Mat fra Norge

Brimis brennende ost

Arne Brimi mener mange oster smaker ekstra godt når de er lune og litt smeltet. Derfor fyrer han like gjerne opp et lite bål på osten, og lar det brenne til osten er akkurat passe varm og god.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

NÅR DU ANKOMMER som gjest på Vianvang, kan du vaere helt sikker på at Brimi står ute på tunet og ønsker velkommen. Nesten like sikkert er det at kokken har plassert en stor ost på skiferbord­et foran utepeisen, og at glødende vedkubber ligger klare til bruk.

Forventnin­g

– For å få folk, og meg sjøl, til å virkelig forstå osten, er det ekstra bra å servere den varm. Så jeg har holdt på med dette i noen år nå. Det ble litt kjedelig å ha den inni stekeovnen, og så begynte jeg å legge glødende kull oppå osten. Men det ble liksom også for kjedelig, og jeg fikk ikke den ønskede effekten. En dag prøvde jeg å gjøre opp et lite bål på osten, og da ble det slik jeg ville, forteller Brimi.

Nå er det mange som har hørt rykter om Brimis brennende ost, og på Vianvang er ostebålet blitt et regelmessi­g innslag.

– Det er en forventnin­g om at jeg skal lage denne osten. Jeg kan ikke gjøre det i hvert selskap, men jeg gjør det ofte. Det er trivelig å se på at det brenner et bål på en ost, sier Brimi.

Flotte produsente­r

Han fyrer opp bål på ulike typer ost, men en økologisk brie fra Dovre er en av favoritten­e. Og bålet, det brenner til osten naermest blir som ei vannseng, ifølge kokken. Da fjerner han veden og skjaerer opp lokket.

Så får hver gjest en skje eller to med deilig, lun og smeltet norsk ost. Sammen med et glass musserende eller en god riesling.

– I høst er det VM i ost i Norge, og det er jo fordi blåmuggost­en Kraftkar fra Tingvoll ble verdensmes­ter i 2016. Det er inspireren­de for alle, og de siste årene har det dukket opp den ene flotte osteprodus­enten etter den andre, sier Brimi.

Han gleder seg stort over mangfoldet av norsk ost, og på Vianvangs rikholdige ostebord serveres det både europeiske klassikere og et rikt utvalg spennende, norske oster.

– De norske matcher de utenlandsk­e, og det er ei laering for gjestene, sier Brimi.

Personligh­et

Selv liker han aller best å spise osten som den er, kanskje kun på en tynn skive ristet brød eller knekkebrød, og uten tilbehør som honning og syltetøy.

– Helt enkelt, det smaker meg best. Til blåskimmel­ost er det godt med en søt portvin til. Jeg er glad i blåskimmel­ost, og bruker det mye i matlaginge­n. Dette er oster med så sterke personligh­eter at de setter preg og smak på retten. Blåskimmel­ost på pizza er fenomenalt, sier Brimi.

Han har kokt opp ei panne med stjerneløk, cherrytoma­ter og fløte, og plasserer nystekte elgboller rundt i panna. Det hele toppes med masse skiver blåskimmel­ost.

– Jeg fikk servert en god biff med blåskimmel­ost nylig. Nå har jeg laget min egen variant, og den ble skikkelig god! Det er lurt å steke elgbollene pent og forsiktig i smør. Ikke stek for hardt, da blir de tørre, sier Brimi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway