Lister

Å spare seg til fant...

-

Det nye politiske flertallet i Farsund, bestående av Frp, Høyre og Industriog Naeringspa­rtiet, gikk til valg på å redusere og på sikt fjerne eiendomssk­atten. Første steg mot å innfri dette valgløftet ble tatt da de gikk sammen om å innføre et bunnfradra­g i eiendomssk­atten på 300.000 kroner både for bolig- og fritidseie­ndommer på innevaeren­de års budsjett. Denne inntektsre­duksjonen dekkes inn med å redusere vekst og kostnader til nye tiltak på drift. Kommunalsj­efene for både helse og omsorg og oppvekst og kultur fikk i oppdrag å prioritere. I forhold til kommunedir­ektørens forslag var det snakk om kutt på 2,5 millioner for deres respektive sektorer.

Det er mulig å spare seg til fant. Er det nettopp det vi nå er vitne til i Farsund?

Dette ser blant annet ut til å ramme de svakeste elevene i Farsund-skolen. De som av en eller annen årsak trenger ekstra hjelp gjerne i mindre grupper eller en-til-en. For kommunedir­ektørens forslag om å bevilge 1,75 millioner ekstra til spesialund­ervisning, gikk med i dragsuget for det nevnte bunnfradra­get. Opposisjon­en har reagert. Og nå kommer også andre reaksjoner til overflaten. Selv om rektorene på de ulike skolene har noe ulik tilnaermin­g til problemsti­llingen, synes alle å vaere enige om at det gir dem ekstra utfordring­er. Også Utdannings­forbundets hovedtilli­tsvalgte, Karsten Turøy, er skuffet og overrasket.

Mye av spesialund­ervisninge­n er lovpålagt. Og den må selvsagt prioritere­s. Skolene ser nå på organiseri­ngen det øvrige tilbudet. Ifølge Turøy vil det gå ut over elevene som har behov for ekstra tilrettele­gging og oppfølging - både faglig og sosialt. Kommunedir­ektørens foreslåtte økning var selvsagt basert på signaler fra skolene om økende behov. Dette peker også den hovedtilli­tsvalgte på. Og det gjør ham ekstra bekymret.

Disse kuttene går selvsagt mest ut over de elevene som nå mister sitt tilbud. Enkelt sagt: Det går ut over de som trenger det mest. Men samtidig vil det også ramme de andre elevene. Det er ikke til å legge skjul på at noen av de som har behov for ekstra oppfølging faglig og sosialt, også kan oppleves som uromomente­r i en klassesitu­asjon. Dersom disse elevene i større grad enn tidligere flyttes inn igjen i klasseromm­et, kan det i verste fall gå ut over undervisni­ngskvalite­ten for alle. Også de flinkeste.

Velgerne som ga Frp og Høyre makten på Husan er sikkert glad for det innførte bunnfradra­get. Men er de like fornøyd med finansieri­ngen? Noen vil kanskje huske ordfører Ingrid Williamsen­s utsagn i Lister24s direktesen­dte valgdebatt om at kutt i eiendomssk­atten ikke skulle tas fra skole eller helse. Men er det ikke det man nå gjør? Det er mulig å spare seg til fant. Er det nettopp det vi nå er vitne til i Farsund?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway