Lister

Først i landet med ny idrett

Kommende helg blir den amerikansk­e idretten flaggfotba­ll lansert i Lyngdal, som første sted i landet.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Dette tror vi blir veldig bra. Vi håper det til sammen kan komme totalt over 100 stykker for å bli kjent med denne idretten, som skal bli Ol-gren i 2028. Kanskje klarer vi å rekruttere noen slik at vi får Ol-utøvere fra Lyngdal om fire år, humrer Øyvind Berntsen, leder av fotballgru­ppa i Lyngdal idrettslag.

– Allsidig

Gjennom to tre timer lange arrangemen­ter fredag og lørdag skal tidligere landslagst­renere og spillere i amerikansk fotball introduser­e idretten i Fibo-hallen i Lyngdal.

– Alle vil få opplaering, og i løpet av de to kveldene vil alle ha laert seg flaggfotba­ll og kan vaere med og spille. Det er en veldig allsidig idrett, og siden det er en kontaktfri idrett, kan barn og voksne spille sammen, forklarer Berntsen.

Enn så lenge er det fotballgru­ppa i idrettslag­et som håndterer flaggfotba­llsatsinge­n. Blir det stor oppslutnin­g vil det bli vurdert å opprette en egen undergrupp­e.

Under de to introduser­ingskvelde­ne blir det pølser og brus til alle. Alt er gratis og det legges opp til musikk og skikkelig god stemning i hallen. På fredagen er det de fra 13 år og oppover som kan få komme, mens det er barn fra i utgangspun­ktet rundt ni til 12 år som kan komme på lørdagen.

– Vi ser for oss at vi vil fortsette med flaggfotba­llsamlinge­r fredager og lørdager fremover. Men avhengig av interessen må vi se det litt an hvordan vi gjør det, sier han.

Feda neste

Berntsen tror innføring av flaggfotba­ll vil gi idrettslag­et nok en

dimensjon for å aktivisere saerlig barn og unge, både dem som allerede er aktive i laget fra tidligere men også dem som ikke er det.

Når flaggfotba­llen er introduser­t i Lyngdal, står Feda idrettslag for tur. Helgen etter arrangemen­tet i Lyngdal, fredag 26. april lanseres flaggfotba­ll i Banken Arena på Kvinesdal stadion.

– Nå satses det stort på å gjøre denne idretten kjent i Norge. Forbundet jobber for å kunne sende et norsk lag til OL i Los Angeles i 2028. Så her har man alle muligheter til å nå langt på kort tid, sier Travis Cornwell, som er prosjektle­der for flaggfotba­ll på Sørlandet i Norges Amerikansk­e Idretters Forbund.

Kanskje klarer vi å rekruttere noen slik at vi får Olutøvere fra Lyngdal om fire år. Øyvind Berntsen, leder av fotballgru­ppa i Lyngdal idrettslag

FLIK?

Han innrømmer at det har vaert litt utfordrend­e å selge inn idretten i allerede etablerte idrettslag. Men han er strålende fornøyd med at Lyngdal idrettslag og Feda idrettslag, hvor han selv holder til, er blitt med.

– Jeg har også vaert i kontakt med FLIK, og håper etter hvert at de også blir med og prøver å få til noe. Her har alle mulighet til å starte opp med en variant av amerikansk­e fotball. Jeg har tro på at dette kan bli en stor greie, forteller Cornwell.

Flaggfotba­ll har vaert en aktivitet i USA i mange år. I Europa

er det foreløpig ingen stor idrett, men ifølge Cornwell begynner den å vokse seg større flere og flere steder, blant annet i Østerrike og Danmark.

– Neste år starter vi med rekrutteri­ng over hele landet, og har håp om å få til et lag i EM i 2025 og så satser vi på VM i 2026 som oppkjøring til OL. Så kanskje

vi får lokale Ol-utøvere i 2028. Jeg har laert at Lyngdal for eksempel har vaert flinke til å utvikle fotballspi­llere, så hvorfor ikke også i flaggfotba­ll, smiler Travis Cornwell.

 ?? FOTO: IFAF ?? Flaggfotba­ll er i praksis en kontaktfri versjon av amerikansk fotball. Nå blir idretten Ol-gren, og Norges Amerikansk­e Idretters Forbund er i gang med rekrutteri­ngen av utøvere. Lyngdal er først ut i landet med når de neste helg lanserer idretten i Fibo-hallen.
FOTO: IFAF Flaggfotba­ll er i praksis en kontaktfri versjon av amerikansk fotball. Nå blir idretten Ol-gren, og Norges Amerikansk­e Idretters Forbund er i gang med rekrutteri­ngen av utøvere. Lyngdal er først ut i landet med når de neste helg lanserer idretten i Fibo-hallen.
 ?? FOTO: IFAF ?? I flaggfotba­ll lønner det seg å vaere rask, og ha lange og sterke armer, når man skal nappe ut flagg fra beltene til spillerne.
FOTO: IFAF I flaggfotba­ll lønner det seg å vaere rask, og ha lange og sterke armer, når man skal nappe ut flagg fra beltene til spillerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway