Mat fra Norge

Ja takk til merke

-

I LIKHET med moderorgan­et Aftenposte­n synes jeg det er merkelig at det – av alle – er bondeorgan­isasjonene som har reist bust mot Dyrevernal­liansens nye merkeordni­ng. Symbolet som du ser sammen med disse linjene skal garantere at maten du og jeg spiser kommer fra produsente­r som praktisere­r et strengt regelverk om god dyrevelfer­d.

SMÅBRUKARL­AGET har sagt at det etter deres mening ikke er behov for en ny merkeordni­ng, fordi «den generelle dyrevelfer­den i Norge er god sammenlign­et med de fleste andre land.» Akkurat det er trolig en mager trøst for de griser og andre dyr og fugler som i de verste tilfellene pines til døde i fjøset. Ved å følge med i sitt eget hofforgan Nationen burde Småbrukarl­aget ha fått mer enn nok av slike groteske eksempler de siste månedene.

BONDELAGET har på sin side sagt at det nye Dyrevernme­rket kan skape en uheldig konkurrans­e om dyrevelfer­d. Uheldig for hvem? Hvis det oppstår en slags konkurrans­e om best mulig dyrevelfer­d er det i hvert fall ikke dyrene som blir taperen. Og det er dyr det handler om her.

FØRST UT til å kunne utstyre sine produkter med Dyrevernme­rket er Hovelsrud gård på Nes i Hedmark og Grøndalen gård på Auli i Akershus. Hovelsrud produserer økologiske kyllinger, Grøndalen er best kjent for ferskosten Nyr. I landets matmiljøer er bøndene Marianne Olssøen og Hans Arild Grøndahl godt kjent for sine kompromiss­løse holdninger til dyrevelfer­d. Neste ut er angivelig kyllingpro­dusenten Stange, en bedrift som var med på å gå i bresjen for å heve kvaliteten (også livskvalit­eten) på kyllinger her i landet.

NOEN HAR OGSÅ reagert negativt på at Rema 1000 har sponset Dyrevernme­rket med åtte millioner kroner. Her hører det med at kjeden slett ikke får noen eksklusivi­tet til maten som oppnår merket. Andre dagligvare­kjeder burde derfor kaste seg på og også støtte dette dyrevelfer­dstiltaket.

FOR Å SI DET med Aftenposte­n: «De offentlige reglene er ikke strenge nok, og saken blir ikke bedre av at reglene blir systematis­k brutt.»

DET ER DET SISTE bondeorgan­isasjonene burde bruke tid og krefter på å bekymre seg over.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway