseksemp­el og flere kampanjepr­odukter på fasadeprod­ukter.no. Gjelder til 2. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway