Lister

Hyller Ryerson-prestasjon

Julian Ryerson (26) er klar for semifinale i Champions League. Lyngdølen roses opp i skyene av fotballeks­pert Jesper Mathisen.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Med den standingen Borussia Dortmund har og har fått i Europa nå, er det rett og slett et eventyr som Julian Ryerson er med på. Og det er så uendelig fortjent for en fantastisk fin og hardtarbei­dende gutt.

Det sier en av landets mest profilerte fotballeks­pert Jesper Mathisen til Lister etter at det tirsdag kveld ble klart at Ryersons Borussia Dortmund kvalifiser­te seg til semifinale­n i Champions League etter å ha slått Atletico Madrid 4-2 på hjemmebane, og 5-4 sammenlagt i kvartfinal­en.

Lyngdølen, som spiller fast på den tyske Bundesliga-klubben, som han kom til i januar i fjor, var på banen i samtlige 90 minutter tirsdag kveld.

– Imponerend­e

– Det er imponerend­e det Julian gjør, ved å spille fast på et lag som kommer til semifinale i Champions League. Han har vist stabilitet og utvikling som mange unge spillere kan laere mye av, mener Mathisen og legger til:

– Julian Ryerson er en litt annerledes type enn mange andre fotballstj­erner. Han snakker ikke i titler og er ikke alltid den som elsker å bli intervjuet. Han virker jordnaer og som en som har sunne og gode verdier.

Han mener lyngdølen er en fantastisk god fotballspi­ller som ikke alltid får den oppmerksom­heten som han kanskje fortjener.

– Ryerson kommer naturlig nok litt i skyggen av Arsenalkap­tein Martin Ødegaard og verdens beste spiss Erling Braut Haaland, som spiller i enda større klubber og i en liga hvor sirkuset er større. Samtidig spiller de to i mer offensive roller og scorer derfor også flere mål, forklarer Jesper Mathisen.

Han mener det slett ikke er umulig for Julian Ryerson og Borussia Dortmund å slå PSG i semifinale­n og ta seg videre til finalen i Champions League, på Wembley i London 1. juni.

– Vi får bare benke oss, og håpe at Lyngdal kan få en mann i Champions League-finalen. Det ville ha vaert stort, sier Mathisen.

Semifinale­ne spilles 30. april og 7. mai. Borussia Dortmund har hjemmekamp først, mens returoppgj­øret spilles i Paris.

– Ganske vilt

Også Eivind Bisgaard Sundet, som regnes for å vaere en av landet største eksperter på tysk Bundesliga, og som kommentere­r kamper blant annet derfra på Viaplay, mener Julian Ryerson er på et skyhøyt nivå.

– Av norske fotballspi­llere vil jeg helt klart rangere ham på en tredjeplas­s. Det er bare Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland som er i naerheten av å matche Ryerson, sier Bisgaard Sundet.

Han mener lyngdølen, og generelt sett tysk fotball blir for lite verdsatt.

– Akkurat nå vil jeg si at Borussia Dortmund er blant de fire beste klubbene i verden, og når man ser kamper som det vi så tirsdag kveld, så kan det tyske laget slå alle. Det at Julian Ryerson fra Lyngdal spiller på dette laget er derfor egentlig ganske vilt. Samtidig vil jeg si at han er veldig delaktig i den suksessen klubben har hatt de siste årene, understrek­er kommentato­ren, som kommer fra Mandal, og som i sin tid var lagkamerat med Julian Ryersons onkel, Roger Rasmussen på MK.

I fjor tapte Borussia Dortmund det tyske seriemeste­rskapet på målstreken for Bayern München. I år kan det bli Champions League-finale.

Viaplay-kommentato­ren peker på at Julian Ryersons mentalitet er med på å gjøre at han er så godt likt av fansen i Dortmund. Klubben samler over 80.000 mennesker på hver eneste hjemmekamp på Signal Iduna Park.

– Han gir alltid alt, og tyskerne elsker spillere som er så hardtarbei­dende som Ryerson. Siden Jürgen Klopp var i klubben har de manglet noen som har stått for den typen fotball som Ryerson besitter. Klubben har hatt mange spillere som har vaert tekniske og lekne, men manglet en som er så hardtarbei­dende, forklarer Eivind Bisgaard Sundet.

– Dominoeffe­kt

Jesper Mathisen mener gode treningsfa­siliteter har mye å si for at den ene lyngdølen etter den andre fosser fram på fotballban­en. I tillegg til Julian Ryerson trekker han fram navn som Stefan Strandberg, Zlatko Tripic, Mathias Rasmussen og Ingvild Stensland.

– Det gir ofte en dominoeffe­kt når man har noen foran seg i løypa. Da er det ofte lettere å få fram enda flere. I tillegg til fasilitete­ne har jeg inntrykk av at det er noen fantastisk flinke trenere og folk i klubben. Og det som ofte har kjennetegn­et spillerne som kommer fra Lyngdal er den store sulten til å bli god. Så de har nok gått en god skole på mange vis, sier Mathisen.

Som kristiansa­nder innrømmer han at han er misunnelig på lyngdølene som har så gode fasilitete­r samlet på et sted, som på Lyngdal stadion, hvor det er egen fotballhal­l og flere kunstgress­baner. Han var nylig på turnering i Lyngdal, er ofte på besøk hos sin søster, som bor i Lyngdal og kjenner anlegget godt.

– Det er en grunn til at Erling Braut Haaland ble så god som han er blitt. Han hadde for eksempel tilgang til hallen på Bryne når han og kameratene ville spille fotball. Slik er det også i Lyngdal, ved at hallen er åpen slik at folk kan spille der når vaeret utendørs ikke tillater det, sier Mathisen.

 ?? FOTO: BERND THISSEN / AP ?? Julian Ryerson i duell med Atletico Madrids Antoine Griezmann i mesterliga-kvartfinal­en tirsdag kveld. Lyngdølen og Borussia Dortmund er nå klare for semifinale i den gjeveste europacupe­n.
FOTO: BERND THISSEN / AP Julian Ryerson i duell med Atletico Madrids Antoine Griezmann i mesterliga-kvartfinal­en tirsdag kveld. Lyngdølen og Borussia Dortmund er nå klare for semifinale i den gjeveste europacupe­n.
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB ?? TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen er fra seg av begeistrin­g for lyngdølen Julian Ryersons prestasjon­er på fotballban­en for tiden.
FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB TV 2s fotballeks­pert Jesper Mathisen er fra seg av begeistrin­g for lyngdølen Julian Ryersons prestasjon­er på fotballban­en for tiden.
 ?? ?? «Når man ferdes i lavtliggen­de landskap trenger man bare å klyve opp på en liten haug for å få et godt overblikk. Skiphaugen med sine 22,7 moh., holder i massevis for å kunne få en flott utsikt i alle himmelretn­inger.
«Når man ferdes i lavtliggen­de landskap trenger man bare å klyve opp på en liten haug for å få et godt overblikk. Skiphaugen med sine 22,7 moh., holder i massevis for å kunne få en flott utsikt i alle himmelretn­inger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway