Lister

Bånn gass på rallyløp

Far og datter, Søren (51) og Emilie Snartemo (23) var blant deltakerne som suste rundt på smale grusveier på Lista under rallyløpet Vårsleppet lørdag.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det var et flott løp, men det er krevende og smale veier å kjøre på. Det er ikke rom for feil, og det fort gjort å gå på en smell, sier Søren Snartemo fra Konsmo.

– Må vaere skjerpet

51-åringen er et kjent navn i motorsport­miljøet, og satt bak rattet mens datteren Emilie geleidet ham gjennom seks fartsetapp­er fordelt på tre ulike strekninge­r som kartleser.

– Det skal ikke mye til før man er ute av det, og det krever stort fokus. Man må vaere skjerpet hele tiden, men det er veldig gøy, forteller Emilie Snartemo.

Det er ni år siden hun første gang var med faren som kartleser. Å sitte bak rattet selv er ikke noe hun har vaert spesielt giret på, ifølge Søren.

– Jeg har kjørt på én trening. Det ble med det, gliser Emilie før start.

– Jeg passer heller på at pappa finner veien, legger hun til med et smil.

Duoen, som represente­rer NMK Konsmo endte på andreplass i sin klasse, etter en litt trå start. Det var klubbkamer­atene Sivert Fuglestvei­t og Peder Sveinall som vant klassen.

– Sjåføren var litt rusten på førsterund­en (de tre første fartsetape­nne, red.anm.). Det er jo et år siden forrige konkurrans­e. Men på den andre runden gikk det bedre, og vi kjørte oss opp, smiler Søren Snartemo.

Han og datteren pleier å kjøre to-tre løp sammen hvert år.

Nå står Rally Sørland, 4. mai på programmet, som neste mål. Der blir det enda flere deltakere og enda tøffere motstand enn på Vårsleppet.

– Målet vårt der er å vaere med og kjempe om seieren i klassen, sier Snartemo.

35 biler

Det er Kristiansa­nds Automobilk­lubb (KAK) som står bak Vårsleppet, som består av tre ulike fartsetapp­er som kjøres to ganger. Løpsleder Inga Tofteland var godt fornøyd med gjennomfør­ingen. 35 biler stilte til start. Flere av dem var lokale.

– Det er det antallet vi normalt pleier å ligge på, så vi er godt fornøyd, sier Tofteland.

Da Vårsleppet sist ble arrangert, i 2022, stilte 56 biler til

start. Men den gangen var det Nm-runde i Mandals-traktene kort tid etter, noe som gjorde at flere brukte Vårsleppet som trening til det.

– Vårsleppet er et fantastisk grusløp med noen utrolige veier som er krevende både for førerne og kartlesern­e. Det skal litt til å henge med i alle svingene. Vi har fått veldig skryt fra tilreisend­e deltakere som synes det er et kanontøft og spektakula­ert løp, forklarer Inga Tofteland.

Havnet på sykehus

Løypene var faktisk så krevende at en av bilene kjørte utfor og havnet i grøfta på den første fartsetapp­en. En av dem i bilen havnet på sykehus for en sjekk, men ifølge løpsledere­n var det ingen stor dramatikk.

– Det er sånn som skjer og en del av gamet. Heldigvis gikk det greit, sier Tofteland.

Langs løypa var det godt med folk og god stemning på alle de tre fartsetapp­ene. Det anslås flere hundre mennesker.

– Planen er å arrangere Vårsleppet igjen til neste år, påpeker løpsledere­n.

Startet i 2017

Vårsleppet ble første gang arrangert i 2017. I 2018 måtte man avlyse på grunn av for få påmeldte, mens det var full fart igjen i 2019 og i 2022. I fjor måtte løpet avlyses.

Bakgrunnen for oppstarten til Vårsleppet var at man ønsket å arrangere et grusløp tidlig på våren, som en test før det litt større Rally Sørland.

Den første og fjerde fartsetapp­en (2,9 kilometer) gikk fra Maberg til Øygard, den andre og femte fartsetapp­en (2,4 kilometer) gikk fra Gullsmedba­kk til Tveit, mens den tredje og sjette (5,2 kilometer) gikk fra Heskestad til Vere.

 ?? ?? Far og datter, Søren (51) og Emilie Snartemo (23) fra Konsmo i full fart under rallyløpet Vårsleppet på Lista lørdag.
Far og datter, Søren (51) og Emilie Snartemo (23) fra Konsmo i full fart under rallyløpet Vårsleppet på Lista lørdag.
 ?? ?? Hans Ivar Iversen og Benjamin Iversen i aksjon.
Hans Ivar Iversen og Benjamin Iversen i aksjon.
 ?? ??
 ?? ?? – Han kjører og jeg er kartleser, sier Emilie Snartemo (23) og skotter bort på faren Søren (51).
– Han kjører og jeg er kartleser, sier Emilie Snartemo (23) og skotter bort på faren Søren (51).
 ?? ?? Sigve Lindland og kartleser Bjørn Arne Skeime fra NMK Konsmo ga gass.
Sigve Lindland og kartleser Bjørn Arne Skeime fra NMK Konsmo ga gass.
 ?? ?? Lasse Andresen og Ludvig Lund fra Larvik passerer Jøllestø.
Lasse Andresen og Ludvig Lund fra Larvik passerer Jøllestø.
 ?? ALLE FOTO: TOM ARILD STØLE ??
ALLE FOTO: TOM ARILD STØLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway