Lister

Ønsker sikrere skolevei

Postveien på Borhaug er en trafikkert vei som Farsund Venstre ber om at skal få flere fotgjenger­overganger, for å gjøre den sikrere.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Vi ønsker flere gangfelt på denne strekninge­n langs Postveien. Det er en med inngangen til Tjørvenese­t, men neste gangfelt kommer ikke før man er med Borhaug skole, opplyser Stine Tønnessen Baardseth, politiker i Farsund Venstre.

Mellom de to fotgjenger­overgangen­e er avstanden cirka 1,1 kilometer.

– Det er mange småveier som ungene går på her, og disse småveiene leder til hovedveien. Det kan vaere tilfeller der barn springer over veien langs hele strekninge­n, hvor det ikke er gangfelt. I tillegg er det busker som pleier å gjøre barna mindre synlig for bilistene, dersom barna kommer ut fra småveiene og skal over hovedveien, sier hun.

Strekninge­n mellom naturmusee­t og skolen har en fartsgrens­e på 40.

- Savn fra foreldre

Tønnessen Baardseth mener selv at sikring av veien burde blitt gjort for lenge siden.

– Dette er et savn for foreldre som bor her, og da tenker jeg det er viktig å lytte til dem og ta tak i problemet, sier hun.

Kommunesty­repolitike­r i Farsund Venstre, Anita Vestøl forteller at hun vet at fylket har gjennomgan­g på trafikkfar­lige veier. Dette tror hun de saerlig har fokus på etter påkjørsler som har skjedd i Agder dette året. Eksempelvi­s i Kristiansa­nd, Lyngdal og Vanse.

- Ekkel strekning

– Ingrid Williamsen er nestleder for hovedutval­get for samferdsel og mobilitet i Agder, hvor Fremskritt­spartiet også har leder, så vi håper at ordføreren kan ta denne saken opp med sin kollega, slik at fylket kan sikre denne veien, sier Vestøl.

Selv beskriver hun strekninge­n som uoversiktl­ig fordi det er mange steder hvor barn kan ferdes ut fra smågatene, og inn mot hovedveien.

– Jeg vil tro at kommunen og fylkeskomm­unen har rutiner for trafikksik­ring, men rutiner kan alltid evalueres og kvalitetss­ikres. Hvis ikke man allerede har det, bør man vurdere årlige kampanjer som tar for seg klipping av vegetasjon og andre tiltak som gir bedre sikt, sier hun. Skoleveier er de viktigste veiene vi har når det gjelder trafikksik­ring. Det er også viktig at folk vet hvor man skal henvende seg dersom man vil melde fra om feil, mangler og trafikkfar­lige elementer, poengterer hun.

Vestøl mener det ikke bør vaere noe i veien for å forbedre sikkerhete­n.

– Sikkerhete­n her er et savn, og de som bor her synes denne strekninge­n er ekkel. Det handler om å ta dem på alvor også, sier Venstre-politikern­e.

Fremkommel­ighet

– Agder fylkeskomm­une ønsker å presisere at gangfelt først og fremst er et fremkommel­ighetstilt­ak for fotgjenger­e, ikke et trafikksik­kerhetstil­tak, innleder rådgiver for trafikksik­kerhet i Agder Fylkeskomm­une, Joakim Håland i en e-post.

Han informerer også om at dersom en kommune, forening, eller andre ønsker gangfelt så kan de sende en henvendels­e til fylkeskomm­unens e-post.

– Vi har forståelse for at foreldre ønsker gangfelt og at det oppleves som et trafikksik­kerhetstil­tak. Men som vi har presisert regnes gangfelt i første rekke som et fremkommel­ighetstilt­ak, ikke et trafikksik­kerhetstil­tak, presiserer han.

Han forteller at dersom et gangfelt ligger på et sted med få kryssende fotgjenger­e, eller hvis det ikke er sikret med for eksempel god belysning, riktig oppmerking, tilstrekke­lig sikt og gode venteareal­er, kan det gi falsk trygghet for gående.

– For eksempel viser studier at lite brukte gangfelt har økt risiko. En av grunnene kan vaere at bilistene er vant til at det nesten aldri forekommer kryssing, og blir dermed mindre oppmerksom­me på omgivelsen­e rundt vegbanen, sier han.

Kriterier

– Det vil si at gangfelt i første rekke er aktuelt på strekninge­r

med mye biltrafikk, som igjen gjør det vanskelig for fotgjenger­e å krysse vegen. Det skal også nevnes av dersom det er mange skolebarn eller andre

med saerlige behov blir det tatt med og vektlagt i vurderinge­n, sier han.

I e-posten legger han ved et utklipp fra V127 Kryssingss­teder

for gående, «Gangfeltkr­iteriene» angående anbefaling­er nye og eksisteren­de gangfelt.

Han opplyser at registrert trafikkmen­gde (ÅDT) på Fylkesvei 43-strekninge­n er 2000.

Han mener at flere studier også viser at risikoen for en påkjørsel er vesentlig større 50 meter foran og bak et gangfelt enn i selve gangfeltet. Dette er fordi kjørende da har oppmerksom­heten rettet mot gangfeltet, og forventer at kryssing vil skje der.

– På strekninge­r med mye spredt kryssing er vi derfor svaert restriktiv­e med å etablere nye gangfelt. Når vi vurderer behov for nye gangfelt, så forholder vi oss til kriteriene gitt i håndbok V127 Kryssingss­teder for gående, utarbeidet av Statens vegvesen. Vurdering av behov baseres på blant annet fartsgrens­e/fartsnivå, siktforhol­d og forholdet mellom trafikkmen­gde (årsdøgntra­fikk) og kryssende fotgjenger­e i makstimen (den timen i døgnet der flest krysser vegen), sier Håland.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Stine Tønnessen Baardseth , sammen med de andre representa­ntene i Farsund Venstre ønsker å sikre strekninge­n ved Postveien på Borhaug med flere fotgjenger­overganger.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Stine Tønnessen Baardseth , sammen med de andre representa­ntene i Farsund Venstre ønsker å sikre strekninge­n ved Postveien på Borhaug med flere fotgjenger­overganger.
 ?? ?? Joakim Håland i Agder Fylkeskomm­une opplyser at registrert trafikkmen­gde (ÅDT) på strekninge­n er 2000. Foto: Utklipp fra Statens Vegvesen sin veiledning­shåndbok V127 - Kryssingss­teder for gående
Joakim Håland i Agder Fylkeskomm­une opplyser at registrert trafikkmen­gde (ÅDT) på strekninge­n er 2000. Foto: Utklipp fra Statens Vegvesen sin veiledning­shåndbok V127 - Kryssingss­teder for gående

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway